Hrvatski Fokus
Kultura

‘Zastave’ Maka Hubjera u Salonu Galić

Slike prikazuju urbanu scenografiju prepunjenu zastavama i prostorne instalacije užadi, na kojima bi mogle visjeti zastave, ali ih nema

 

Izložba „Zastave“ mladog sarajevskog vizualnog umjetnika Maka Hubjera, u organizaciji HULU-a otvorena je u splitskom Salonu Galić u četvrtak, 7. travnja 2022. Kustos izložbe je Tonči Kranjčević Batalić. 

Rad Maka Hubjera izložen u Salonu Galić sastoji se od slika koje prikazuju urbanu scenografiju prepunjenu zastavama i prostorne instalacije užadi, na kojima bi mogle visjeti zastave, ali ih nema. Izloženi radovi dio su ciklusa „Novi realizam“ te su nastali u periodu od 2017. do danas.

Autor zastave, kao spomenike i druge simbole nacionalnih identiteta kojima se često bavi, prepoznaje kao bazične elemente autoritativnog formiranja kolektivnih identiteta današnjice koji proizlaze iz aktualnih društveno-političkih uređenja. Kritički i refleksivan pristup tim procesima započinje još 2017. godine kada u radu „Iskuhavanje zastave“  zastavu Bosne i Hercegovine neumorno iskuhava ne bi li ju simbolički očistio, isto kao što te godine i riba putovnicu dok s naslovne stranice ne izbriše sve znakove njenog prepoznavanja. U novijim radovima iz ciklusa „Čista savjest“, posebno onima nastalim 2021. godine, autor pristupa spomenicima čisteći, brišući njihovu sjenu. Taj akt prepoznajemo kao kritičku refleksiju na funkciju, značenje i poruku koju spomenici imaju u stvaranju društveno-političke stvarnosti.

Za razliku od ovih radova, zastave koje autor izlaže u Salonu Galić lišene su partikularnih nacionalnih i državnih simbola. U njihovom likovnom tretmanu gotovo da su svedene na plohu energično nanesene boje, čime autor nastavlja svoju misiju čišćenja, ovog puta unutar same slike u kojoj imaju gotovo ulogu praznina u urbanim prikazima grada, koje manje ili više prepoznajemo, ali svakako doživljavamo kao prostore svakodnevice naših života.

Mak Hubjer (1993.) je vizualni umjetnik i umjetnik društvene prakse. Svoje radove izlagao je na brojnim domaćim i međunarodnim izložbama. Radi na političkim i društvenim temama kroz performativne i vizualne medije. Radovi nastali u studiju su slike i instalacije. Član je Hrvatske udruge likovnih umjetnika-Split. Osnivač je i direktor Galerije suvremene umjetnosti Brodac-Sarajevo.

Izložba se može pogledati do 25. travnja 2022.

Nives Matijević

Povezane objave

Utjeha prijatelju

HF

Deseti Gumbekovi dani

HF

Virtualna izložba Nadje Moncheri

HF

Trčao sam putom

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više