Hrvatski Fokus
Kultura

Kraljevsko otvorenje sezone Lisinski subotom

Umjetnički direktor Orkestra Vasilij Petrenko, baš kao i Orkestar na čijem je čelu, ima zvjezdani status!

 

Prvi koncert u novoj sezoni ciklusa ‘Lisinski subotom’ 8. listopada 2022 održat će prestižni londonski Kraljevski filharmonijski orkestar, uz šefa dirigenta Vasilija Petrenka te jednog od najtraženijih pijanista današnjice Simona Trpčeskoga.

Prestižni londonski orkestar koji je 2021. godine proslavio 75. godišnjicu osnutka, jedan je od najpoznatijih, najslavnijih i najboljih orkestara svijeta! Uzvišena misija Orkestra, prema vlastitom iskazu, jest obogatiti živote slušatelja klasične glazbe diljem svijeta neponovljivim orkestralnim iskustvima beskompromisne kvalitete i izvrsnosti. Iako vrhunske interpretacije antologijskih djela svjetskog repertoara ostaju njegov najviši cilj i misija, Orkestar pomiče granice dosadašnjega klasičnog poimanja uloge slavnih orkestara svijeta, pa Kraljevski filharmoničari snimaju glazbu i za videoigre, filmove i televiziju te surađuju s najvećim pop-zvijezdama današnjice. Glazbena kritika koncerte Kraljevskoga filharmonijskog orkestra apostrofira kao uzbudljive, čarobne, spektakularne, savršene u detaljima i raskošne u bogatstvu orkestralnih boja!

Umjetnički direktor Orkestra Vasilij Petrenko, baš kao i Orkestar na čijem je čelu, ima zvjezdani status! Jedan je od najprofiliranijih dirigenata srednje generacije na svijetu i do sada je ravnao gotovo svim najprestižnijim orkestrima na planetu; spomenimo Berlinsku filharmoniju, Gewandhaus orkestar, Clevelandski orkestar ili Orkestar Pariške opere. Njegove karizmatične interpretacije jednako se odnose na simfonijski i operni repertoar, a posebice njegove interpretacije glazbe ruskih i skandinavskih klasika slove kao nenadmašne. Upravo to je razlog da se veselimo te s uzbuđenjem i nestrpljenjem očekujemo izvedbe genijalnih skladbi Prokofjeva, Sibeliusa i Griega u Lisinskom.

Dodatno jamstvo da koncert Kraljevskoga filharmonijskog orkestra već sada treba gledati kao koncert godine jest Simon Trpčeski, jedan od najtraženijih pijanista današnjice. Moćnim pijanizmom i duboko izražajnim i samosvojnim interpretacijama osvojio je ne samo srca slušatelja koncertnih prostora diljem svijeta nego je i kritičarima ostavio tek jedan izbor: osvrte na njegove koncerte svi pretvaraju u panegirike.

Ulaznice za koncert, po cijenama od 200 do 290 kn (26,54 do 38,49 €), dostupne su na blagajnama Lisinskog te online OVDJE.

Anđelka Felja

Povezane objave

Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme

HF

Proces propitivanja identiteta

HF

Foto-vremeplov Galerije umjetnina Split

hrvatski-fokus

Materinski jezik – brana jezičnoj globalizaciji

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više