Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Edukacijske programe Erste banke prošlo preko 5000 polaznika

Programom društvenog bankarstva utjecalo se na otvaranje više od 600 radnih mjesta

 

U posljednjih šest godina, otkad provodi program društvenog bankarstva „Korak po korak“, kojim potiče financijsku inkluziju poduzetnika početnika, neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika, Erste banka financijski je podržala više od 500 klijenata s 10,8 milijuna eura, te je edukacijske programe prošlo preko 5000 polaznika. Erste banka time je direktno utjecala na otvaranje 611 novih radnih mjesta u Hrvatskoj, te ih pomogla očuvati čak 1.400. Rezultati su to druge po redu procjene učinka Programa društvenog bankarstva međunarodne Erste grupe na lokalnu zajednicu u SIE regiji, provedene prema metodologiji razvijenoj u suradnji s bečkim sveučilištem Vienna University of Economics and Business.

„Ovaj izvještaj o učinku dodatno je vrjednovao inkluzivno bankarstvo kakvo provodimo u Erste banci te potvrdio ispravnost našeg poslovnog modela. Tome u prilog ide i podatak da od ukupno financiranih 500 klijenata iz tog dijela, samo kod njih 5 posto bilježimo nemogućnost ili poteškoće u servisiranju svojih obveza, što je iznimno dobar rezultat. No, inkluzivnost, pa tako i ova bankarska, nije ostvariva preko noći. Podrazumijeva prihvaćanje društvene i poslovne različitosti, kompleksnosti, kao i vlastite i tuđe ranjivosti. Zato je dodatna potvrda kroz mjerenje društvenog učinka, ne samo važna, već i nagrađujuća i motivirajuća“, rekla je Tina Sirotić, voditeljica Službe za društveno bankarstvo.

Podrškom poduzetnicima početnicima Erste banka dosad je u Hrvatskoj financirala 373 klijenata sa 6,6 milijuna eura kredita, a 4200 kandidata prošlo je kroz edukacijski program. Riječ je o posebnoj skupini klijenata, osobama koje se samozapošljavanju i žele postati poduzetnici, odnosno o poduzetnicima-početnicima koji su unutar posljednje dvije godine otvorili vlastito poduzeće, obrt ili obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo. Uz navedeno, preko 85 % podržanih klijenata izjavilo je da ne bi mogli pokrenuti poslovanje, odnosno pokrenuli bi ga kasnije ili u manjem obimu. Istovremeno je podrška poduzetnicima početnicima pomogla i u zadržavanju radnih mjesta pa je 77 % klijenata zadržalo radna mjesta, a njih 47 % je uspjelo stvoriti nova radna mjesta. Preko 70 % klijenata izjavilo je da se osjećaju optimističnije, imaju više znanja i iskustva te su mogli pozitivno odgovoriti na kovid izazove u prethodnom razdoblju.

Osim podrške poduzetnicima početnicima, Erste banka usmjerena je i na podršku neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika. Dosad su kroz program plasirana 133 kredita u iznosu od 4,3 milijuna eura, a edukacije je prošlo gotovo 950 polaznika. Preko 80 % klijenata iz ovog segmenta održalo je kontinuitet postojećih aktivnosti, a 60 % ih je još dodatno povećalo. Njih 68 % izjavilo je da može bolje ili jednako ostvariti svoju misiju, a 57 % ih je uspješno odgovorilo na kovid izazove.

Program “Korak po korak” zajednički je program svih članica međunarodne Erste grupe u kojem sudjeluje i Erste banka u Hrvatskoj. Inicijativa društvenog bankarstva potiče financijsku inkluziju poduzetnika početnika, neprofitnih organizacija i društvenih poduzetnika, nudeći im pristup individualiziranom financijskom praćenju i nefinancijskoj podršci kroz edukacije, financijsko savjetovanje i poslovne alate. Cilj programa je davanje doprinosa razvoju zajednice, društvenoj i ekonomskoj ravnopravnosti te financijskoj inkluziji građana. Dosad je ukupno financiranje diljem regije SIE iznosilo 425 milijuna eura, a otvoreno je ili sačuvano više od 77.000 radnih mjesta.

Anđelka Felja

Povezane objave

I prije krize bilo je problema s plinom

HF

Izgledi su i dalje loši

HF

Globalna ulaganja u energetiku u 2022. – šaroliki energetski miks

hrvatski-fokus

UN najavio planove za uvedbu “digitalnih osobnih iskaznica” u cijelom svijetu do 2030. godine

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više