Hrvatski Fokus
Gledišta

Zašto je prešućen Stjepan Babić u rodnom Oriovcu!?

Godišnjica smrti i komemoracija akademiku Stjepanu Babića u Oriovcu 3. rujna 2021. godine

 

Neplanirano sam se našao u Oriovcu početkom rujna 2021. godine. Iako postoji oglasna ploča i veliki displej pokraj crkve, pa i pametna klupa o komemoraciji oriovčaninu, akademiku Stjepanu Babiću, počasnom građaninu Općine Oriovca i počasnom građaninu grada Slavonskog Broda, saznao sam sasvim slučajno.

Kada sam se raspitivao o mjestu komemoracije, svi su me gledali u čuđenju. Nekoliko minuta prije jedanaest sati u dva automobila stižu pozvani uzvanici. U organizaciji Općine Oriovac i Ogranka Matice hrvatske iz Slavonskog Broda svečanom šutnjom započinje sjećanje i osobno  svjedočenje o jezikoslovcu, sveučilišnom profesoru i piscu. Na stoliću ispred prisutnih nekoliko pokojnikovih knjiga. „Londonac“ nisam vidio. Spominje se i čita već zapisano. Pokojni Štefo nadživio je vršnjake njegova oriovačkog razdoblja pa je nedostajalo vjerodostojnosti  i posebnost, kao na primjer kako je za stolara išao uzimati mjeru umrle djece.

Osim onih po službenoj dužnosti, Oriovčana, nije bilo. U mjestu je nekoliko umirovljenih nastavnika, pet šest profesora, nekoliko pravnika pa i liječnika. Oriovački učitelji su baš taj dan imali sjednicu nastavničkog vijeća i teško je vjerovati da bi zanijekali svoj habitus i propustili nazočiti  pa i biti predmet objektiva TV kamere.

Naš je Štefo bio s saborski zastupnik, ali od njegovih političkih istomišljenika  nije bilo nikoga.

Ipak je sve  bilo korektno.

Danas o obljetnici smrti prisjećam se znanstvenog skupa O aktualnim temama hrvatskog jezika. U Slavonskom Brodu je 2005. godine povodom osamdesete godišnjice  akademikova rođenja upriličen skup uvaženih znanstvenika, koji se na ovaj način odužuju svome profesoru.

 Sedamnaest je godina prošlo, zašto Zbornika radova O aktualnim temama hrvatskog jezika još nema?

Osobno sam svjedočio kad je akademik Babić o Danu Općine Oriovac Slavku Mirkoviću predsjedniku Udruge građana Baština predao CD  s  napisima Na Božjim putovima objavljivanih nekoliko godina u časopisu Marulić. Rukopis je uređen, samo tiskaj.

Jezikoslovkinja, prof. dr. sc. Sanda Ham objavila je ove godine prilog (289 stranica) u časopisu Razreda za Filologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Filologija U spomen Stjepana Babića.

Da bi sačuvali obraz oni koji su se zakitili perjem akademika počasnog građanina, trebali bi približiti i čuvati uspomenu na osobu dr. sc. Stjepana Babića i njegov znanstveni doprinos o jeziku, hrvatskom najvažnijem identitetu u europskom Babilonu.

Stoga ovako razmišljam.

Prvo; vidjeti gdje je zapelo i potaknuti dovršetak Zbornika radova O aktualnim temema hrvatskog jezika

Drugo: knjigu autobiografski zapis Na Božjim putovima svake godine poklanjati najboljim učenicima Osnovne škole Stjepana Ilijaševića u Oriovcu.

Treće: otkupiti tridesetak separata U spomen Stjepana Babića prof. dr. sc. Sande Ham.

No sve će biti uzaludno, ako svi mi sami ne budemo svjesni da jesmo ono što jesmo samo po kulturi i da  ćemo po njoj opstati kao narod.

Josip Erpačić

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Kao i Dreyfusu podmeću nam antisemitizam

HF

Nezakonito odstupanje broja birača

HF

Paušalne ocjene našega Tvrtka

HF

Dosta nam je ovakvog HDZ-a!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više