Hrvatski Fokus
Kolumne

Skandal katolika u javnom životu Nancy Pelosi i Joea Bidena

Skandal katolika u javnom životu Nancy Pelosi i Joea Bidena

 

Promiču strašno zlu prakse kao što je pobačaj

 

 

Nadbiskup San Francisca Salvatore Cordileone objavio je u petak da je predsjednici Doma Nancy Pelosi (D-CA) zabranjeno primati svetu pričest zbog njezinih sve “ekstremnijih” stavova o pobačaju.
Cordileone je napisao: Nakon brojnih pokušaja da razgovaram s njom kako bih joj pomogao razumjeti teško zlo koje čini, skandal koji izaziva i opasnost za vlastitu dušu koju riskira, utvrdio sam da je došao trenutak u kojem moram iznijeti izjavu da se ona ne smije primiti na svetu pričest osim ako i dok javno ne odbaci svoju potporu “pravima” na pobačaj i ne prizna i ne primi odrješenje za svoju suradnju u ovom zlu u sakramentu pokore. U skladu s tim, poslao sam joj Obavijest o tome, koju sam sada objavio javnosti.
U svom pismu, Cordileone je rekao da je 7. travnja pisao Pelosi, rekavši joj da se mora javno odreći svog stava o pobačaju “ili se suzdržati od pozivanja na vašu katoličku vjeru u javnosti i primanja svete pričesti, ne bih imao izbora nego da dam izjavu, u skladu s kanonom 915, da nećete biti primljena na svetu pričest.” Cordileone je nakon slanja tog pisma rekao da Pelosi nije poslušala njegov zahtjev. Napisao je:
Stoga, u svjetlu moje odgovornosti kao nadbiskupa San Francisca da budem ‘zabrinut za sve kršćanske vjernike koji su povjereni [mojoj] brizi” (Kodeks kanonskog prava, kan. 383, § 1), putem ove komunikacije ja sam obavještavajući vas da se ne smijete pojaviti na Svetoj Pričesti i, ako to učinite, nećete biti primljeni na Svetu Pričest, sve dok javno ne odbacite svoje zalaganje za zakonitost pobačaja i ispovjedite se i dobijete odrješenje od ovoga teškoga grijeha u sakramentu pokore.
Također je rekao da katolički zakonodavac koji podržava pobačaj nakon što je poznavao učenje Crkve, “čini očito težak grijeh koji je uzrok najozbiljnijeg skandala za druge. Stoga univerzalni crkveni zakon predviđa da se takve osobe ‘ne smiju primati na svetu pričest’.
Katekizam Katoličke crkve izričito zabranjuje i obavljanje pobačaja i pomaganje u njemu, govoreći “od prvog stoljeća, Crkva potvrđuje moralno zlo svakog pobačaja…”.
“Ovo učenje se nije promijenilo i ostaje nepromjenjivo. Izravni pobačaj, to jest, pobačaj koji se želi ili kao cilj ili kao sredstvo, ozbiljno je protivan moralnom zakonu”, kaže katekizam .”
Cordileone je u svojoj objavi napisao da je tijekom godina primio mnoga pisma u kojima se “izražava uznemirenost zbog skandala” katolika u javnom životu – poput Pelosi i predsjednika Joea Bidena – promičući “tako strašno zle prakse kao što je pobačaj”. Istom je rekao:
“Odgovorio sam da je obraćenje uvijek bolje od isključivanja, a prije nego što se može poduzeti bilo kakva takva radnja, moraju prethoditi iskreni i marljivi napori u dijalogu i uvjeravanju. Što se tiče govornice Pelosi, nastojao sam slijediti ovaj mudri put, kako ga je ocrtao tadašnji kardinal Ratzinger (kasnije papa Benedikt XVI.) u pismu američkim biskupima u vezi Svete pričesti i katoličkih političara koji surađuju u teškim zlima pobačaja i eutanazije .
Nažalost, stav predsjednice Pelosi o pobačaju postao je samo ekstremniji tijekom godina, osobito u posljednjih nekoliko mjeseci. Nešto ranije ovog mjeseca ponovno je, kao i mnogo puta do sada, izričito citirala svoju katoličku vjeru, opravdavajući pobačaj kao “izbor”, ovaj put se izravno suprotstavivši papi Franji: “Sama ideja da će ženama govoriti veličina, vrijeme ili bilo što od njihove obitelji, osobna priroda ovoga je tako užasna, i to kažem kao pobožni katolik”; “Kažu mi: ‘Nancy Pelosi misli da zna više o rođenju djece od Pape. ” Da znam ! Jeste li glupi?”
Cordileone je rekao da mu “nikakvo zadovoljstvo” nije bilo u ispunjavanju svoje pastoralne dužnosti i rekao da njegovo djelovanje “nije političko”.

Lori Adrian Kaiser, https://disqus.com/by/disqus_xlgt5HaDTG/

Povezane objave

Matijanićeva smrt zaljuljala regiju

hrvatski-fokus

Prodaja Leda je katastrofa za nacionalnu prehrambenu industriju

hrvatski-fokus

Afera INA-MOL i Oreškovićevo priznanje zašto je smijenjen

hrvatski-fokus

Puljani nisu Glas Istre i IDS

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više