Hrvatski Fokus
Intervjui

Volim koristiti jak kolor jer on daje snagu crtežu, liniji i kompoziciji

U Belišću uvijek sam nailazio na ljubazne ljude koji žele kulturni doživljaj i iskreni su u svojem i pristupu i doživljaju

 

Suvremeni europski likovni umjetnik, akademski slikar Peter Weisz, autor iznimnog opusa, respektabilnog ugleda, izlagač na brojnim izložbama, predstavlja se početkom listopada ove godine s novom samostalnom izložbom u Belišću.

  • Gospodine Weisz, samostalno izlažete u Belišću, od trećeg listopada ove godine u atraktivnom predvorju Gradske uprave.

– Posebno mi je draga ova izložba u Belišću jer sam prva 3 razreda osnovne škole tamo pohađao. Bilo je to lijepo djetinjstvo, sjećanje i na roditelje. Grad Belišće je vrlo profesionalno, ljubazno i u reprezentativnom prostoru uz dobrodošlicu uradio i pripremu izložbe, kao i sve popratno što je potrebno.  Izlagao sam u mnogo velikih “svjetskih” gradova (New York, Toronto, Rim, Pariz, Beč…) i muzeja (više od 200 što skupnih, što samostalnih izložbi)- ali sam se uvijek s veseljem odazivao pozivima za izložbe i u manjim mjestima. Uvijek sam tamo nailazio na ljubazne ljude koji žele kulturni doživljaj i iskreni su u svojem i pristupu i doživljaju.

  • Riječ je o izložbi s 33 djela.

– Da. Izlažem 33 recentna djela, raznih formata, sve ulja ili akrilik na platnu

  • Izlažete djela specifičnog rukopisa.

O mom likovnom rukopisu više su rekli razni domaći i strani povjesničari umjetnosti i likovni kritičari… Većina se složila da je on poseban. To bi bila zajednička nit – koju smatram komplimentom… da sam osebujan, poseban, prepoznatljiv – jer to samo potvrđuje moj iskreni pristup onome što radim i kako slikam.

  • Vaš je kolor također osebujan, nenametljiv je ali i itekako prisutan.

– Volim koristiti jak kolor – jer on daje snagu crtežu, liniji i kompoziciji – on pojačava ekspresiju – ako sama slika to zahtijeva.

  • Skloni ste i ekspresionizmu, novoj figuraciji i apstrakciji.

– Sva tri nabrojena likovna pravca su mi bliska, najčešće se njima koristim, čak na jednoj slici imam fragmente svih njih… pa ponekad i tzv. art brute.

  • Koliko je iskustvo važno u kreaciji umjetničkog djela?

– Iskustvo vam omogućava da radite spontano, bez straha od eventualnih grešaka u procesu stvaranja – jer ćete grješke u doradi odstraniti. Međutim, kod svakog umjetnika koji želi prvenstveno biti ISKREN – najbitnija je inspiracija.

  • Što je danas vodeći likovni prasvac u svijetu, pitam Vas jer imate golemo međunarodno iskustvo?

– Ne pratim mondene pravce, radim po osjećanju… i dozvoljavam da svaka generacija i svaki pojedinac odabere ono što sam podsvjesno osjeća da je to najprikladnije kako izraziti ono što želi podijeliti sa nama

  • Često izlažete. Koliko je izlaganje važno za umjetnika?

– Izlažem kampanjski. Nekih godina više, drugih manje. Više mi ne trebaju izložbe radi potvrđivanja samoga sebe – ali naravno volim čuti, vidjeti kako moji radovi djeluju na druge. Jesam li uspio uspostaviti komunikaciju.

  • Što je još novo u atelijeru?

– U atelijeru je momentalno zatišje – no to može biti i skupljanje emocija i doživljaja za neku buduću jaču likovnu aktivnost. Kada dođe vrijeme za to.

  • Planovi…?

– Planova ima dosta, no bojim se vremena manje. Za sada je dogovorena izložba u Gradskoj Galeriji u Varaždinu za siječanj 2023. Poslije nje i u Čakovcu. Želja mi je napraviti veću samostalnu izložbu još i u Italiji (dugo sam živio tamo i izlagao u mnogim gradovima), zatim u Izraelu te u New Yorku ili Washingtonu u SAD-u. Ukaže li se još neka prilika za izložbe, radova imam dovoljno (i to je benefit dugo godina slikanja) i rado ću izlagati gdje me pozovu – i pobrinu se za sve potrebno oko pripreme i održavanja izložbe.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Današnji Europljani su dekadentni i razmaženi

HF

Istražujem funkcioniranja genetskih škara

hrvatski-fokus

Pet pitanja American Cornerstone Institutea o kritičkoj teoriji rase 

hrvatski-fokus

Već oko 2030. godine energetika nosi opasnosti novih globalnih sukoba

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više