Hrvatski Fokus
Kultura

Sramne i nepismene ploče oko KBC-a Rebro

Hrvatski jezik je prevažan da ga ostavimo nepismenim pismoslikarima

 

Tri ploče s pogrješnim natpisima stoje oko KBC-a Rebro. Na jednoj piše: AUTOMATSKO OTVARANJE RAMPE OBAVEZO USPORITI! Na drugoj ploči isto piše s dodatkom TIRAŽNI PUNKTOVI KBC ZAGREB, dok na trećoj ploči piše isti tekst s desne strane kod rampe: 

Ove ploče s ovim natpisima oko bolnice Rebro stoje ovakve kakve jesu već nekoliko godina. I nikoga nije briga! Stoje i dalje. Svakodnevno pored njih prolaze tisuće ljudi i nitko ne reagira, što znači da smo svi nepismeni i(li) nemarni prema hrvatskomu jeziku. A da se ne vidi riječ OBAVEZO, teško je povjerovati. Znam da većina Hrvata ne zna da se piše OBVEZNO, ali da i kod te krivo napisane riječi – kod koje nedostaje slovo N (OBAVEZ(N)O – to nikomu ne smeta teško je i pomisliti. I zato kada idete u bolnice u posjet svojim najmilijima i na ulazu vas lupe riječi i riječne konstrukcije poput POSJETI (hrv. posjet) SU OD… ili PRIJEM (hrv. prihvat ili kroatozirana češka riječ prijem u prijam) PACIJENATA te jezične grješke smatrate nebitnima, onim čime se nije potrebno ni baviti. A znamo da nije baš tako. Hrvatski jezik je prevažan da ga ostavimo nepismenim pismoslikarima. (m.ć.)

Povezani članci

Slikarstvo Tomislava Ivanišina

HF

Na tlu svoje zemlje

HF

Hrvatski jezik na državnoj maturi

HF

Samostalna izložba Mladena Žunjića u Zagrebu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...