Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Nije uspio ruski blitzkrieg

Najmanje sedam raketa pogodilo je stanovnike koji su “mirno spavali u svojim domovima” tijekom noći u Zaporizhzhiju

 

Otkako je Vladimir Putin u veljači naručio svoje tenkove preko ukrajinske granice, malo je toga išlo po planu. Ruski blitzkrieg nije uspio i sukob se zaglavio u oštroj pat poziciji. Krajem kolovoza Ukrajina je započela dugo očekivanu protuofenzivu kako bi ponovno zauzela Kherson, ključni grad na jugu zemlje. Rijedak vojni proboj uslijedio je u rujnu kada je Ukrajina pokrenula drugi upad u regiju Harkiv na sjeveroistoku. Ali ishod rata je i dalje vrlo neizvjestan. Ispod ćete pronaći naše najnovije izvještavanje, dok ispitujemo vojne aspekte sukoba, kao i njegove posljedice za Ukrajinu, Rusiju i širi svijet.

Nekoliko ruskih raketa uništilo je stambene zgrade u Zaporizhzhiju, izjavio je u četvrtak ukrajinski ministar vanjskih poslova. Guverner regije izjavio je kako su napadi izazvali velike požare u gradu, te kako spasioci izvlače ljude iz ruševina. Broj mrtvih i ozlijeđenih ostaje nejasan.

Napadi su uslijedili u trenutku kada je Rafael Mariano Grossi, glavni ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju, otputovao u Kijiv kako bi razgovarao o zaštitnoj zoni oko nuklearne elektrane Zaporizhzhia. Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je ovog tjedna svojoj vladi da preuzme elektranu, pojačavajući međunarodnu zabrinutost glede nuklearne sigurnosti.

Evo najnovijih vijesti o ratu i njegovim valovitim efektima širom svijeta.

Ključni razvoj događaja

  • Najmanje sedam raketa pogodilo je stanovnike koji su “mirno spavali u svojim domovima” tijekom noćiu Zaporizhzhiju, objavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba na Twitteru, dodajući da su u četvrtak uslijedili novi napadi.
  • Guverner Zaporizhzhija upozorio je na daljnje štrajkovei rekao stanovnicima da se pokriju. “Pažnja. Još jedan neprijateljski raketni napad. Ostanite u skloništima”, napisao je Oleksandr Starukh. Zaporizhzhija bila je jedna od četiri regije za koje je Rusija tvrdila da je pripojila, prkoseći međunarodnom pravu, u procesu finaliziranom ovog tjedna.
  • Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski trebao bi se obratiti Europskoj političkoj zajednici,forumu s više od 40 vlada, kada se u četvrtak prvi put sastaje u Pragu. U međuvremenu, ukrajinski čelnik je u svojem obraćanju u srijedu navečer kazao kako je s najvišim zapovjednicima razgovarao o planu oslobađanja cijele zemlje od ruskih postrojbi.
  • Administratorica USAID-a Samantha Power nalazi se u Kijevu,predvodnici prvog visokog američkog izaslanstva od kada je Rusija najavila ilegalnu aneksiju ogromnih dijelova istočne i južne Ukrajine. Power je rekao da će Sjedinjene Države osigurati dodatnih 55 milijuna dolara pomoći za pomoć Ukrajincima ove zime.
  • Moskva se zalaže za tajno glasovanjekada Opća skupština UN-a razmotri hoće li osuditi njezino nezakonito pripojenje četiri ukrajinska područja sljedeći tjedan, javlja Reuters. Kremlj je rekao da će neobjavni izbori omogućiti zemljama da se odupru pritisku Zapada.

Ažuriranja bojnog polja

  • Rusija je rasporedila većinu svojih “teško potkapacitiranih” zračnih postrojbi kako bi obranila južnu regiju Kherson, priopćilo je u četvrtak britansko ministarstvo obrane. Zelenski je u srijedu rekao da je Ukrajina ponovno zauzela najmanje tri dodatna naselja u toj zemlji u sklopu svoje protuofenzive.
  • Zastupnik u savezu s Putinovom strankom predložio je zapljenu automobila koje su uz granicu napustilimuškarci koji bježe od ruske vojne mobilizacije, objavili su državni mediji.
  • Šest bespilotnih letjelica u stilu kamikaza proizvedenih u Iranu pogodilo je grad u blizini Kijeva,izvijestio je u srijedu regionalni guverner Oleksiy Kuleba. Napad na Bila Tserkva, koja se nalazi otprilike 80 kilometara južno od Kijeva, bio je najbliža meta u kojoj su sudjelovale bespilotne letjelice Shahed-136 koje su se dogodile u blizini glavnog grada.

Globalni utjecaj

  • Očekuje se kako će čelnici Europske unije ovog tjedna u Pragu razgovarati o ratu, gospodarskim izazovima i energetskim poteškoćama. Sastanak počinje dan nakon što je koalicija OPEC Plus, koja uključuje Rusiju, najavila smanjenje proizvodnje nafteza 2 milijuna barela dnevno počevši od studenog.
  • Ukrajina se pridružila španjolskoj i portugalskoj kandidaturiza domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030., objavio je Zelenski u srijedu. Izgledi za uspjeh “prilično su visoki”, rekao je, dodajući da će “biti vrlo simbolično kada će tri zemlje Europske unije: Španjolska, Portugal i Ukrajina, moći održati Svjetsko prvenstvo na okupu”. Španjolska i Portugal zemlje su članice EU-a, dok je Ukrajina nedavno dobila status kandidata za članstvo.

Rusko strateško povlačenje signalizira dugu borbu koja je pred nama u Khersonu: Ukrajinske snage povratile su više teritorija na jugu regije, uključujući Mykolaiv, ali je njihov jubilej ublažen tjeskobom zbog teške borbe koja je pred nama, javljaju Isabelle Khurshudyan, Paul Sonne i Kamila Hrabchuk.

Regija je ključna za Rusiju, što znači da se njezine snage neće povući na isti razjedinjeni način kao i drugdje, rekli su ukrajinski borci. Umjesto toga, kijevska vojska promatrala je stabilno i organizirano rusko povlačenje, dok snage Kremlja kreću u bolju obranu regionalne prijestolnice koju drže.

Marta Kovačić

Povezane objave

Turski “masovni izvoz džihadista” u Libiju

HF

Njemačka se ponižava i popušta

HF

Oglasili se piloti ozlijeđeni covidom “cjepiva”

hrvatski-fokus

Strateška suradnja Egipta i Rusije

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više