Hrvatski Fokus
Feljtoni

Istra, IDS i talijanizacija (1)

Projekt Zemlja Istra Ivana Paulette

 

Dr. Franjo Tuđman uvidio je da ga IDS-ovci sustavno obmanjuju. Kada je Skupština Istarske županije izglasala Statut 1994. godine, Vlada Republike Hrvatske zahtjevom od 14. travnja 1994. godine, pokrenula je pred Ustavnim sudom Republike Hrvatske postupak za ocjenu usklađenosti odredbi Statuta Istarske županije s Ustavom Republike Hrvatske i sa zakonom. (Odluka Ustavnog suda RH, Službene novine ZI, 1995., str. 103.) (Odluka Ustavnog suda, op. cit., str. 104.)

Ministarstvo pravosuđa ukinulo 36 članaka, od čega je Ustavni sud svojom odlukom u veljači 1995. godine prihvatio 18 članaka, a 18 članaka je potpuno ukinuo. Ustavni sud je ukinuo odredbu članka 23. Statuta, koja glasi: “Županija Istarska priznaje i štiti istrijanstvo kao izraz istarskog plurietnosa”

Prema izmjenjenom Statutu IŽ, istrijanstvo se ne propisuje i štiti, nego samo njeguje! Stoga je ocijenjeno da članak 8. ID Statuta, odnosno izmijenjeni članak 23. statuta, nije nesuglasan s Ustavom i zakonom. https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/full/2008_02_14_435.html

Sa svime time istrijanstvo je propali projekt, jer se  na popisu stanovništva 2021. godine nije više moglo izjasniti se kao Istrijan.

Projekt Zemlja Istra Ivana Paulette

Dana 27. siječnja 1998. godine pojavio se Ivan Pauletta s inicijativom Zemlja Istra, koji je javno podupirao jedan dio istarske dijaspore (Australija). Zanimljivo je napomenuti da je Pauletta išao u Rim prezentirati projekt Zemlja Istra. Projekt Zemlja Istra počinje rečenicom da je ”Neupitno i neotuđivo pravo građana Istre na samoodređenje, pravo da samostalno odlučuju o svojoj sudbini „Konkretno” pravo na samoupravnu autonomiju” i domete “Ograničenje odrediti će sami građani Istre” Precizirano bi to bilo ”Da svako služenje vojnih ,policijskih i drugih službi izvan Istre, građani čine na vlastitu odgovornost” jer da je ”necivilizacijski i ponižavajuće za istarske mladiće da sudjeluju  u nazadnim  i kriminalnim nacionalističkim ratovima”. Zamislite, to se zbilo nakon Oluje 1995. godine!

U projektu Zemlja Istra nabrajaju se zahtjevi sa kojima bi se izašlo pred Sabor RH a to su:

Donošenje Ustava Zemlje Istre

Vlastiti fiskalni sustav

Vlastito sudstvo

Vlastita teritorijalna policija

Vlastito školstvo

Demilitarizacija  Istre

Organiziranje Istre kao federalne jedinice unutar Republike Hrvatske!

Ovaj Paulettin projekt je ustvari realizacija  IDS-ovih  izvornih regionalističkih i separatističkih ideja… Projekt Zemlja Istra „izazvao je turbulencije u samom IDS-u, jer lako je svako toliko malo medijski izletiti i provocirati, a drugo je ovakav projekt koji govori o konkretnoj realizaciji,  prezentirati javnosti. On je ipak  ostao trajno u njegovom duhu i samoj biti postojanja stranke. Potpora IDS-u kao takvom u stalnom sukobu sa Hrvatskom vlasti slabi. Svega se 12,1 % stanovnika Istre izjasnilo kao Istrijani!

Ivan Pauletta se nakon neuspjeha Zemlje Istre, povukao iz politike. Oglašavao se u medijima nezadovoljan stanjem u IDS-u i njihovim kriminalnim radnjama osobito proglasom PREZIREM TE!

Važno je prisjetiti se, i ukazati na činjenicu, kako je taj prevratnički i autonomaški koncept „Zemlje Istre“ trebao dobiti svoj puni izraz u „događanju naroda“, poznatom pod imenom Kongres Istrijana, u Puli. Tu se uspjelo okupiti (1995.godine), brižno pripremljeno i selekcionirano, veliko mnoštvo domaćih i iseljenih Istrijana, esula, raznih (filo)fašističkih, udbaških, KOS-ovskih, yugonostalgičarskih i drugih antihrvatskih snaga   sa zadaćom da izglasanom „istrijanskom Deklaracijom“ postave legitimističke temelje za „cepanje Hrvatske“, napisao je Mario Sošić u svom tekstu. https://www.ipress.hr/istra/49962-autonomaski-projekt-zemlja-istra-iznova-vreba

Indikativno je da se na internetu više ne može naći integralni tekst „Zemlja Istra“. IDS se pobrinuo da se makne sve što ga može kompromitirati.

(Nastavak slijedi)

Lili Benčik

Povezane objave

Kakav će biti svijet nakon koronavirusa? (3)

hrvatski-fokus

ANTE CILIGA – Djelovanje u Europi (2)

HF

Bergoglio – zaštitnik klerikalnih seksualnih prijestupnika (2)

hrvatski-fokus

Maske na licu su nedjelotvorne, štetne i beskorisne (3)

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više