Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Bošnjački unitarizam postao najozbiljnija prijetnja po političku opstojnost Hrvata

Bošnjaci će nakon izbora u listopadu sigurno preglasati i oktroirati svoje predstavnike na mjesta predviđena za Hrvate na svim mogućnim razinama kako bi Hrvate isključili iz vlasti

 

Javna panel diskusija Hrvatsko pitanje u BiH jučer i danas kroz hrvatsku i europsku perspektivu održana je u ponedjeljak 11. srpnja u Napretkovom kulturnom centru u organizaciji Ladislava Ilčića, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu i člana kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista (ECR).

U svome je uvodnom obraćanju Ilčić istaknuo da svi hrvatski političari zajedno i kontinuirano trebaju zastupati ključne strateške interese Hrvata u BiH, bez obzira na stranačku pripadnost i dužnost koju obavljaju. Hrvatski je zastupnik rekao da je na europskoj razini pomak na bolje moguć, ali je potreban čvršći, suverenistički nastup svih političkih aktera. Istaknuo je kako je osobno unutar ECR grupe uspio objasniti uzroke i posljedice političke obespravljenosti bh Hrvata, ali kako je dojma da golema većina europarlamentaraca uopće ne razumije prilike u BiH. Istaknuo je poraznim činjenicu kako su Bošnjaci, a u nekim dijelovima čak i Srbi, bolje iskomunicirali svoje interese unutar EP-a od Hrvata, iako je RH član EU-a od 2013. godine. No, naveo je kako ne se treba predavati malodušju, već u bliskoj budućnosti iskoristiti sve dostupne mehanizme kojim će se Hrvatima u BiH vratiti pozicija dostojna načela istinske konstitutivnosti.

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) u BiH Slaven Raguž spomenuo je Washingtonski i Daytonski sporazum kao ključne faktore u zaustavljanju rata i regulaciji odnosa između Hrvata, Srba i Bošnjaka te upozorio da zanemarivanje njihovih odredbi dovodi do konačne faze dekonstituiranja hrvatskog naroda u BiH. Kritizirao je politiku kako hrvatskih čelnih političara u BiH, tako i službenu politiku RH koja bi morala donositi više rezultata od dosadašnje. Zastupnik u Hrvatskom saboru Nino Raspudić pokušaje da se BiH učini unitarističkom, građanskom državom nazvao je “idiotskima” i “zločinačkima” napose kroz prizmu nedavne rezolucije njemačkog Bundestaga, a BiH u kojoj Hrvati nemaju svoje legitimne predstavnike neprijateljskom zemljom Hrvatskoj. Optužio je aktualnu hrvatsku Vladu predvođenu predsjednikom Vlade RH za ovakav epilog. Domagoj Knežević, posebni savjetnik MVEP RH, na panelu je istaknuo da je borba za Hrvate u BiH teška, ali da je rješenje u pridobivanju podrške najvećih sila, u prvom redu SAD-a. Profesor Tado Jurić s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta predstavio je demografsku katastrofu koja se događa u BiH među svim narodima, ali posebno među Hrvatima, te upozorio kako će, ako politika ne uspije, demografija odlučiti o sudbini Hrvata u BiH.
S administrativnim, ekonomskim i demografskim rješenjima na drugom su panelu nastupili Frano Čirko iz Hrvatskih suverenista, Jurica Gudelj s portala Dnevnik.ba, politički tajnik HRS-a Slavko Zovko te Zvonimir Troskot, zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru. Navedeno je kako će Bošnjaci, nakon izbora u listopadu, sigurno preglasati i oktroirati svoje predstavnike na mjesta predviđena za Hrvate na svim mogućnim razinama kako bi Hrvate isključili iz vlasti. Među potencijalnim rješenjima koje su naveli govornici, pored izmjene izbornog zakona, dominiralo je mišljenje kako tek pravedni administrativni preustroj FBiH može osigurati budućnost Hrvata u ovoj zemlji te da je bošnjački unitarizam postao prijetnja po političku opstojnost Hrvata u ovoj državi kao što je to 90-ih bio srpski unitaritam. Svi su se govornici složili kako je ključ rješenja u daljnjem te energičnijem angažiranju Republike Hrvatske, budući da su Hrvati u BiH na rubu vlastitih snaga kojim ne mogu samostalno riješiti svoje pitanje. Oba panela, na kojem su nazočili, pored ostalih, predstavnici različitih studentskih udruge te onih koje okupljaju Hrvate iz BiH, moderirao je novinar, publicist i geopolitički analitičar Davor Dijanović.

Ladislav Ilčić, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu

Povezane objave

Politički entitet Republika srpska nije Božja tvorevina

HF

Svjetsko samopriznanje daytonske nepravde

HF

Hrvatsku svijest pokrenuli su Hakija Hadžić i Ademaga Mešić

hrvatski-fokus

Bakire, prodao si državu za ženu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više