Hrvatski Fokus
Aktualno

Službeni Zagreb ne želi da Tomislav Žigmanov vodi Hrvate u Vojvodini

Zagreb nije zadovoljan načinom na koji Žigmanov zastupa interese Hrvata u Vojvodini i Srbiji

 

Visoki izvor iz hrvatske diplomacije za Nacional je potvrdio da je vođa vojvođanskih Hrvata izgubio povjerenje premijera Plenkovića

Službeni Zagreb volio bi da netko drugi umjesto Tomislava Žigmanova vodi Hrvate u Vojvodini, izjavio je Nacionalu visoki izvor iz hrvatske diplomacije.

Ta rezolutna izjava dolazi nakon što je aktualiziran višemjesečni sukob Tomislava Žigmanova, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV), najutjecajnije stranke Hrvata u Srbiji, s hrvatskim veleposlanikom u Beogradu Hidajetom Biščevićem. Što je još važnije, ona dolazi samo tjedan prije izbora u Srbiji, na kojima se DSHV, u koaliciji koju podržava utjecajna Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV), bori za mandat u Narodnoj skupštini Srbije.

No, ako je suditi prema neslužbenim glasovima bliskim vrhu hrvatske diplomacije, Zagreb nije zadovoljan načinom na koji Žigmanov zastupa interese Hrvata u Vojvodini i Srbiji pa se može zaključiti da je to pravi razlog višemjesečne, na prvi pogled tek osobne netrpeljivosti između njega i hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića.

“Žigmanov je čovjek rijetke taštine. Njegova je taština jača od njega: Ja, ja, pa nitko, pa opet ja… Sa svakim ide u sukob. Agresivan je. Razjedinio je Hrvate. Rezultat toga jest činjenica da Hrvati u Vojvodini nemaju svog predstavnika. Naprosto, nisu svi glasali za istu opciju. U tome je problem. Jer za manjine je prirodno da se dogovaraju s većinom kako bi izborile što više. A Žigmanov ide u sukob s Vučićem”, kazao je izvor Nacionala.

S druge strane, Hidajeta Biščevića u Zagrebu drže “odličnim diplomatom staroga kova”, a ako mu išta zamjeraju, to je nedovoljna suradnja s hrvatskim organizacijama u Vojvodini i Srbiji. “Ne bi mu škodilo da se više bavi terenom. Trebao bi pokazati malo više senzibiliteta za problem i iznijeti malo više konstruktivnih prijedloga kako ga riješiti.”

Kako bilo, “sigurno je da bi Zagreb volio da Hrvate u Vojvodini vodi netko kome je interes Hrvata najvažniji. A toliki ego kakav je njegov teško je usporediti čak s i s onima na hrvatskoj političkoj sceni”, poručuje visoki izvor iz hrvatske diplomacije.

Ovih dana navršava se godinu dana otkako je počeo javni sukob Tomislava Žigmanova i Hidajeta Biščevića. Počeo je Žigmanovljevim pismom ministru vanjskih i europskih poslova Goranu Grliću Radmanu 30. ožujka prošle godine, u kojemu je Žigmanov ustvrdio da je hrvatska zajednica razočarana ponašanjem hrvatskih diplomatskih službenika u Srbiji. “Ne samo da su nijemo promatrali i da ni u najtežim trenucima nisu očitovali nikakav djelatni interes, čak ni telefonskim pozivom nisu iskazali zabrinutost za one Hrvate kojima se prijetilo smrću”, ustvrdio je, među ostalim, Žigmanov u tom pismu.

No u Zagrebu nije naišao na razumijevanje. “Medijske špekulacije i ovakvi nastupi u medijima spram hrvatske diplomacije nisu najbolji način komunikacije, ne samo zato što hrvatska diplomacija to ne zaslužuje, nego i jer se tako posredno želi utjecati na političke odnose u samoj Hrvatskoj”, poručio je Žigmanovu s konferencije za novinare krajem travnja prošle godine ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

U veljači ove godine sukob je dobio novi nastavak. Nakon što je na blogu Večernjeg lista objavljen napad na Hidajeta Biščevića, s implicitnom tvrdnjom da veleposlanik radi protiv hrvatskoga, a u velikosrpskom interesu, Biščević je odgovorio neoubičajeno za diplomata: pod svojim je imenom u Večernjem listu objavio članak u kojemu je vodstvo DSHV-a otvoreno, a Žigmanova implicitno, optužio za “ego-etnobiznis” te za “potpunu nespremnost i nesposobnost da se aktivnom i djelatnom politikom osigura unapređenje položaja hrvatske zajednice u Srbiji”. Biščević je, povrh toga, u jednom kasnijem nastupu Žigmanova optužio da surađuje s Mostom kako bi srušio aktualnu vladu, jer je Mostov saborski zastupnik Miro Bulj, koji je ranije već kritizirao Biščevićev rad, na Facebooku objavio fotografiju sa Žigmanovom, s kojim se jednom fotografirao u Saboru.

Žigmanov je u ponedjeljak za Nacional pristao tek načelno komentirati cijelu situaciju. “Što sam imao reći, rekao sam, kada je u pitanju djelovanje Hidajeta Biščevića. Sve je objavljeno, nemam što dodati. Motive ne znam, ali uvjeren sam da ja nisam motiv. Vidim da slučaj ulazi čak i u područje unutarnjopolitičkih razmirica u Hrvatskoj. U tome ne želim sudjelovati niti želim biti razlogom takvih prijepora. Stajališta DSHV-a su jasna: surađujemo s institucijama u Hrvatskoj, od Vlade do županija, i to smatramo korisnim. Ovo su incidenti koji izlaze iz tog okvira. Kako to razriješiti, to je na tijelima vlasti u Hrvatskoj”, kazao je Žigmanov za Nacional.

Nacional, 29. III. 2022., https://www.nacional.hr/sluzbeni-zagreb-ne-zeli-da-tomislav-zigmanov-vodi-hrvate-u-vojvodini/

Povezane objave

Saša Leković ili stroj koji laže

HF

Gordan Jandroković u Boki Kotorskoj

HF

Tko sve progoni generala Jozu Milićevića?

HF

NIJE NEGO – Aktualni aforizmi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više