Hrvatski Fokus
Gledišta

Hrvatska riječ nije pomogla Hrvatima u Srbiji

Tisuće manipulacija, obmana i laži

 

Umjesto radosti za jubilej tisućitog broja „Hrvatske riječi“ mi Hrvati u Srbiji imamo tjednik koji je samo doprineo razjedinjenosti ovdašnje hrvatske nacionlne zajednice, pišući godinama isključivo po diktatu čelnika krovnih institucija iz Subotice.

Da će tako biti vidjelo se odmah pri osnivanja Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici, pa je već na naslovnici prvog broja „Hrvatske riječi“ stajalo krupnim slovima: Složni samo na početku.

Prva i najveća greška je bilo smještanje Hrvatskog nacionalnog vijeća u Suboticu! Prije toga osnovana je i stranka DSHV sa sjedištem u Subotici, a po automatici, formirana je NIU „Hrvatska riječ“ u Subotici! Disperzija hrvatskog stanovništva u Srbiji nije u tom odnosu da sve krovne istitucije trebju biti u Subotici, posebno što u Subotici i okolici žive jedino svi Bunjevci, i oni koji niječu bilo kakvu vezu s Hrvatima i oni koji sebe nazivaju „bunjevačkim Hrvatima“.

Prvi su isključivi u tome da nisu Hrvati i u Srbiji su dobili status naroda, svoje nacionalno vijeće, bunjevački jezik je postao službeni jezik baš u Subotici, a upravo je izašla i Gramatika bunjevačkog jezika!

Ostali Bunjevci su malo Hrvati, malo nisu Hrvati, malo su Bunjecvi, ali nisu baš sasvim, a dolaze (za novac) u obzir i sve druge podvarijante, posebno prelijetanje iz „bunjevačkih Hrvata“ u Bunjevce! Na kraju, „bunjevački Hrvati“ ne postoje pri nacionalnom izjašnjavanju tako da kod popisa nikada ne znamo koliko ih ima, što unosi posebnu zabunu među sve Hrvate! A Bunjevaca po službenom popisu ima 16.706!

Ovdje je važno reći da su Bunjevci nesporno dio hrvatskog naroda, ali da se Bunjevci u Vojvodini ne ponašaju tako! To je kamen spoticanja jer hrvatski puk, ali i hrvatska politička i kulturna elita to ne znaju. Naprotiv, smatraju da su Bunjevci „najhrvatskiji“ dio ovdašnjih Hrvata! To je pogubna greška za Hrvate u Srbiji!!!

Sve krovne institucije ovdašnjih Hrvata ne bi smjele biti u Subotici, ni po položaju Subotice (krajnji sjever države), ni po brojnosti Hrvata u njoj. Najviše Hrvata ima u Beogradu, a ima ih i u Novom Sadu, Srijemu, južnom Banatu, pa čak do Niša i dalje. 

Situaciju oko osnivanja DSHV-a, HNV-a i NIU „Hrvatska riječ“ u Subotici iskoristio je najveći manipulant, prevarant i lažov među bunjevačkim Hrvatima Tomislav Žigmanov te je formirao, upravo mahinacijama i plagijatima (pročitati knjigu od Antonije Čota, Gola istina) Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, također sa sjedištem u Subotici te postavio sebe za nezamenjivog ravnatelja.

Uz Katarinu Čeliković formira cijelokupan kulturni milje Hrvata u Srbiji, nakaradno, uz negativnu selekciju, forsiranjem svojih poltrona (povijesni su plagijati Ive Andrića i drugih književnih velikana u zbirci Mile Markov Španović, koju je izdala NIU „Hrvatska riječ“ uz hvalospjeve Žigmnova i njegovih „književnih kritičara“) da je u pitanju najveća živa srijemska pjesnikinja!

Da tragedija, ili farsa, bude veća u prvi plan u svemu Tomislav Žigmanov (uz podršku svojih plaćenih poltrona i medija) ubacuje sebe, pri čemu forsira bunjevštinu!

U međuvremenu eliminira (naravno, manipulacijama, obmanama i lažima) sve svoje neistomišljenike. Među poslijednjima je bio Slaven Bačič, koji je neposredno prije svoje eliminacije izjavio:

Kakve još manipulacije možemo očekivati od Tomislava Žigmanova?! Kulmincija propasti hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji dolazi kada je Tomislav Žigmanov proglasio sebe i za prvog čovjeka u politici kada su u pitanju Hrvati u Srbiji!!! Opet je (povijesnim) manipulacijama, obmanama i lažima uspio postati predsjednik „jedine relevantne hrvatske političke stranke u Srbiji“ i „zastupnik svih ovdašnjih Hrvata“ u srbijanskom parlamentu! Ovu priču znaju već i vrapci i ovdje je neću ponavljati, jedino uz konstataciju, odnosno istinu: Ovdašnji Hrvati nisu birali Žigmanova da ih zastupa bilo gdje!

Danas su sve četiri krovne institucije ovdašnjih Hrvata u Subotici (HNV, ZKVH, NIU „Hrvatska riječ“ i DSHV) u rukama troje međusobno bliskih bunjevačkih Hrvata (Jasna Vojnić, Tomislav Žigmanov i Ladislav Suknović) te  njihovih plaćenih poltrona!!!

Apsurd je što dvije od te četiri institucije „pokrivaju“ samo vojvođanske Hrvate, a veliki broj Hrvata živi u Beogradu (s dijelovima Srijema i Banata), kao i u ostalim djelovoma Srbije. 

Tisućiti broj „Hrvatske riječi“, koja našu zajednicu košta oko 5.000 eura po broju, na nekoliko stranica pokazuje sav oaj jad i bijedu. 

– Umjesto redovite rubrike „Pisma čitalaca“, ili nečega sličnog, poslije 999 brojeva „Hrvatska riječ“ donosi na dvije stranice mišljenje o listu (ne može biti povoljnije!) troje odabranih čitalaca iz Subotice, troje iz Šida i po jednog iz Sonte i Monoštora!

– Život ovdašnjih Hrvata se odvija u udrugama. Ima ih preko 50, ali polovica umire pored silnog novca koji se gomila u Subotici i biva deljen samo poslušnima.

Zato je izvješće sa dvodnevnog sastanka predstavnika ovih udruga i dvije krovne institucije, HNV-a (čitaj Jasne Vojnić) i ZKVH (čitaj Tomislava Žigmanova) u Orahovici u Hrvatskoj (!?), stalo na jednu stranicu tisućitog broja „Hrvatske riječi“ od koje su više od polovice zauzeli naslov i fotografija! Na fotografiji se vidi da predstavnici polovice udruga nisu nazočili ovom ispraznom dvodnevnom izletu (ispred nekoliko udruga je bilo dvoje predstavnika). Na kraju je ispalo da treba dva dana za priču o popisu stanovništva!

Subotički kvartet: Jasna Vojnić, graditelj „hrvatskog“ kulturnog centra u Subotici, Katarina Čeliković (sveopća kultura), Lazar Cvijin (bank izmišljene udruge Cro-fond) i ministar kulture svih Hrvata u Srbiji, tamburaš Vojislav Temunović, upinjali su se da objasne rašomonijadu oko dodjele sredstava ovdašnjim hrvatskim udrugama tako da 80 % novca ostaje njima!

A prvi čovjek kulture (ZKVH) i prvi čovjek politike (DSHV) vojvođanskih Hrvata (srećom, ne svih Hrvata u Srbiji) nije na ovako važnom sastanki prozborio niti jednu riječ i sve je  posmatrao ispod oka!

Usput: Nedavno, u punoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji ne drži ruku na srcu (jer to nije njezina himna)! Bunjevački Hrvati iz Subotice potpuno otuđeni od puka lažu i da grade „Hratsku kuću“, jer se ona nigdje tako ne zove osim u njihovim lažima! I tako tisuću manipulacija, obmana i laži, i tko zna koliko još…

Miroslav Cakić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Ukinuti Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor

hrvatski-fokus

IZBORNI ZAKON – Velike stranke za status quo

HF

Andrej mora puno toga obećati

HF

Postoje svi uvjeti za otkrivanje autora poljudske svastike!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više