Hrvatski Fokus
Religija

Osamdeseta obljetnica zemaljskog rastanka od sv. Leopolda Bogdana Mandića

U ozračju svetog jugoistoka Jadrana (Kotorske biskupije i Barske nadbiskupije)

 

Ova jedanaesta izložba umjetničkih fotografija o Boki kotorskoj i Crnogorskom primorju autora Dražena Zetića, ujedno je prigodno posvećena osamdesetoj obljetnici zemaljskog rastanka od sv. Leopolda Bogdana Mandića (Padova, 1942.). Pa smo tako ponukani tom simboličnom godinom i u ovoj predočenoj umjetničkoj ekspresiji, prvotno imali nakanu podsjetiti na snažnu ekumensku dimenziju našega velikog kršćanskog sveca ispovjednika, sunarodnjaka, subaštinika, skromnog kapucina iz Herceg Novog: “Krv nije voda.!”

Autor Dražen Zetić Ažurirano 24 travnja 2022.

Otvorenju izložbe Dražena Zetića “Riznica duha jugoistočnog Jadrana” Boke kotorske i Crnogorskog primorja, katoličkih crkava Kotorske biskupije i Barske nadbiskupije, 21. travnja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, prethodio je mukotrpan desetogodišnji rad, terenska istraživanja svih lokaliteta sakralnih zdanja, te sustavno izučavanje topografije, kartografije, arhitektonike i historiografije mnogobrojnih bogomolja, benediktinskih opatija, franjevačkih i dominikanskih samostana, grobljanskih kapelica i mauzoleja, lapidarija, zavjetnih otočnih svetišta (Gospe od Škrpjela, Gospe od Milosti, te kao posljednjeg počivalište duša otočića sv. Jurja), i dakako iznimnih umjetničkih djela ostvarenih na prostoru tog velebnog mediteranskog akvatorija stare Dalmacije još iz prvih tragova kristijanizacije minulih epoha Bizanta, Venecije i Austro-Ugarske Monarhije.

Na prvom katu Hrvatskog katoličkog sveučilišta izloženo je tridesetak djela posvećenih navedenoj tematici. Simbolično je da je ova izložba otvorena upravo ususret spomendanima blažene Ozane (27. travnja) i sv. Leopolda Bogdana Mandića (12. svibnja). Na taj se način željelo podsjetiti na značaj trenutka, kada se po prvi puta široj hrvatskoj javnosti predstavljaju starodrevne ostavštine naših predaka s jugoistočnih areala Jadrana u matičnoj domovini Hrvatskoj. Ovom prilikom mogli bismo samo uzgredno spomenuti značenje grada Kotora i Kotorske biskupije, čija se isprava o posvećenju jedine romaničke katedrale sv. Tripuna iz 1166. god. na prostoru jugoistočnog Jadrana, pomno čuva kao neprocjenjivo pisano blago u trezorima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dok se primjerice samo spominjanje riječ Kotor u Digitalnoj bazi Starih novina Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pojavljuje čak 1089 puta. 

Na prvi pogled, djela su prikazana fragmentarno, u partikulama, bez većih pretenzija obuhvaćanja širih panoramskih prikaza. To je učinjeno zato jer je prvotni naglasak na minimalizmu, odnosno nastojanju da se donekle prikažu konture nečega daleko značajnijega i ljepšega. Jednom bismo riječju mogli ustvrditi da su ovo samo nagovori putnicima namjernicima da hodočaste u Zaljev svetaca, blaženika, mučenika i slugu Božjih. 

Ova jedanaesta izložba umjetničkih fotografija o Boki kotorskoj i Crnogorskom primorju autora Dražena Zetića ujedno je prigodno posvećena osamdesetoj obljetnici zemaljskog rastanka od sv. Leopolda Bogdana Mandića (Padova, 1942.). Ponukani tom simboličnom godinom i u ovoj predočenoj umjetničkoj ekspresiji, imali smo prvotnu  nakanu podsjetiti na snažnu ekumensku dimenziju našeg skromnog kapucina iz Herceg Novog: “Krv nije voda.! “

Ova izložba nastoji u osnovnim konturama posvjedočiti kontinuiranu tisućljetnu duhovnu i liturgijsku prisutnost katoličkih bogoštovnih oaza molitve, askeze i kontemplacije. Potrebno je napomenuti da njihova ontološka samoća prikazana u trenutnim ruiniranim stanjima, ni u kojem slučaju ne odražava intenzitet vitalnosti spiritualne snage sadašnjih nasljedovatelja  jedinstvene riznice jugoistočnog Jadrana Boke kotorske i Crnogorskog primorja na tlu današnje crnogorske države.

Dok god dišemo, polažemo opravdane nade da će nadolazeća pokoljenja, na svoj osobiti način i dalje nadahnuto ispisivati nova civilizacijska poglavlja povijesti hrvatskoga naroda u Europi sutrašnjice.

Dražen Zetić, autor izložbe “Riznica duha jugoistočnog  Jadrana, 24. IV. 2022., https://biramdobro.com/drazen-zetic-u-ozracju-svetog-jugoistoka-jadrana-kotorske-biskupije-i-barske-nadbiskupije/

Povezani članci

Isusu

HF

Dovršena staza Gospi Sinjskoj

HF

“Ako mu ti dopustiš…”

HF

Radujte se narodi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...