Hrvatski Fokus
Povijest

Zemljopis Janka Tomića iz 1869. godine  

Zemun broji 9.000 ljudih, glavno skladište za trgovinu s ovu i s onu stranu Dunaja

 

Vojnička Hrvatska i Slavonija je uzki kus hrvatske zemlje duž medje tursko-austrijske, koja dieli Bosnu od Hrvatske. Velika 339 [] miljah. Svaki mužkarac, stanovnik Krajine vojničke, koj ima imetka gibnoga i koj može nositi oružje, podvržen je dužnosti služit u vojski. Dužnost ova sastoji u tom: da čuva i brani granice zemlji, uzdržava sigurnost domaću, da ide u boj i izvan zemlje u carskoj službi. Od te dužnosti su izeti i izjednačenim zakonom ne vojničkim stanovnici njekojih mjestah u Krajini, koja imadu svoj magistrat, te su uredjena malone ko i drugi gradovi. A ti su: Bag, Senj, Petrinja, Kostajnica, Belovar, Ivanić, Brod, Petrovaradin, Karlovci, Zemun, Pančeva i Biela Crkva. Moraju ić stražit i na tursku granicu, na “kordun”, a to je ona povorka čardakah, koja se proteže uzduž hrvatske medje, većinom duž rieke Une i Save prema Turskoj. Na svakom ovakovom čardaku ima po njekoliko momakah, koji se redom šalju ovamo, da neprestano straže po kordunu.

Petrovaradinski puk ima 54 [] milje i 76.000 ljudih. U njem su tri znatna grada: Petrovaradin, brojeć 4.000 dušah; to je jedna od najvažnijih tvrdjavah, sagradjena na hridinah kamena miljevca ob desnu Dunavu. Karlovci sa 5.000 stanovnikah na južnom obronku Fruške gore. Stolica je patriarki i metropoliti svekolike grčko-iztočne crkve. Okolica je na glasu sbog vrstna vina. Zemun broji 9.000 ljudih, glavno skladište za trgovinu s ovu i s onu stranu Dunaja. Mitrovica je štopsko mjesto. Nedaleko su joj razdrtine rimskoga grada Sirmiuma. (Janko Tomić)

Tomislav Dragun

Povezane objave

Od Bleiburga do Ljubuškog

HF

Karl Pippich – bečki portretist

hrvatski-fokus

Politički atavizam

HF

Novinar koji je previše znao

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više