Hrvatski Fokus
Kultura

Koncert Zagrebačke filharmonije u sjećanje na Lovru pl. Matačića

Orkestrom će tom prigodom ravnati maestro Marko Letonja, glavni dirigent Orchèstre Philharmonique de Strasbourg od 2012. godine i dirigentski laureat Tasmanijskog simfonijskog orkestra

 

U petak, 18. veljače 2022. godine s početkom u 19:30 sati u sklopu Crvenog ciklusa, ne propustite koncert Zagrebačke filharmonije kojim ćemo se prisjetiti velikog LOVRE VON MATAČIĆA, velikana hrvatske, europske i svjetske glazbe.

Mo. Lovro von Matačić Zagrebačkom filharmonijom prvi puta je ravnao 1927. godine, a funkciju šefa-dirigenta obnašao je punih deset godina, od 1970. do 1980. te ga se stoga svake godine prisjetimo koncertom njemu u čast.

Orkestrom će tom prigodom ravnati maestro Marko Letonja, glavni dirigent Orchèstre Philharmonique de Strasbourg od 2012. godine i dirigentski laureat Tasmanijskog simfonijskog orkestra.

Na programu je Predigra i čar Velikog petka iz opere Parsifal Richarda Wagnera te Kavalir s ružom, suita za orkestar i Život junaka, op. 40 skladatelja Richarda Straussa.

Predigra i čar Velikog petka iz opere Parsifal, ekscentrični Richard Wagner svoju je posljednju operu dovršio 1882. godine. Kao i većina njegovog opusa, i Parsifal je utemeljen na popularnoj srednjovjekovnoj legendi koju je sam adaptirao iz mnoštva dostupnih izvora. Operi Parsifal dugujemo neke od najljepših orkestralnih dijelova Wagnerove glazbe, a opširan sadržaj najlakše je prepričati kao operu o svetom gralu i vjekovni sukob između  dobra i zla.

Kavalir s ružom, suita za orkestar iako komična po karakteru, ova se opera ističe društvenim angažmanom. No, ono zbog čega ju je publika prihvatila su zapravo njena profinjena melodioznost, nježna lirika, toplo obojena kantilena i prozračna orkestracija. Djelo je premijerno izvedeno 1911. godine u Dvorskoj operi u Dresdenu pod ravnanjem maestra Ernsta von Schucha. 

Život junaka, op. 40, iako nije bila posljednja među njegovim simfonijskim poemama, bila je završna u fantastičnom nizu ostvarenja koji je inicirao deset godina ranije Don Juanom, a koja su Richarda Straussa ustoličila na mjestu neprikosnovenog autoriteta kada je riječ o simfonijskoj glazbi.

Na koncertu će se tradicionalno uručiti Nagrada Lovro pl. Matačić za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Nagrada se dodjeljuje kao trajna uspomena na jednog od najvećih hrvatskih i svjetskih dirigenata, Lovru pl. Matačića. 

Ne propustite predkoncertni razgovor s početkom u 19:00sati u predvorju Velike dvorane kojim ćemo vas uvesti u program ovotjednog koncerta.

Anđelka Felja

Povezane objave

Sjećanja Krležinih suvremenika

HF

Ciklus ulja i akrila na velikim formatima platna Petera Weisza

hrvatski-fokus

Jedinstveno i nesvakidašnje glazbeno iskustvo orkestralnog muziciranja svjetskoga sjaja!

hrvatski-fokus

Život je enigma

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više