Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

DUBAI – Za gospodarstvo nema stajanja

Svatko s imalo poslovnog iskustva zna koliko su prilagodljivost i snalažljivost nužne kako bi poslovanje preživjelo, posebno u trenutnim uvjetima

 

Visoki državni dužnosnici, predstavnici Vlade i Hrvatske gospodarske komore, na Poslovnom forumu Dubai – Hrvatska u sklopu Svjetske izložbe EXPO 2022. dali su poticaj nastupu hrvatskih gospodarstvenika u zemljama Bliskog istoka.

U sklopu Svjetske izložbe EXPO 2022. koja se održava u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima održan je Nacionalni dan Hrvatske i Poslovni forum Dubai – Hrvatska. Tom prigodom Dubai su posjetili visoki državni dužnosnici na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, a bili su tu i ministar financija Zdravko Marić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministrica turizma i športa Nikolina Brnjac. Dakako, pridružili su im se i brojni domaći gospodarstvenici i predstavnici Hrvatske gospodarske komore na čelu s predsjednikom Lukom Burilovićem jer se radilo o iznimnoj prigodi za predstavljanje proizvoda, rješenja, usluga i dostignuća hrvatskih tvrtki na iznimno zanimljivom i dinamičnom tržištu zemalja Bliskog istoka. 

Pri tome se premijer Plenković nakratko sastao s nacionalnim povjerenikom za EXPO 2020 Dubai, članom Kabineta i ministrom tolerancije šeikom Nahayanom Mabarakom Al Nahayanom, koji je potom sudjelovao na svečanosti obilježavanja Nacionalnog dana Hrvatske na EXPO-u. Potom su hrvatski premijer i šeik Al Nahayan obišli Hrvatski paviljon i Paviljon UAE-a.
“U današnjem međusobno povezanom svijetu, kulturna posebnost i nacionalni identitet ključne determinante globalne percepcije i prepoznavanja neke zemlje te je stoga EXPO jedinstven događaj koji educira, izlažući nove ideje i tehnologije… U ovim vremenima kriza, globalnoj, kojoj smo svi bili podložni, ali i posljednjoj sigurnosnoj krizi uzrokovanoj ruskom invazijom na Ukrajinu, UAE je dao vrijedan doprinos svijetu organizacijom ovogodišnjeg EXPO-a… Svaka zemlja mora se usredotočiti na inovacije kako bi usmjerila svoj razvoj, pronašla svoju nišu u svijetu i osigurala prosperitetnu budućnost svojim ljudima. Stoga je Hrvatska kao svoju glavnu temu odabrala ‘Hrvatska – zemlja koja inspirira velike umove”, poručio je tom prigodom predsjednik Vlade.

Na Poslovnom forumu Dubai – Hrvatska sudjelovalo je stotinjak hrvatskih tvrtki, pri čemu su dominirale one iz područja energetike, mobilnosti i prehrambene industrije kao što su Končar, Paška sirana, Podravka, Rimac Automobili itd. Uz to, svoja rješenja i usluge o predstavio je niz malih i inovativnih tvrtki iz raznih grana industrije kao što su Jel-tom, Geld Data, Poslovna inteligencija, Vitaprojekt i sl. “Svatko s imalo poslovnog iskustva zna koliko su prilagodljivost i snalažljivost nužne kako bi poslovanje preživjelo, posebno u trenutnim uvjetima. Moj je moto uvijek bio da poslovanje mora ići dalje. Unatoč svim političkim, zdravstvenim i drugim problemima, za gospodarstvo stajanja nema”, napomenuo je tada čelnik HGK-a.

Inače, u posljednjih nekoliko godina gospodarska suradnja Hrvatske i UAE-a je u porastu. U 2020. i 2019. vrijednost hrvatskog izvoza iznosila je više od 70 milijuna dolara i taj je trend nastavljen prošle godine, kada je u svega 11 mjeseci ostvarena vrijednost izvoza od 63 milijuna dolara. Najveći udio, čak 40 %, u tome odnosi se na Končar, odnosno na izvoz transformatora.

Svjetska izložba EXPO 2022, čije je održavanje započelo još u listopadu prošle godine i završit će potkraj ožujka, ujedno je prvo takvo događanje koje je organizirano na području Bliskog istoka, Afrike i Južne Azije. Sudjeluju 192 zemlje svijeta, a očekuje se da će do zatvaranja, odnosno do posljednjega dana ožujka na EXPO-u biti čak 25 milijuna sudionika, od čeka 70 % iz cijelog svijeta. Sam EXPO slavi već 170 godina postojanja, a ovaj put je tema ‘Spajanje umova, stvaranje budućnosti’ koja pak ima tri podteme: mobilnost, održivost i prilika, što odražava razvojnu politiku zemlje domaćina. Naime, zaštita okoliša glavna je misao vodilja razvojnih politika UAE-a.

B. L., http://www.energetika-net.com/specijali/posjetili-smo/za-gospodarstvo-nema-stajanja-34342

Povezane objave

Međunarodni projekti HOPS-a od regionalnog značaja

HF

EGE – Povratak u (svijetlu) budućnost

hrvatski-fokus

Kolaps kineske burze ističe potrebu za reformama za Novu normalu

HF

Plinski i energetski sektor u EU-u očekuje izazovnu zimu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više