Hrvatski Fokus
Kultura

Osebujni opus Željka Bubala

Njegovo kontinuirano strastveno slikanje i u Splitu i na Hvaru, u tvorbi respektabilnog opusa, izdvojeno je i nadasve jedinstveno u današnjoj produkciji

 

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Željko Bubalo, rođenjem iz Splita, od 1996. živi na Hvaru, u svojevrsnoj izolaciji, obilježio je proteklo razdoblje u aktualnoj umjetničkoj produkciji svojim osebujnim ciklusom apstraktnih motiva čudesnih krajobraza, izvedenih specifičnim rukopisom u uspješnoj kombinaciji ulja i akrila na papiru, često i na fragmentima iskorištenih ispunjenih tiskanica i kartonu uz povremeno neizbježni kolaž.

Prisjećam se stihova Vladana Desnice gledajući novi ciklus Željka Bubala,

Dragocjen si o času sadašnji,

u raspadnutom tijelu vremena,

što pružilo se sivim prostorom,

ti jedini si živa ćelija.

Bubalo je zabilježio nizove svojih dojmova i o priobalju i o otocima i o samome moru koristeći odmjereni, rekli bi, nenametljivi kolor, potencirajući tišinu, utihu, mir stvarajući nadahnuti opus posvećen motivima koji ga okružuju, živjeći u njihovom uzavrelom središtu.

Posljednje slike jasno odražavaju autorovu želju i probuđenu sklonost za određenim oslobođenjem, ukidanjem poznatih odnosa i pravila, sve u tvorbi novuma. Potezi su žešći ali kraći, dinamičniji, prepuni energije, vibrantni. Bubalo često stvara preslike svojih unutarnjih raspoloženja (duga izolacija, zdravstvena stanja) interpolirajući ih u prostor okruženja.

Svakako bi bilo primjereno da se priredi retrospektiva ovoga iskrenog umjetnika, slikara uz odabir iz djela  prezentiranog u adekvatnom muzejsko galerijskom prostoru u Splitu.

Željko Bubalo je na studiju susreo niz umjetnika profosora koji su na njega snažno utjecali, Antu Kaštelančića, profesora katedre, prof. Krstulovića, predavača iz predmeta modeliranje i građenje, dr. Krunu Prijatelja, autoriteta iz područja povijesti umjetnosti. Na kraju studija dobio je priznanje kao najbolji student te generacije. Gotovo čitavo vrijeme studija asistirao je prof. A. Krstuloviću, koji je bio Meštrovićev đak a rad se odvijao u atelijeru Ivana Meštrovića na splitskim Mejama.

Valja istaknuti samozatajno djelovanje Željka Bubala, njegovo kontinuirano strastveno slikanje i u Splitu i na Hvaru, u tvorbi respektabilnog opusa, izdvojenog i nadasve jedinstvenog u današnjoj produkciji.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Ciklus oblutaka Ive Kajzera

HF

Izložba Edvina Dragičevića Iluzija sigurnosti

HF

Hod u jesen

hrvatski-fokus

Trolist novih ulja Mladena Žunjića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...