Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Zvonimir Janko – matematičar i znanstvenik svjetskoga glasa

Njegov grijeh bijaše što je položio vijenac na grob Ante Starčevića u Šestinama

 

Zvonimir Janko rođen je 1932. u Bjelovaru. U rodnom mjestu završio je osnovnu i srednju školu. Potom je studirao matematiku na sveučilištu u Zagrebu, na Prirodno-matematičkom fakultetu. Ali, komunistički jugo-režim poremeti mu život i studije kad su ga okrivili za hrvatski nacionalizam. Njegov grijeh (i njegovih kolega) bijaše što su položili vijenac na grob Ante Starčevića u Šestinama. Slijedila su uhićenja, istrage, suđenja, zatvor i progon s fakulteta.

Uz sve nevolje Zvonimir Janko (1932. – 2022.) je ipak diplomirao i potom doktorirao. Nije se dao prestrašiti i smesti! Kod njega su bistar um i čvrsta volja pobijedili! Naravno, za “nepodobne” kao on nije bilo lako naći posao. Oni su morali u provinciju. Tako je Janko dospio na Široki Brijeg i u tamošnjoj gimnaziji predavao fiziku i matematiku.

Nakon završenog doktorata (1960.) Janko uspijeva otići u Australiju i na tamošnjim sveučilištima (u Canberri i Melbourneu) započinje svoju slavnu znanstvenu karijeru. Potom dolazi u SAD (Princeton i Ohio State University), a početkom 1970-ih, na poziv Sveučilišta u Heidelbergu, vraća se u Europu, uspješno nastavlja znanstveni rad u području teoretske matematike i ostaje profesorom matematike na tom sveučilištu do umirovljenja 2000. godine.

Tijekom svojega dugogodišnjeg rada u Heidelbergu, prof. Janko je zdušno pomagao svojim znanjem i savjetima hrvatske studente i znanstvenike, a njegova pomoć Hrvatskoj i u teškim danima rata nije zatajila. Može se biti u tuđem svijetu, ali ljubav za domovinu ne prestaje!

Nakon umirovljenja, prof. Janko je držao predavanja na znanstvenim ustanovama u Zagrebu, Splitu, Mostaru i drugdje. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti uvrstila ga je u svoje dopisne članove.

Preminuo je 12. travnja 2022. godine u Heidelbergu.

Dr. Ante Čuvalo

Povezane objave

Odlazak iz Hrtkovaca

hrvatski-fokus

Kulturno bogatstvo otoka Krka ne prestaje oduševljavati

HF

Tri desetljeća sustavnog progona Hrvata

HF

Ne želimo biti objekti diskriminacije!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više