Hrvatski Fokus
Kultura

Alfi Kabiljo dobitnik nagrade Camille za životno djelo

Ovom nagradom ECSA odaje počast Kabiljovoj uspješnoj karijeri koja traje već pola stoljeća

 

Hrvatski skladatelj Alfi Kabiljo dobitnik je nagrade za životno djelo Camille koju mu je dodijelio Europski savez skladatelja i tekstopisaca (ESCA).

Nagrade Camille europske su nagrade za filmske skladatelje koje odaju priznanje najboljim postignućima na području filmske glazbe. Ove se godine dodjela nagrada Camille održala  27. rujna 2022. u koncertnoj dvorani Hrvatskog doma u Splitu, u sklopu Generalne skupštine ECSA-e. Događaj organizira ECSA – Europski savez skladatelja i tekstopisaca uz potporu EU programa Kreativna Europa u suradnji sa Studio orkestrom glazbene snimateljske kuće FAME i OTICONS i Europskom agencijom za filmske skladatelje, a čiji je domaćin Hrvatsko društvo skladatelja i Grad Split.

„ECSA ima čast uručiti nagradu za životno djelo jednom od najvećih hrvatskih, europskih i svjetski poznatih skladatelja filmske, kazališne i TV glazbe Alfiju Kabilju. Ovom nagradom ECSA želi odati počast njegovoj uspješnoj karijeri koja traje već pola stoljeća, a radio je na više od 40 filmova i 100 TV serija. Savez vjeruje kako višegodišnja sposobnost rada gospodina Kabilja u toliko glazbenih žanrova, uz održavanje visoke razine profesionalizma i umjetničkog integriteta, služi kao primjer cijeloj zajednici stvaratelja audiovizualne glazbe“, rekao je glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban.

Primajući nagradu Alfi Kabiljo je rekao kako je napisao puno pjesama ali da mu je teško reći koja mu je najdraža. „Neke pjesme vječno žive. Imao sam veliku sreću što sam surađivao s velikim zvijezdama, ali i da sam imao sjajne tekstopisce. Imao sam veliku sreću što smo u vrijeme kada su se održavali internacionalni festivali zabavne glazbe bili iznimno aktualni i traženi. Moj je život prošao dobrim dijelom kroz fantastične festivale”, kazao je.

Tijekom ceremonije dodjele nagrada Studio orkestar glazbene snimateljske kuće FAME iz Sjeverne Makedonije izveo je izbor najboljih filmskih i TV glazbenih ostvarenja skladatelja Kabilja.

Nagradu za životno djelo za filmsku glazbu dobio je Johan Soderqvist iz Švedske, a za dugometražni dokumentarni film Nainita Desai iz Velike Britanije. Manel Santisteban i Ivan Martinez Lacamara iz Španjolske dobili su nagradu za originalnu glazbu za dramsku seriju.

U međunarodnom žiriju bili su Miriam Cutler (SAD), Victor Reyes (Španjolska), Tuomas Kantelinen (Finska) te Florencia di Concilio (Urugvaj, Francuska). Miriam Cutler, filmska skladateljica.

Značaj nagrada Camille te same filmske glazbe objasnila je priznata muzikologinja Irena Paulus: „Moglo bi se reći da filmska glazba u Hrvatskoj postoji od kad je filma – dakle, od druge polovice tridesetih godina prošlog stoljeća. Među prvima tim se umjetničkim ‘poslom’ bave renomirani skladatelji klasične glazbe poput Ive Tijardovića, Frana Lhotke, Borisa Papandopula i drugih. Međutim, filmska je glazba, kao i u svijetu, kod nas vrlo brzo prešla u područje popularne glazbe – na čelu s legendarnim kantautorima i skladateljima poput Arsena Dedića i Alfija Kabilja. No i sam Kabiljo zna koliko je skladanje filmske glazbe zahtjevno, ne samo u umjetničko-kreativnom, nego i u produkcijskom i menadžersko-producentskom smislu. On je jedan od rijetkih skladatelja u Hrvatskoj koji prati svjetske trendove, koji se prilagođava različitim glazbenim stilovima te je potpuno svjestan tempa koji diktira industrija. Danas je mnogo mladih hrvatskih skladatelja koji se bave ili bi se željeli baviti filmskom glazbom, ali to nije nimalo lako. Hrvatskih skladatelja ozbiljno posvećenih filmskoj glazbi, gdje im karijerno ta glazbena grana ne predstavlja samo ‘izlet’ ili financijski zanimljivu ‘gažu’, danas je vrlo malo. Prihvaćajući organizaciju europske nagrade za filmsku glazbu, Camille, Hrvatsko društvo skladatelja učinilo je korak naprijed da se hrvatska filmska glazba prepozna u svijetu, a samim time i počne ozbiljno shvaćati u umjetničkim, institucijskim i edukativnim krugovima u Hrvatskoj”, rekla je muzikologinja Paulus.

Europski savez skladatelja i tekstopisca (ECSA) sastoji se od mreže od više od 55 organizacija skladatelja i tekstopisaca iz 27 zemalja, a kojoj pripada i Hrvatsko društvo skladatelja. Zajedno rade na poboljšanju društvenog i ekonomskog razvoja glazbenog stvaralaštva u Europi kroz jednake komercijalne uvjete za skladatelje i tekstopisce. Svim pravnim sredstvima nastoji braniti i promicati prava autora glazbe na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini.

Nives Matijević

Povezane objave

Zavičajni prostor i kršćanska duhovnost

hrvatski-fokus

Ciklus asimetričnih diptiha

HF

Ciklus manjih formata akrila Ranka Ajdinovića

hrvatski-fokus

Hrvatski se jezik voli znanjem

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više