Hrvatski Fokus
Povijest

Putopisac i fotograf Burton Holmes o Austro-Ugarskoj 1890. i 1907. godine

Holmes se nostalgično prisjećao svog prvog fotoaparata, teške, nezgrapne kutije sa šest dvostrukih držača za staklene ploče 4 x 5, kupljene 1883. godine

 

„Slike riječi teško je (o)slikati. Čuli smo da su ‘riječi jedine stvari koje traju vječno’. Stoga bi riječi trebale biti najtrajniji pigmenti kojima se mogu oslikati slike stvari koje su se činile vrijednima, stvari koje su postale nečije vlasništvo u smislu u kojem putovanje daje vlasnički list nad cijelim svijetom.

Burton Holmes se nostalgično prisjećao svog prvog fotoaparata, teške, nezgrapne kutije sa šest dvostrukih držača za staklene ploče 4 x 5, kupljene 1883. njegovom životnom ušteđevinom od 10 dolara. Pretpostavlja se da je od dana kada je kupio svoj prvi fotoaparat 1883. do nedugo prije svoje smrti 1958. (u dobi od 88 godina) tijekom duljeg vremenskog razdoblja Burton Holmes vidio i zabilježio većinu Zemlje nego itko prije ili poslije njega.

Tijekom svoje duge i plodne karijere, Holmes je trideset puta prešao Atlantik, dvadeset Pacifik, obišao svijet šest puta, snimio pola milijuna stopa [152.400 m] filma i zaradio preko 5 milijuna dolara. Smatra se da ‘The Burton Holmes Travelogues’ [‘Ilustrirani putopisi Burtona Holmesa’] ostaju, uz izuzetak Američkih simfonijskih orkestara, najdugovječnija predstava u povijesti. Holmes je naslovio svoju autobiografiju ‘The World is mine’ [‘Svijet je moj’] 1953. godine.

Od 1900. godine doživio je veliki uspjeh u svezi detaljno ilustriranih knjiga koje su uključivale fotografije i zapise s njegovih ranijih predavanja. Ilustrirani putopisi ‘The Burton Holmes Trovelogues’ objavljivani su i ponovno tiskani tijekom nekoliko desetljeća u kompletima od deset i dvanaest tomova, te je autor narednih godina ponudio nekoliko dodatnih tomova. Tijekom njegova života prodano je više od 40.000 kompleta što je nadahnulo druge knjige kasnije u njegovu životu.

Glazba za uši. Austrija je zemlja nevjerojatne prirodne ljepote; obiluje dubokim dolinama i hladnim alpskim potocima, visoki planinski lanci nadvisuju pitome brežuljke vinograda, šuma i polja. Beč, njen glavni grad, nekoć je bio blistavo središte Austro-Ugarskog Carstva, a povijesno je jedan od najvećih gradova srednje Europe. Glazba, umjetnost i književnost bile su kulturna obilježja grada u kojem su umjetnički dosezi cvjetali stoljećima. Dok sam bio u Beču, otkrio sam da moja baka Burton voli konjske utrke. Predložila je da prisustvujemo jednom od omiljenih vrhunaca sezone, Bečkom derbiju, na slavnoj trkačkoj stazi Freudenau u Prateru. Taj nezaboravni dan proveden gledajući galopske konjske utrke, druženje s drugima na jednodnevnom izletu i brisanje rukava s bečkom elitom dok smo večerali, uključujući proučavanje impresivne arhitekture samog trkališta, neizmjerno je doprinio mom obrazovanju. [1890.]

Zgrada Velike opere vrhunsko je zdanje na Ringstrasse, velikom bulevaru koji je izgradio car Franjo Josip, koja uzmiče sjaju samo pariškog rivala. Zapravo, ako netko nikada nije vidio potonje, austrijski hram glazbe činit će se nenadmašnim u raskošnim ukrasima svog stubišta, trijema i predvorja; dok je gledalište koje ima 2.500 sjedećih mjesta uređeno daleko ugodnije i s manje razmetljive pozlate nego onog u Parizu. Oni koji kasne na predstavu u ovoj opernoj kući ne smiju ometati već okupljenu publiku. Nitko ne smije zauzeti svoje mjesto tijekom uvertire; a u Wagnerovim operama, gdje nema stanke između uvertire i prvog čina, oni koji kasne ne smiju otići na svoja mjesta dok se zastor ne spusti. [1907.]“ (Burton Holmes, Travelogues, The Greatest Traveler of his Time 1892-1952, Bibliotheca Universalis, Taschen, Köln, 2006/2021, str. 8, 10, 12, 16, 20, 88).

„Naša konoba – ‘Hotel National’ – zapravo je jedna od onih u kojima Dickens putniku savjetuje ‘da dobije ono što može i zaboravi ono što ne može’, a ako postupimo po njegovom savjetu, možda će nam stvarno biti vrlo udobno. […] U rano nedjeljno jutro probudio nas je prasak topa, te dok rado ustajemo iz svojih skraćenih kauča i užurbano odlazimo na toalet uz pomoć vrča vode od pola litre, čujemo zvuk glazbe.“ (Burton Holmes, Travelogues, With Illustrations from Photographs by the Author, Volume Seven, The McClure Company, New York, 1908., str. 83.-84.).

Izvatke odabrao: Đivo Bašić

Povezane objave

Proročansko pismo Ante Ljubasa 17. siječnja 1987.

hrvatski-fokus

Vlado Ćopić – žrtva Josipa Broza

HF

Solin – kolijevka kraljevstva

HF

‘Akademski neakademizmi’ iz 1929. godine – hrvatski jezik i književnost na velikosrpski način

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više