Hrvatski Fokus
Najnovije vijesti

AGRESIJA RUSIJE NA UKRAJINU – Novinar RIA Novosti o ruskim planovima i mitovima

Pjotr Akopov: Pred našim se očima rađa novi svijet!

 

Pjotr Akopov, ruski politički analitičar RIA Novosti, napisao je članak koji je trebao biti objavljen nakon pada Ukrajine. Taj članak je nekako postao dostupan javnosti nakon što je objavljen na The Frontier Postu, pakistanskim dnevnim novinama na engleskom jeziku. Nešto slično kao što je novinarka Jutarnjega lista Snježana Pavić iz Tisna napisala zli članak protiv Hrvatske i predsjednika Franje Tuđmana u studenome 2013., očekujući osuđujuće presude na Haaškom sudu protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača. Evo što je Akopov napisao:

»Pred našim se očima rađa novi svijet. Ruska vojna operacija u Ukrajini otvorila je novu eru – u tri dimenzije odjednom, i naravno, u četvrtoj, unutarnjoj ruskoj. Ovdje počinje novo razdoblje, kako u ideologiji tako i u samom modelu našeg društveno-ekonomskog sustava, ali o tome vrijedi govoriti posebno malo kasnije. Rusija obnavlja svoju povijesnu punoću, okuplja ruski svijet, ruski narod – u svojoj cjelini velikoruse, Bjeloruse i Maloruse.

Vladimir Putin preuzeo je, bez trunke pretjerivanja, povijesnu odgovornost odlučivši da rješenje ukrajinskog pitanja ne će prepustiti budućim generacijama. Uostalom, potreba za njegovim rješavanjem uvijek bi ostala glavni problem za Rusiju iz dva ključna razloga. Pitanje nacionalne sigurnosti, odnosno stvaranje anti-Rusije iz Ukrajine i ispostave da Zapad vrši pritisak na nas, tek je drugo po važnosti među njima.

Prvi bi uvijek bio kompleks podijeljenog naroda, kompleks nacionalnog poniženja – kada je ruska kuća prvo izgubila dio temelja (Kijev), a onda je bila prisiljena pomiriti se s postojanjem dvije države, a ne jedne, ali dva naroda. Odnosno, ili napustiti svoju povijest, slažući se sa suludim verzijama da je ‘samo Ukrajina pravi Rus’, ili bespomoćno škrgutati zubima, prisjećajući se vremena kada smo ‘izgubili Ukrajinu’. Vratiti Ukrajinu, odnosno vratiti je Rusiji, bilo bi svakim desetljećem sve teže – prekodiranje, derusifikacija Rusa i huškanje ukrajinskih Malorusa na Ruse dobivalo bi zamah. A u slučaju konsolidacije potpune geopolitičke i vojne kontrole Zapada nad Ukrajinom, njezin povratak Rusiji postao bi potpuno nemoguć – za to bismo se morali boriti s atlantskim blokom.

Sada je ovaj problem nestao – Ukrajina se vratila Rusiji. To ne znači da će njihova državnost biti likvidirana, ali će se reorganizirati, ponovno uspostaviti i vratiti u svoje prirodno stanje kao dio ruskog svijeta. U kojim granicama, u kojem obliku će se konsolidirati savez s Rusijom (preko Euroazijske unije ili Savezne države Rusije i Bjelorusije)? To će biti odlučeno nakon što kraj u povijesti Ukrajine bude stavljen kao antiruski. U svakom slučaju, razdoblje rascjepa ruskog naroda bliži se kraju.

Ovdje počinje druga dimenzija nadolazeće nove ere – odnosi se na odnose Rusije sa Zapadom. Čak ni Rusija, nego ruski svijet, odnosno tri države, Rusija, Bjelorusija i Ukrajina, djeluju u geopolitičkoj dimenziji u cjelini. Ovi odnosi su ušli u novu fazu – Zapad vidi povratak Rusije na njezine povijesne granice u Europi.

Je li itko u starim europskim prijestolnicama, u Parizu i Berlinu, ozbiljno vjerovao da će se Moskva odreći Kijeva? Da će Rusi zauvijek biti podijeljen narod? Zaboravljajući da je ujedinjenje Europe postalo moguće samo zahvaljujući ujedinjenju Njemačke, koje se dogodilo po dobroj ruskoj (iako ne baš pametnoj) volji. Provući se nakon toga i po ruskim zemljama nije čak ni vrhunac nezahvalnosti, već geopolitičke gluposti. Zapad u cjelini, a još više Europa posebno, nisu imali snage zadržati Ukrajinu u svojoj sferi utjecaja, a još više uzeti Ukrajinu za sebe.

Rusija nije samo izazvala Zapad, već je pokazala da se era zapadne globalne dominacije može smatrati potpuno i konačno završenom. Novi svijet će graditi sve civilizacije i centre moći, naravno, zajedno sa Zapadom (ujedinjenim ili ne), ali ne pod njegovim uvjetima i ne po njegovim pravilima«.

Pjotr Akopov, The Frontier Post

 

Povezane objave

Treba zabraniti odlazak u krvavi Srb

HF

Balkan treba nacionalno podijeliti

HF

Migranti napadaju žene diljem Njemačke

HF

Prisegnula Kolinda Grabar Kitarović, nova hrvatska predsjednica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više