Hrvatski Fokus
Kultura

Novi ciklus fotografija Borisa Jagačića s motivima prirode

Svjedoči o potrebi postojanja osobne i zajedničke odgovornosti u očuvanja ovoga svijeta

 

Fotograf Boris Jagačić, suvremeni je hrvatski umjetnik, autor je slojevitog  i vrlo dojmljivog opusa fotografija. Njegove su teme razasute svuda oko nas, postoje i žive svoje živote. Novi ciklus fotografija Jagačić je posvetio prirodi, životinjama, vodi, pticama, drveću i ljudskoj nazočnosti u svijetu. Ponajprije, Jagačić ističe jedinstvenu i doista neponovljivu skladnost prirode, zavodljivu i često pritajenu ljepotu prirodnog okoliša.

Novi ciklus svjedoči o potrebi postojanja osobne i zajedničke odgovornosti u očuvanja ovog i ovakvog svijeta, životinjskog, biljnog, ljudskoga.

Ponegdje je boja u novom ciklusu istaknuta, snažna a ponegdje je smirenija, tiša, nježnija, fragilnija.

Iako Jagačić fotografira život koji ga okružuje, sasvim jednostavan, običan, svakodnevan, njegove fotografije govore i o prošlosti, i o budućnosti ali ponajviše o sadašnjem trenutku, koji se čini ključnim u očuvanju svijeta, prirode, svih živih bića i svog raslinja.

Naravno, valja upozoriti i na Jagačićev osobni izraziti optimizam koji izranja iz svakog četvornog centimetra ovih fotografija, vjera i nada u boljitak, temeljna je misao.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Čisto jugoslavenstvo i velikosrpska gusjenica

HF

Osladiti

HF

Izložba Marka Tadića u Galeriji Kula

hrvatski-fokus

Tuga

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više