Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Dragica Krog-Radoš – hrvatska glumica i operetna pjevačica

Preživjela bleiburšku tragediju, pobjegla u Argentinu, skrasila se u Sjedinjenim Državama gdje je, u Kaliforniji, doživjela dugu starost

 

Rat, svaki rat, guta ljudske žrtve i uništava imovinu; među ostalim razara i one koji ostanu živi, te ruši uspješna zvanja i profesije. Obara i zvijezde koje su zablistale na kulturnom ili nekom drugom nebu ljudskog stvaralaštva.

Jedna od tih zvijezda koju je vihor Drugog svjetskog rata maknuo s hrvatskog neba je i Dragica Krog Radoš (1918. – 2015.), poznata prijeratna glumica i operetna pjevačica.

Dragica je rođena u Zagrebu i već od pete godina počela je glumiti i pjevati, a samo nekoliko godina kasnije nastupala je u Hrvatskom narodnom kazalištu. Nakon dvije godine Trgovačke akademije, kazalište je postalo njezin drugi dom. Nastupala je u dramama i operetama. (Kao i njezina starija sestra, poznata Vera udana Orlović.) Nakon jedne sezone u HNK, ponuda je stigla (1938.) da dođe u Narodno kazalište u Sarajevu. Otišla je, ali kratko je to trajalo jer da bi dobila dugoročniji ugovor sluge velikosrpskog režima i terora tražile su da pređe na pravoslavlje! To će reći, da postane “Srpkinja”! Naravno, Dragica je to odbila i otišla glumiti u današnje Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Ali stiže rat, bezakonje i strah, pa i ona pada u nemilost svog šefa radi prijateljevanja sa Židovima. Izvlači se iz tih neprilika odlaskom u tadašnje Hrvatsko državno kazalište u Sarajevu. Onda je taj grad bio dio hrvatske države, kao i cijela BiH. Vjenčala se s Franjom Radošem i imali su sina Damira. Zbog ratnih (ne)prilika mlada obitelj se prebacuje u Zagreb. Tu ponovo nastupa kraće vrijeme jer je u svibnju 1945. zajedno sa suprugom napustila rodni grad i Hrvatsku, kao i mnogi drugi Hrvati, a sinčića je ostavila kod svoje majke u Zagrebu.

Supružnici Radoš preživjeli su bleiburšku tragediju, prošli logore u Austriji i Italiji. Franjo je otišao u Argentinu prvi, uskoro i ona za njim, a sin im se pridružio tek kad mu je bilo 14 godina. Dragica je nakratko nastupala (pod pseudonimom) u Buenos Airesu i u tom dalekom gradu završila je njezina glumačka karijera. Nakon 17 godina boravka u Argentinu obitelj se preselila u Sjedinjene Američke Države, u Kaliforniju. Srećom, Dragica je doživjela osamostaljenje hrvatske države i sva sretna posjetila je svoju domovinu o kojoj je sanjala kroz tolike godine provedene u tuđini. Umrla je 26. svibnja 2015. u Kaliforniji.

O njezinu životu i umjetničkim uspjesima izdana je (2006.) u Zagrebu monografija Dragica Krog-Radoš, glumica i subreta, koja je objavljena i na engleskom Dragica Krog Radoš: Actress and Soubrette (2014.).

Nemilosrdni ratni vihor izbacio je ovu mladu glumicu iz domovine i sredine koju joj je Bog dodijelio. Njezini talenti umjesto da su se razvijali i obogatili hrvatsku kulturu, bili su prosuti po svjetskim bespućima. Ali ona je do kraja života vjerno čuvala svoje temeljne vrjednote: vjeru u Boga, ljubav za domovinu i umjetnost.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Hrvatsko proljeće – odjek u hrvatskoj emigraciji

hrvatski-fokus

Hrvatska u službi “Srpskoga sveta”?

hrvatski-fokus

Zabilježen najveći intenzitet depopulacije Hrvata u Srbiji

hrvatski-fokus

Trumanova jaja

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više