Hrvatski Fokus
Kultura

Iznimni vitalitet ciklusa Zorana Šimunovića

Slikarevo sjećanje na sretne trenutke djetinjstva, obilježeno snažnim i sugestivnim kolorom

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Zoran Šimunović iz Osijeka, na radnom mjestu kustosa u vukovarskom muzeju, svojim osobitim slikama na kojima dominiraju obnovljeni motivi sjećanja, logično uklopljeni u jedinstvene cikluse, izaziva sve više pozornosti javnosti, kako domaće ali i inozemne, nastupajući na nizu cijenjenih umjetničkih manifestacija ostavljajući respektabilan dojam.

Svaka Šimunovićeva kompozicija nosi u sebi, na površini platna, u kolopletu raznolikih stvarnih predmeta,od životinja do igračaka i biljaka, izraziti vitalitet.

Slikarevo sjećanje na sretne trenutke djetinjstva, obilježeno snažnim i sugestivnim kolorom, odvija se ispred nas poput stvarnosti i pobuđuje kod nas samih sličnu gestu, uklanjanja zaborava i tvorenja iznova detalja prošlih dana, buđenja vitaliteta.

U prezentaciji specifičnog opusa Zorana Šimunovića veoma su praktični kratki video isječci, koji nam približuju pojedine detalje ali i cjelinu sliku, uz stvaranje osjećaja kako te velike formate možemo gotovo dodirnuti, približiti im se i doživjeti taj tihi slikarski svijet, svijet sjećanja.

Životna energija koja kruži kroz motive Zorana Šimunovića, uzbuđujuća je i motivirajuća, ponajprije dodirujuću gledatelje.

Veliki formati ulja u nekoliko ciklusa Zorana Šimunovića izuzetan su autorski doprinos suvremenoj likovnoj umjetnosti, prifiliranim autorskim izrazom, originalnim rukopisom i magičnom motivikom sjećanja.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Srpska politika i srpska filologija (2)

HF

Čvrsto jedro od hrapavog platna

HF

Lučić – strastveni bariton i roker u duši

HF

Izložba replika starih majstora

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više