Hrvatski Fokus
Kultura

Najpoznatiji južnoafrički gospel zbor – Soweto Gospel Choir u Lisinskom!

Soweto Gospel Choir najpoznatiji južnoafrički gospel zbor i  trostruki dobitnik nagrade Grammy u Lisinski dolazi 6. studenog 2022.

 

„Veličanstveni i ujedinjeni… Soweto Gospel Choir jednako treba i gledati i slušati. Taj ljudski duh – to ne možete ne osjetiti.“ Los Angeles Times

 Sastavljen od izvanrednih južnoafričkih pjevača, ovaj je zbor trostruki dobitnik nagrade Grammy, a u Lisinski dolazi drugi put, nakon 2008. godine, kada je svojim nastupom naprosto hipnotizirao publiku.

Pedesetak vrhunskih pjevača, odjevenih u atraktivna, šarena tradicionalna ruha, u svojoj živahnoj i izuzetno ritmičnoj glazbi spajaju afrički gospel, crnačke duhovne pjesme, reggae i američku popularnu glazbu te već skoro dva desetljeća šire dobru energiju i afrički duh diljem svijeta.

 Zbor izvodi i tradicionalnu i suvremenu glazbu, kojoj dodaje svoje jedinstvene pečate. Pjevaju na šest (od jedanaest) službenih jezika Južne Afrike u raskošnim harmonijama i emocionalno nabijenim ritmovima.

Njihova “Freedom” turneja posvećena je ocu njihove nacije, Nelsonu Mandeli i južnoafričkoj borbi za slobodu. Prvi dio koncerta, nazvan „Songs of the Free“ (Pjesme slobodnih) posvećen je stotoj obljetnici Mandelina rođenja, a u drugom će djelu umjetnici izvesti međunarodne gospel klasike. Uz tradicionalne južnoafričke himne, zbor će na koncertu izvesti i njihovu glasovitu obradu pjesme Amazing Grace, dojmljivu obradu pjesme Hallelujah Leonarda Cohena i Freedom Songs Medley.

 Nastupali su i surađivali s glazbenicima i grupama poput Arethe Franklin, Stevieja Wondera, Roberta Planta, Petera Gabriela, Red Hot Chilli Peppers, U2, Celine Dion, Johna Legenda, Josha Grobana, violinista Andrea Rieua i drugih te pjevali za utjecajne javne ličnosti kao što su Nelson Mandela, Oprah Winfrey, Bill Clinton i brojni drugi. Zbor je poznat i po svojem humanitarnom djelovanju i pomaganju potrebitima. Osnovali su vlastitu zakladu Nkosi’s Haven Vukan za nezbrinutu djecu, te majke i djecu oboljelu od AIDS-a. Ambasadori su fondacije Kampanja 46664 Nelsona Mandele te kampanje SHOUT Ujedinjenih naroda i Interpolove Proud to be kampanje.

Ulaznice po cijeni od 180 kn, 210 kn, 240 kn i 280 kn mogu se kupiti na blagajni Dvorane i online na www.lisinski.hr

Anđelka Felja

Povezane objave

Što će reći kolumnisti

hrvatski-fokus

Anton Cetín – razgovor o ciklusu slika Covid-19 s Jasnom Lovrinčević

hrvatski-fokus

Tizianova La Schiavona

hrvatski-fokus

Sjećanja Lukše Obradovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više