Hrvatski Fokus
Hrvatska

Wilhelm Ernst August von Schlieben: karta dubrovačkog okruga

Za hrvatsku kartografiju važni su njegovi radovi iz Atlas von Europa iz 1829. godine i Mittheilungen des statistischen Vereins für das Königreich Sachsen, koji je izlazio od 1831. do 1839. godine

 

Inventarni broj 342. Naslov u originalu: C. Ungarische Erbstaten IV. Koenigreich Dalmatien Kreis 4 Ragusa 5 Cattaro

Godina izdavanja: 1825

Mjesto izdavanja i izdavač: Leipzig

Format: 19,5 x 26 cm

Tehnika: Djelomično obojena litografija

Ova austrijska karta prikazuje upravno-teritorijalni ustroj dijela Dalmacije u vrijeme austrijske uprave, točnije okrug Dubrovnik i Kotor. Karta je vjerojatno nastala sredinom 19. stoljeća nakon što je uspostavljena tzv. druga austrijska uprava u Dalmaciji (1813.-1918.), a prije Berlinskog kongresa koji je održan 1878. a kojim Austrija proširuje svoju vlast i na Bosnu (Bosna i Hercegovina na ovoj su karti još uvijek turski teritorij odnosno dio tzv. europske Turske). Karta je očito nastala za potrebe tadašnje administracije kao dio općeg pregleda upravno-teritorijalnog ustroja tadašnje Habsburške Monarhije. Sadrži samo prikaz granica kotara s glavnim naseljima. Mjerilo karte izraženo je u geografskim miljama.

Wilhelm Ernst August von Schlieben (1781.-1839.), kartograf iz Dresdena koji je radio kao glavni oblasni geodet u Leipzigu. Bio je prvi direktor Statističkog društva Saske, a stvorio je karijeru vojnog časnika i profesora vojnih znanosti. Provodio je izmjere u Thüringenu i prikupljao podatke za statistiku Kraljevine Saske. Objavljivao je radove iz geodezije, ratne povijesti, matematike i geografije. Za hrvatsku kartografiju važni su njegovi radovi iz Atlas von Europa iz 1829. godine i Mittheilungen des statistischen Vereins für das Königreich Sachsen, koji je izlazio od 1831. do 1839. godine.

LIT: Bonacker, 1966, 203; Tooley, 1797, 566.; https://www.deutsche-biographie.de/sfz78499.html?language=en#top pristup 13.7.2018.

Povezane objave

Pred Ocem Domovine

HF

Barbari s istoka

HF

Željko Vinski na čelu SHZ-a

HF

Rimac-Musk paradoks i sudbina Rimac

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više