Hrvatski Fokus
Znanost

PODIVLJALE CIJENE ENERGENATA – Divljanje cijena električne struje i prirodnog plina nije slučajno – to je unaprijed planirano

Budući da će EU trebati ‘eko-diktaturu’ za provedbu ‘Novoga zelenog dogovora’, nakon zdravstvene diktature stiže još gora – eko diktatura

 

Približavanjem hladnih zimskih dana Njemačka je donijela odluku da ne će odobriti plinovod Sjeverni tok 2 (Nord Stream 2) iako je on završen u rujnu. Njemačka je u studenome 2021. blokirala proces certifikacije plinovoda Sjeverni tok 2, a odobrenje plinovoda Sjeverni tok 2 odgođeno je za srpanj 2022. Istovremeno, „EU NatGas“ (EU Natural Gas) bilježio je nove rekordne cijene.

„Europska energetska kriza pogoršala se u ponedjeljak 20. prosinca 2021. jer zima na sjevernoj hemisferi uskoro počinje. Hladnije vrijeme pogodilo je dijelove Europe s nula stupnjeva Celzija, opterećujući električne mreže koje se već bave nepouzdanim izvorima zelene energije (kao što je niska proizvodnja energije vjetra) i prekidima rada nuklearnih elektrana u Francuskoj.

Javier Blas, glavni dopisnik ‘Bloomberga’ za energetiku istaknuo je da su „cijene električne energije u većem dijelu Europe postavile nove i zastrašujuće rekorde.“ Blas je istaknuo da su njemačke cijene električne energije dan unaprijed na 431 euro po megavat-satu, što je rekordno visoko.

Njemačka je gospodarska sila na kontinentu, a visoke cijene električne energije mogle bi natjerati energetski intenzivne industrije da prestanu s radom i preprodaju svoju ‘snagu’ na spot tržištima (tržištu novca). U Francuskoj je nekoliko nuklearnih elektrana smanjilo proizvodnju zbog sigurnosnih problema i štrajka radnika, što je dovelo do opterećenja mreže i rasta cijene električne energije na najviše u desetljeću. Ove godine cijene energije su porasle, a europske cijene prirodnog plina porasle su za više od 600 posto. Referentni ugovor o plinu u regiji porastao je za 8,8 posto rano u ponedjeljak 20. prosinca 2021.

S više prekida u nuklearnim elektranama i nepouzdanom zelenom energijom, proizvođači električne energije će koristiti više plina za proizvodnju energije. „Međutim, i dalje postoje ograničenja u opskrbi jer se tijekom vikenda srušila količina plina koji je ulazio u Njemačku u kompresorskoj stanici Mallnow; spremnici za skladištenje na kontinentu popunjeni su samo 60 posto, što je rekordno malo za ovo doba godine.“

Dok su cijene plina u Europi i dalje na rekordnim razinama, u SAD-u je bila potpuno drugačija situacija s toplim vremenom i obiljem plina što je dovelo do smanjenja cijene.

Čini se da je europska energetska kriza daleko od kraja jer će nepropusnost tržišta i hladnije vrijeme nastaviti poticati cijene električne energije što će opterećivati ​​kućanstva i tvrtke.

Glavni dopisnik ‘Bloomberga’ za energetiku Javier Blas objavio je na ‘Twitteru’ uznemirujuću kartu europskih cijena električne energije za dan unaprijed koje će u ponedjeljak (20. prosinca 2021.) dosegnuti rekordne vrijednosti.

„EUROPSKA ENERGETSKA KRIZA: Wow, wow, wow… Ponestaje mi riječi da opišem europsko kratkoročno tržište električne energije“, napisao je Blas te nastavio: „Za ponedjeljak je oboreno više rekorda. S izuzetkom Poljske i Skandinavije, cijela Europa je iznad 300 eura po MWh (Francuska i Švicarska blizu 400 eura). A Njemačka je u nedjelju rekla da bi mogla u potpunosti blokirati plinovd Sjeverni tok 2 ako  izbije mogućnost sukoba između Rusije i Ukrajine.“

„Europska energetska kriza se pogoršava i riskira da izazove nezadovoljstvo među mnogim Europljanima. Koliko će dugo trebati dok političari narede komunalnim poduzećima uvođenje ograničenja cijena električne energije? Ako političari žele ostati na vlasti, možda će morati i subvencionirati račune za struju dok inflacija energije divlja.“

Divljanje cijena električne struje i prirodnog plina nije slučajno – to je unaprijed planirano. Svatko tko je pročitao UN-ovu „Agendu 2030“ i prati objave Svjetskog ekonomskog foruma upoznat je s ovom činjenicom.

Iza toga se krije projekt vrlo skupe ‘zelene energije’ za koju već postoje dokazi da nije zelena kako se tvrdi. Skrećem pozornost na tekst pod naslovom: „Nakon zdravstvene diktature stiže još gora – eko diktatura“ (Hrvatski fokus br. 595. od 19. 11. 2021.) u kojem Deutsche Bank priznaje da će EU trebati ‘eko-diktaturu’ za provedbu ‘Novog zelenog dogovora.’

‘Fit for 55’ (‘Fit za 55’) posljednja je kampanja Europske unije za nove ciljeve smanjenja ‘neto’ emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. S predloženim paketom mjera nadaju se da će zakonodavstvo EU-a biti usklađeno s ovim ciljem do 2030. godine.

No tehnokrati u Bruxellesu i Davosu sada su zabrinuti jer se čini da sve zemlje Europske unije ne će pristati na ovaj novi niz autoritarnih ‘zelenih’ politika kojima se predlaže transformacija gospodarstva i društva u svrhu ispunjenja tzv. klimatskih ambicija.

Poljska ne će podržati paket klimatske politike Europske unije ‘Fit for 55’

Tako Poljska ne vidi opciju da „u sadašnjem obliku“ podrži paket klimatske politike Europske unije ‘Fit for 55’ jer bi to predstavljalo pretjerano opterećenje za domaćinstva i poduzeća, izjavio je glasnogovornik poljske Vlade Piotr Müller za javni radio PR 24. „U trenutnom stanju to je apsolutno isključeno“, odgovorio je Müller na pitanje može li Poljska podržati paket. “U sadašnjem obliku ovaj bi se program pretvorio u težak teret dodatnih naknada za siromašnije i osobe sa srednjim prihodima, kao i za poljska poduzeća.” ‘Poljska trenutno gradi koaliciju zemalja koje nastoje blokirati neke prijedloge’, istaknuo je.

Varšava će se 16. veljače upoznati s odlukom Suda Europske unije (Court of Justice of EU, CJEU) o tzv. mehanizmu uvjetovanja, objavio je CJEU na ‘Twitteru.’ Poljska i Mađarska podnijele su pritužbu Sudu Europske unije na taj mehanizam Europske unije, tvrdeći da povezuje isplatu sredstava EU s neodređenim kriterijima za ocjenu poštivanja vladavine prava u zemlji.

‘Biogorivo’ zapravo uzrokuje veliku štetu okolišu

Čini se da se čak i politička ljevica ‘probudila’ zbog činjenice da ono što se naplaćuje kao ‘biogorivo’ zapravo uzrokuje veliku štetu okolišu. Jedno od vodećih europskih ‘biogoriva’ zapravo je drvna sječka. Tako je, drvo. Čini se da je ovo izbjeglo bijes Grete Thunberg. To je unosna rupa koju iskorištavaju takozvani ‘zeleni’ proizvođači električne energije kako bi iskoristili besplatne državne subvencije i gotovinu kroz sumnjive sheme kredita za ugljik. Čak je i Europska komisija odustala od prijedloga kao dijela svojeg programa da se novi zakon o ‘zelenim gorivima’ preusmjeri prema ne-tekućim alternativama kao što je električna energija.

Program „Fit for 55“ – unatoč 10 godina primjene Direktive o obnovljivoj energiji (Renewable Energy Directive, RED) koja je uzrokovala rašireno krčenje šuma, gubitak staništa i takozvane emisije ‘biodizela’ koje su nadmašile tradicionalni dizel na fosilna goriva a koja su trebala biti zamijenjena ‘biodizelom.’ Druga takozvana „zelena“ goriva proizvode se od katastrofalnih usjeva kao što je palmino ulje.

Kako se sve više vlada u Europskoj uniji budi zbog nedosljednosti i pseudoznanosti koja se nalazi iza pokreta za klimatske promjene, tehnokrati u Bruxellesu i Davosu možda će se boriti da novi svjetski poredak na vrijeme postane stvarnost – do 2030. godine.

Izvor:

  1. Tyler Burden: „Europe’s Energy Proces Hit New Record High As Cold Snap Arrives,“ 21. 12. 2021., ZeroHedge & Europe Reloaded
  2. „Poland Set to Reject EU Climate Directive;“ 21st Century Wire, 26. 1. 2022., https://21stcenturywire.com/2022/01/26/

Rodjena Marija Kuhar, dr. vet. med.

Povezane objave

Prvi je upozoravao na Budaka i druge

HF

Pad mitologije evolucionizma: otisak stvaranja

HF

Francuska “demokracija” uspostavlja medicinsku tiraniju

hrvatski-fokus

Na ponos Sveučilištu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više