Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– Onoga trenutka kad DORH podigne optužni prijedlog protiv ministra Aladrovića, a za to ima rok od tri mjeseca, mi izlazimo iz Vlade. Tako smo rekli i tako će i biti! DORH nema što puno misliti i čekati. Ako se bavi svojim poslom, a ne igrama, valjda je prikupio dovoljno materijala da potvrdi optužni prijedlog.

Radimir Čačić, nekadašnji čelnik propaloga HNS-a, Jutarnji list

– Jednom kada umre Igor Mandić, hrvatska će kultura i književnost propustiti posljednju priliku da svojim piscem oglasi onoga koji je tu kulturu i književnost od početka šezdesetih godina stvarao. A stvarao ju je intenzivnije i obuhvatnije nego što su to prethodno činili i Matoš i Krleža.

Miljenko Jergović, bošnjački pisac u Zagrebu, Nova.rs

– Naš komunistički monarh Tito odabrao je Brijune za svoju ljetnu rezidenciju. Što je s tom ovisnošću o luksuzu komunističkih lidera? Bilo je općepoznato da je Tito imao poseban ukus za život na visokoj nozi: superluksuzne vile po cijeloj Jugoslaviji, cadillaci i rolls roycei, kubanske cigare i međunarodne filmske zvijezde koje su mu dolazile u posjet. Moj otac bio je zgrožen. Po njegovu viđenju, Tito je izdao sve za što su se partizani borili u Drugom svjetskom ratu. Za mog oca Titovi su ekscesi bili bolni na osobnoj razini. Moja je generacija pak sve to gledala ravnodušno. U svojim bijelim odijelima i s kubanskim cigarama Tito je bio gotovo karikatura, izgledao gotovo nerealno. Bio je isključivo simbolička figura koju nitko od nas nije shvaćao preozbiljno. Otočje Brijuni, gdje su on i drugi visoki komunistički funkcionari imali svoje raskošne ljetne rezidencije, bilo je, naravno, zatvoreno za javnost, što je bila još jedna izdaja osnovnih socijalističkih ideala.

Mira Furlan, glumica iz knjige ‘Voli me više od svega na svijetu’

– Dogovorni rat na tragičan način nisu mogli anticipirati srpski generali Jugoslavenske narodne armije koji su potjecali iz Hrvatske, nasjevši na proustaške narative, umjesto da su poput Srba u Gorskom kotaru išli na umirivanje situacije i poziva na građanski suživot, a ne na balvan revoluciju.

Danko Plevnik, jugoslavenski novinar za medij srpske SDK Prosvjeta, http://aktivirajkarlovac.net/2021/11/danko-plevnik-karlovac-osuden-na-dekadenciju/

 – Uvjeren sam da je Ukrajina sigurno veća opasnost za Rusiju nego što je Afganistan za SAD.

Žarko Puhovski, lažni svjedok protiv studenata 1972. i protiv Hrvatske i Hrvatske vojske na Međunarodnom sudu u Den Haagu, N1 TV

– Kompletnom ulogom u ovoj vlasti SDSS nije politički napravio baš mnogo dobroga za ono hrvatskih Srba koliko ih je ostalo. Istovremeno jest itekako “pomogao” da se svima u Hrvatskoj potpuno bezbrižno učini mnogo lošeg. “Držeći ljestve” HDZ-u. U parlamentu i u vladi.

Boris Dežulović, bivši jugo-novinar Ferala sada u nekrofilskom poslijepukanićevskom Nacionalu

– Kod mog klijenta, nema ni naznake korupcije, nema protupravne imovinske koristi za njega, on ni ne poznaje tvrtke koje su dobile poticaje, on se samo zalagao da i srpska manjina dobije određene poticaje kao i svi drugi.

Anto Nobilo, odvjetnik Borisa Miloševića, Plenkovićeva potpredsjednika Vlade iz srpske kvote, RTL

TVRDNJE

– Putin je ovaj rat pripremao pred očima cijelog svijeta, doveo je ratne brodove iz Pacifika u Crno more, a svijet je govorio o diplomatskim rješenjima dok je Putinov cilj oduvijek bio da uništi neovisnu samostalnu državu.

Gari Kasparov, slavni sovjetsko-ruski šahist, N1 TV

 – Ako pozorno pratite Donalda Trumpa tijekom njegove četiri godine mandata, a mi jesmo, postalo je prilično jasno da što je tvrdnja koju je Trump slučajno iznosio, to je vjerojatnije da je istinita. Trump je ponekad pretjerivao, ali uglavnom se radi o temama koje nisu bile važne. Kolika je bila publika na njegovoj inauguraciji 2016.? Koga briga? No, o velikim stvarima, o pitanjima od civilizacijske važnosti, Trump je otvoreno rekao istinu, često kada nitko drugi nije htio.

Tucker Carlson, popularni američki politički voditelj, FOX News

– Ne udovoljavanje zahtjevu DORH-a da skine imunitet ministru Aladroviću, što je preduvjet provođenja istražnog postupaka, jest otvoreno sprječavanje rada pravosuđa. Sprječavati pravosuđe je nedvojbeno kazneno djelo koje u ovome slučaju čini predsjednik Vlade Plenković.

Priopćenje saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto u povodu Plenkovićeva odbijanja da se skine imunitet ministru Josipu Aladroviću zbog kriminala

GOVOR MRŽNJE

 – Malo ste za taklje, pa malo za šake. Brzo bježi, evo ih, na netu slike jake. Drukanje je normalno i napad isprid suda. Za doći bez pratnje možda skupite muda?!

Natpis na transparentu koji su navijači splitskog Hajduka izvijesili tijekom utakmice s Dinamom 12. III. 2022., https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/pogledajte-poruku-koju-je-torcida-uputila-bad-blue-boysima-1175035

 – Vladavina tvoga tate nije era novih škola, bolnica, cesta, jednakosti, nego bijesa, mržnje, likvidacija i petih ortaka.

Vladimir Matijanić, bivši novinar Ferala, a sada portala Index u otvorenom pismu Stjepanu Tuđmanu, Sloboda.hr

JUGONOSTALGIJA

– Jednom kada umre Igor Mandić, bit će već kasno. Ako netko poslije bude istraživao tko je bio i čime se bavio taj čovjek, o čemu je, kad i koliko pisao taj pisac, bit će primoran da započne od kraja i od načina na koji se zemlja u kojoj se rodio i odživi o svoj život opraštala od njega.

Miljenko Jergović, bošnjački pisac u Zagrebu, Nova.rs

 – Mogu govoriti samo o poslijeratnom razvoju kada je najveći prosperitet napravljen za gradonačelnikovanja Josipa Boljkovca šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Danko Plevnik, jugoslavenski novinar ovako odgovara na općenito pitanje koji su u bogatoj višestoljetnoj karlovačkoj povijesti najvažniji događaji, http://aktivirajkarlovac.net/2021/11/danko-plevnik-karlovac-osuden-na-dekadenciju/

– Krivnju za skandaloznu tvrdnju o građanskom ratu u Jugoslaviji snose zapadne sile koje su motivirale i naoružale nacionalističke snage u bivšim republikama i pokrajinama SFRJ, a koje su protjerale pravoslavno stanovništvo.

Andrej Nesterenko, ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Slobodna Dalmacija

– Ovi naši samodopadni političari nisu uspjeli stvoriti državu po mjeri čovjeka, dok je naš TITO uz srp, čekić i kramp uspio! SF/SN.

Ankica Lepej, nedavno preminula ljevičarska aktivistica i zaposlenica Zagrebačke banke, Sloboda.hr

DEMAGOGIJA

– Tek sada imamo u potpunosti razumijevanje koliko je dalekosežno važna i strateška bila odluka da se konačno nakon 40 godina rasprave u hrvatskom javnom prostoru , a osobito krugovima energetskih stručnjaka, da se riješi pitanje terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju na Krku. U tom pogledu, Hrvatska ima veću sigurnost nego što bi imala da nemamo LNG terminal. Da danas nemamo LNG terminal, ova naša današnja rasprava bila bi bitno drukčija. Pitali bi se hoćemo li imati grijanja u našim domovima, hoće li naše gospodarstvo imati dovoljno plina.

Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlada u Saboru 2. III. 2022. pokušava iskoristiti rusku agresiju na Ukrajinu kako bi zaboravili kako je on 1991., bijegom na Zapad, eskivirao braniti Hrvatsku od srbocrnogorske agresije 

GLOBALIZACIJSKI FAŠIZAM

– Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima na otvorenom i u zatvorenom će se povećati što se tiče osoba bez covid-potvrda, a broj će biti bez ograničenja kad su u pitanju osobe s covid-potvrdama. Produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do 2 sata.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade 17. ožujka 2022.

 – Ne sviđa mi se demokracija necijepljenja jer šteti svima, ugrožava živote i povećava troškove.
Dr. Saša Prešern, slovenski istraživač, Delo, Ljubljana

GLUPOST

 – Što vrijeme više odmiče taj bod protiv Dinama (0:0), u borbi s prvakom, a ne bilo s kim, sve više vrijedi i dobija na značaju i težini posebno nakon što su Rijeka i Osijek imali “crnu nedjelju”. Bitka u četvero se nastavlja, a Hajduka će sigurno i u subotu nositi prilično popunjen Poljud. Ne zaboravimo da Hajduk u startu ima oko 8000 pretplatnika, stoga već prvog jutra 800 dodatnih ulaznica, predstavlja zanimljiv doseg.

Slaven Alfirević, športski novinar Slobodne Dalmacije

HOMOSEKSUALIZAM

 – LGBT+ prava su najvažnije vrijednosti i teško stečene slobode koje nas razlikuju od ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Richard Moore, šef MI6, britanske tajne obavještajne službe, Tribun

HRVATSKI JEZIK

 – Više vrijedi i DOBIJA (hrv. dobiva) na značaju…

Slaven Alfirević, športski novinar Slobodne Dalmacije

 – Lopta izašla VAN (hrv. izvan) terena.

Andrija Cmrečnjak, športski novinar Arena sporta

– Tako da više LIČI (hrv. sliči) na propagandni uvod…

Josip Vajdner, glavni urednik Katoličkoga lista iz Sarajeva

– TREZVENOST (hrv. trijeznost) je neophodna za svakoga od nas-

Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a u Saboru

PREGLASAVANJE HRVATA

– Ivo Lučić je jedan od rijetkih živućih ideologa stvaranja čistih etničkih teritorija još od vremena Mate Bobana do danas. On još uvijek ima moć, resurse i infrastrukturu da prijeti kome hoće i kako mu se hoće, pa i na hrvatskoj državnoj televiziji. On čak zna bolje i od Čovića što će se događati u Bosni i Hercegovini!?

Hasan Eminović, novinar bošnjačkoga portala Stav, stav.ba/vijest/o-jednoj-opasnoj-recenici-ive-lucica/7383

VELIKOSRPSTVO

 – Srbi-pravoslavci su sudjelovali u izgradnji grada od samog početka. Ima li nekih dokaza o tome i kako bi se ocijenio njihov doprinos u razvoju grada? Koga bi se moglo izdvojiti?

Pitanje srpskog novinara iz Prosvjete Milana Cimeše upućeno Danku Plevniku o „izgradnji grada od samog početka“, Misli se na Karlovac, SDK “Prosvjeta” (broj 163.-164.), http://aktivirajkarlovac.net/2021/11/danko-plevnik-karlovac-osuden-na-dekadenciju/

 – Ono što Albanci rade na Kosovu je primitivna i drska, ali vrlo transparentna otmica. SANU je svojim brojnim monografijama, zbirkama djela i izložbama znanstveno osporila sve namjere albanske pljačke.

Vasilije Krestić, srbijanski povjesničar i akademik SANU-a, Kurir

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više