Hrvatski Fokus
Religija

Pupnatski zvonik Gospe od Sniga

Zalaganjem don Ante Markovića, tadanjeg župnika u Pupnatu na Korčuli, dovršen je toranj župne crkve

 

Zalaganjem don Ante Markovića, tadanjeg župnika u Pupnatu na Korčuli, dovršen je toranj crkve Gospe od Sniga. Natpis svjedoči: “Ovaj zvonik je započet 1767., nadograđivan 1855., rad bi prekinut zbog kuge, završen je 1968. pomoću naših iseljenika…, samodoprinosom i dobrovoljnim radom sela Pupnata”.

Klesar je morao otući ime njemačkoga donatora farmaceuta dr. Paula Hagedorna. Nijemci su doduše bili vrlo kruti okupatori Pelješca i Korčule, ali od onih koji su se pozivali na internacionalizam, nesvrstanost i bratstvo i jedinstvo očekivalo se malo više trpeljivosti 23 godine nakon rata, osobito što su neki od njih za slične postupke bili vrlo glasni kritičari, često i neopravdano, ratnih hrvatskih vlada.

Gospa od Sniga spominje se 1393. godine, nadograđuje se i proširuje od 1600. – 1620. Sv. Juraj je započet 1393., a sv Roko, zaštitnik od kuge, je novija gradnja.

Slikovito korčulansko selo Pupnat postalo je župa 1625. godine odvajanjem od Žrnova (Šegedinovo rodno mjesto), 1850. je svedeno na kapelaniju, ali mu je status župe vraćen 1896. kada je imao preko 700 stanovnika, isto kao i 1971. (771). Danas ima manje od 400 stalnih stanovnika. Od 1940. tu su časne sestre Družbe Kćeri Milosrđa kojima je don Ante Marković izgradio stalnu kuću; vodile su i ambulantu. Nažalost 2008. godine su otišle iz sela.

Zanimljiva je Kumpanjija (Družina) koja je povijesno imala svoga kralja koji je stolovao na vidikovcu odakle se moglo smotriti gusare.

Kumpanjija nastupa u odorama na 5. kolovoza koji je ujedno i dan Gospe Snježne, zaštitnice Pupnata i Dan domovinske zahvalnosti, državni blagdan. Kumpanjoli (ratnici) imaju narodnu nošnju iz 16. stoljeća. Običaj odsijecanja volovske glave sabljom ukinut je 1998. godine.

Ispred crkve je i poprsje don Pave Poše, zaslužnog domoljuba.

Uživali smo u društvu povratnika iz Australije simpatičnoga i veseloga Ivana Šaina i njegovih sinova, koji su dobri lovci na veprove.

Sin Petar nalikuje na Matiju Gubeca; na slikama mi pokazuje veprove kapitalce koji su zagospodarili našim otocima od Šipana do Krka.

Takav jedan je promijenio povijest usmrtivši bana Nikolu Zrinskoga.

Hvalim ovu našu državu i premijera što uz vukove nisu zaštitili i divlje svinje; jer platiti 50.000 kuna za odstrjel vuka u Dalmaciji je prava poslastica.

Korčula je poezija od kamena i dobrih vina. Na blatskom groblju privukla mi je pažnju vrlo fino izrađen reljef gospođe Marije Kalođere, starice majke sedmero sinova i uzorne kršćanke, te supruge Ante Kalođere. Jako je lijep realističan portret mladića s kaubojskim šeširom, izvanredan. Blaćani imaju izvanrednu tradiciju koja podsjeća na 19. stoljeće, vrlo specifičnu kulturu pokopa s limenom glazbom i jasno utvrđenim redoslijedom povorke što može biti privlačno i onima koji nisu etnolozi.

Teo Trostmann

Povezane objave

Lažno istraživanje Current Biology časopisa

HF

Ciklus posvećen blaženiku

hrvatski-fokus

SOLUS CATHOLICUS – Misterij Isusova Srca

HF

Uskrs u nama

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više