Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus Nevena Otavijevića

Slikar snažne ekspresije, izvoran i samosvojan

 

Slikar Neven Otavijević iz Zadra, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je senzibilnog opusa, uglavnom ulja na različitim formatima, stvaratelj vrlo samozatajan, predano radi u kontinuitetu. Nedavno je zaokružio na sebi svojstven način, osebujni ciklus ulja na manjim formatima šperploče i papira, portretirajući okolicu grada u kome živi i stvara, redove, nakupine usnulih kuća (miruje li vrijeme zapravo tada ili ne,vječno je pitanje), usred prirode, vrlo inspirativnih motiva.

Otavijević slika ekspresionististički, kreirajući svijet oko sebe na način kako ga doživljava, osjeća, vidi, predosjeća. To su prostori gdje su se kretali, živjeli, plovili, bavili se vinogradima, umirali, voljeli i tugovali njegovi brojni preci i dio njihovih sjećanja otjelotvorio se u nadahnutim uljima ovoga slikara.

Slikajući Dalmaciju i njezine starodrevne gradove na obali, sela u zaleđu, ispod sivih planina, okružujuća polja s bogatim urodima, uz pojedina istaknuta drva, koja se uzdižu poput ponosnih jarbola na brodu negdje daleko, u nepoznatom moru, slikar oživotvoruje i svoj neposredni doživljaj i zajedničko sjećanje predaka.

Slike i u ovom lijepom ciklusu nose u sebi mir, dostojanstvo, utihu, toplinu, osjećaj sigurnosti, izraziti ali odmjeren kolor. Jesu li ovi motivi znakovi svijeta koji polako ali nezadrživo nestaje, postaju li ta sanjiva mjesta sve pustija i praznija, koliko dugo će ta mjesta još disati, živjeti?

Otavijević je slikar snažne ekspresije, izvoran i samosvojan.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Reci anđele

HF

HEART je vizualna umjetnica…

HF

Održana 32. jezično-pjesnička smotra Croatia rediviva ča-kaj-što

hrvatski-fokus

Čuvarica riječi hrvatske

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više