Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Steže se obruč oko Rusije

Velika Britanija troši više od 80 milijuna funti na medije u 20 država oko Rusije

 

Britanska vlada troši desetke milijuna na medijske projekte u istočnoj Europi koji se često predstavljaju kao borba protiv “ruskih dezinformacija”, ali koji mogu uključivati ​​i britanske informativne operacije.

Britanska vlada uložila je najmanje 82,7 milijuna funti javnog novca u medijske projekte u zemljama koje graniče s Rusijom ili su joj blizu u četiri godine do 2021.

Projekti, koji se provode u 20 zemalja istočne Europe i središnje Azije, provode se kroz Fond za sukobe, stabilnost i sigurnost (CSSF), međudržavni fond s ciljem sprječavanja “nestabilnosti i sukoba koji prijete Britaniji i njezinim interesima”.

Vijeće za nacionalnu sigurnost, kojim predsjedava premijer, određuje strateški smjer fonda. No, parlamentarni je odbor utvrdio da se CSSF “koristi kao ‘korupcijski fond'” za projekte “koji ne zadovoljavaju potrebe nacionalne sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva”.

Došlo je do izražaja jer su napetosti između Britanije i Rusije visoke zbog Ukrajine. Britanija je optužila Rusiju da planira invaziju ili da je pokrenula državni udar u Ukrajini kako bi uspostavila promoskovsku vladu.

Prošlog mjeseca Britanija je počela opskrbljivati ​​istočnoeuropske zemlje novim protutenkovskim oružjem. Čini se da su neki medijski projekti koje financira UK usredotočeni na Ukrajinu.

“Protudezinformacija”Projekt koji je najjasnije usmjeren na Rusiju je Program za borbu protiv dezinformacija i razvoj medija. Proteže se oko zapadne granice Rusije, od baltičkih država do srednje i istočne Europe, iako projektni dokumenti ne otkrivaju konkretne zemlje.Koštao je 60,4 milijuna funti u četiri godine do 2021. godine.Program “podržava cilj vladine strategije o Rusiji, koja štiti nacionalnu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva smanjenjem štete demokraciji i međunarodnom poretku na temelju pravila uzrokovanih ruskim informacijskim operacijama”.Također “nadopunjuje” britansku strategiju za Ukrajinu – i čini se da je usmjerena na ovu zemlju.Projekt je vjerojatno dio informacijskog rata između Rusije i NATO-a koji je u tijeku. Sredstva, prema dokumentima Ujedinjenog Kraljevstva, imaju za cilj “razumjeti i razotkriti dezinformacije diljem Sjevernoatlantskog saveza (NATO)”.Projekt je pokrenut 2016. godine i izvorno se zvao Program ruskog jezika. To pokazuje da Ujedinjeno Kraljevstvo “radi s brojnim partnerima na poboljšanju kvalitete javnih i neovisnih medija na ruskom jeziku”. Kasnije se proširio na neruske medije.Potpora primateljima bespovratnih sredstava uključuje “mentoriranje s medijskim organizacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu”, “konzultacije o programiranju” i “financirane koprodukcije”. Ujedinjeno Kraljevstvo također podržava medijske kuće sa “prikupljanjem informacija otvorenog izvora”.Ministarstvo vanjskih poslova, koje vodi program, odbilo je imenovati medije koji su dobili sredstva iz Ujedinjenog Kraljevstva.Također je odbio imenovati britanske medijske organizacije koje su bile “mentorirane” kroz program

Z. Milić, https://www.logicno.com/politika/velika-britanija-trosi-vise-od-80-miliona-funti-na-medije-u-20-zemalja-oko-rusije.html

Povezane objave

Tusk kriv za pogibiju u Smolensku

HF

Graham Hancock: Drevna apokalipsa – najopasnija emisija na Netflixu

hrvatski-fokus

Sedam uzroka nemira u Iranu

HF

Trump vratio stari video na Twitter koji Twitter želi sakriti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više