Hrvatski Fokus
Znanost

Revolucioniranje načina na koji se djeluje u podzemnoj domeni DARPA-e

DARPA istražuje inovativne pristupe i nove tehnologije za brzo mapiranje, navigaciju i pretraživanje složenih podzemnih okruženja

 

Revolucioniranje načina na koji djelujemo u podzemnoj domeni DARPA-e Subterranean ili “SubT” Challenge nagradni je natječaj vrijedan 3,5 milijuna američkih dolara koji financira Agencija za obrambene napredne istraživačke projekte (DARPA), istaknuta istraživačka organizacija Ministarstva obrane Sjedinjenih Država, čiji je cilj istražiti nove pristupe brzom mapiranju, navigaciji i pretraživanju podzemnih okruženja.

Složene podzemne postavke predstavljaju značajne izazove za vojne i civilne osobe koje prve reagiraju. Opasnosti se drastično razlikuju među domenama koje se s vremenom mogu degradirati ili promijeniti i često su previše rizične za ulazak osoblja.

Timovi iz cijelog svijeta pozvani su da predlože nove metode za rješavanje ovih vremenski kritičnih scenarija putem nepoznatih tečajeva u mapiranju podzemnih mreža i nepredvidivih uvjeta.

Grupa robotike i autonomnih sustava na CSIRO-ovom Data61 bila je ponosna što je jedan od sedam timova odabranih za sudjelovanje u trogodišnjem izazovu, sudjelujući u Stazi sustava.

“Sudjelovanje u izazovu potaknut će razvoj niza tehnologija koje su relevantne za Australiju, uključujući autonomne sustave mapiranja i inspekcije, te napredne komunikacijske sustave za surova unutarnja okruženja, poput podzemnih rudnika”, rekao je tada Fred Pauling, vođa grupe robotike i autonomnih sustava u CSIRO-ovom Data61.

Timovi razvijaju i demonstriraju fizičke sustave za rad u natjecanjima uživo na fizičkim, reprezentativnim podzemnim tečajevima i usredotočuju se na napredovanje i vrednovanje novih fizičkih rješenja u realističnim terenskim okruženjima.

Timovi su se natjecali u tri kružna događaja koji su istražili poteškoće u radu u podzemnim okruženjima: tunelskim sustavima, urbanim podzemnim i špiljskim mrežama.

DARPA Subterranean Challenge istražuje inovativne pristupe i nove tehnologije za brzo mapiranje, navigaciju i pretraživanje složenih podzemnih okruženja.  

Po uspješnom završetku faze I. i II. faze izazova, tim CSIRO Data61 odabran je za finalistu koji se je natjecao na završnom događaju DARPA SubT Challenge u rujnu 2021. godine!

CSIRO Data61 subt izazov tim

Ovaj tim sastoji se od gotovo 30 ljudi iz CSIRO-ove Grupe za robotiku i autonomne sustave Data61, studenata iz QUT-a i Sveučilišta Queensland, kao i dva financirana partnera, uključujući Georgia Institute of Technology, na čelu s poznatim robo-etičarom, profesorom Ronom Arkinom i Emesentom, tvrtkom koja se okrenula iz naše grupe u CSIRO-u.

Nismo samo jedini australski entitet koji se natječe u SubT Challengeu i jedan od samo sedam timova širom svijeta koji je iskoristioe financiranje do 4,5 milijuna USD od DARPA-e tijekom trogodišnjeg izazova, već i prvi i jedini australski entitet odabran za natjecanje u finalnom događaju DARPA Challengea.

Pristup tima za subt izazove CSIRO Data61

Izradit će 3D karte podzemnih okruženja putem LiDAR (Light Detection and Rangeing) skenera montiranih na nožnim robotima, kao i bespilotne letjelice koje mogu letjeti u okruženjima s uskraćenim GPS-om bez ljudskog kontrolera.

O pristupu toga tima detaljno pročitajte ovdje: Heterogene zemaljske i zračne platforme, Homogena istraživanja: Pristup tima CSIRO Data61 DARPA Subterranean Challenge

Sve publikacije vezane uz tehnološki razvoj tima možete pronaći u nastavku:

Raspored izazova

Timovi se natječu u tri preliminarna događaja plus vježbu nekonkurentne integracije i završni integrirani tečaj izazova koji slijedi pristupe visokog rizika i visoke nagrade. Završni događaj, planiran za 2021. godinu, testirao je timove tečajevima koji uključuju različite izazove iz sva tri okruženja.

  • IZAZOV DAN NATJECATELJA – rujan 2018.
  • SubT integracijski izvadak (STIX)– Zlatni, CO, SAD – travanj 2019.
  • TUNNEL CIRCUIT – Pittsburgh, PA, SAD – kolovoz 2019.
  • URBAN CIRCUIT – Elma, WA, SAD – veljača 2020.
  • ŠPILJSKI KRUG (otkazan zbog Covida-19)
  • Događaj lokalne špilje umjesto otkazanog špiljskog kruga – Chilagoe, QLD, Australija – rujan 2020.
  • ZAVRŠNI DOGAĐAJ– Louisville, KY, SAD – rujan 2021.
D. Kovačić

Povezane objave

Okupljanje umjesto raslojavanja

HF

Europski sud presudio novoj generaciji GMO-a

HF

MERS – bolest koja se širi iz Arapskoga poluotoka

HF

Zlokobni ISDS

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više