Hrvatski Fokus
Hrvatska

Otkrivamo veze Anje Šimprage s projektom ‘Krajina živi’ i ‘Srpske zemlje, srpski rod’

Srpska udruga financirana od Srba iz Kanade

 

Ovih dana je u Đevrskama pokraj Kistanja otvorena škola u kojoj se odvija dopunska nastava iz srpskog jezika. To je već treća takva škola otvorena u Dalmaciji, a udruge koje stoje iza projekta tvrde da žele učionice srpskog jezika gdje god postoji srpsko dijete. U selu Đevrske živi oko 200-injak stanovnika, a na otvaranje škole je uz potpredsjednicu hrvatske Vlade Anju Šimpragu sudjelovao je Sava Vojnović. On je predstavljen kao predsjednik udruge “Naša kuća” no još je važnije da je on član regionalnoga izvršnog odbora, odnosno direktor za Balkan u udruzi “28. jun”. Riječ je o udruzi sa sjedištem u Kanadi i podružnicama u Beogradu i Melbourneu.

Upravo je ona nositelj projekta “Krajina živi”, u sklopu koje je otvorena škola učenja ćirilice i srpskog jezika. Nadalje, “iako je planom i programom naglasak stavljen na učenju ćiriličnog pisma, tijekom predavanja djeca će se upoznati sa ”životom i djelima najznačajnijih srpskih velikana koji su kroz povijest dali nemjerljiv doprinos u kreiranju i očuvanju identiteta svoga naroda”, navodi se na portalu Srbi.hr. Za projekt “Krajina živi” – novac se skupljao i prodajom majica s četničkim simbolima.

Humanitarni projekt “Krajina živi” pokrenula je u lipnju 2019. godine humanitarna međunarodna organizacija “28. Jun”. Tada je ustvrdila da projekt pokreće “jer se u najtežoj situaciji na Zapadnom Balkanu nalaze Srbi u Hrvatskoj”. “Zbog toga će 28. jun poduzeti veliki projekt zaštite srpske kulturne baštine i pružanja humanitarne i ekonomske pomoći Srbima koji žive u Hrvatskoj”, najavili su.

U samo osam mjeseci, “28. jun” je do veljače 2020. godine prikupio više od 100.000 dolara za humanitarni projekt “Krajina živi”. O tom su projektu izvještavali gotovo svi srpski vodeći mediji, djecu koja su stipendirana u sklopu tog projekta posjetio je patrijarh Porfirije, a organizacija je za “Krajina živi” prikupila više od 150.000 dolara.

Novac za projekt prikupljan je diljem svijeta, pa tako i u Australiji gdje su se u tu svrhu prodavale majice s likom četničkog vojvode Draže Mihajlovića.

Organizacija iza projekta “Krajina živi” ima savjetodavni status u UN-u. Što se organizacije 28. jun tiče, ona je osnovana 2011. godine kada pokreće kampanju “Boj za Kosovo” u 120 gradova u 30 država.

Godine 2013. “28. Jun” pokreće “najveći srpski humanitarni projekt” naziva “Srpske zemlje, srpski rod” kroz koju plasira 5 milijuna dolara u regiji. U opisu tog projekta stajalo je  da je riječ o pomoći za Srbiju, Republiku Srpsku, Crnu Goru, Krajinu i Kosovo, čime se direktno negira hrvatski teritorijalni integritet. Dvije godine poslije pokreću peticiju protiv pristupanja Kosova UNESCO-u te prikupljaju 196.000 potpisa.

Ova organizacija je 2018. godine postala prva organizacija s Balkana koja dobiva specijalni savjetodavni status pri UN-ovu Ekonomskom i socijalnom vijeću, a godinu dana poslije stječe status udruge pri UN-ovu Odjelu za globalne komunikacije. Inače, zanimljivo je da se ta organizacija naziva humanitarnom organizacijom te ima tri razine “humanitarnog zagovaranja” – zagovaranje na razini programa, zagovaranje na razini politika te zagovaranje na razini javnog mnijenja.

Organizacija 28. jun zaključuje da “humanitarno zagovaranje nudi putove do političkog utjecaja za apolitične organizacije”

Inače, 28. jun je 2016. godine vodio veliki projekt navodnog razotkrivanja ustaških zločina u Jasenovcu. U sklopu projekta “Skriveni holokaust”. Projekt je trajao godinu dana, a u sklopu njega objavljeni su radovi u stranim publikacija s navodima da je NDH pomoću klerofašizma skrivila smrt do 600.000 Srba. Tvrdilo se i da je tadašnja predsjednica Grabar-Kitarović veliki fan proustaškog glazbenika Marka Perkovića Thompsona.

U sklopu projekta “Skriveni holokaust”, “28. jun” je na svojoj Facebook stranici objavio i fotografiju izbjeglica nakon VRO Oluje – opisavši događaj kao: “#Oluja – 21. godina od stradanja i progona 250,000 Srba iz Krajine”.

Stjepko Vladić, https://narod.hr/hrvatska/krajina-zivi-pokret-koji-podrzava-simpraga-je-projekt-organizacije-koja-stoji-iza-projekta-srpske-zemlje-srpski-rod 

Povezane objave

Današnji Hrvatski sabor

HF

Stipe i Jadranka u “Podgoričkom klubu”

HF

HDZ pobjeđuje i u Međimurju

HF

Šokantna ispovijest Zdenka Zavadlova

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više