Hrvatski Fokus
Uvodnik

Nakon optužnica protiv četvorice ministara i potpredsjednika, svaki bi ozbiljni predsjednik vlade podnio ostavku

Plenković se bori za ukrajinski Krim, ali ne i za hrvatski istočni Srijem i hrvatsku Boku Kotorsku

 

• Na iznenađenje mnogih, u Zagrebu je 24. i 25. listopada održana međunarodna diplomatska inicijativa za konzultacije i koordinaciju na poziv Ukrajine. Konferencija je pokrenuta na inauguralnom skupu u Kijivu 23. kolovoza 2021., kada je usvojena zajednička deklaracija o Krimskom poluotoku i ruskoj agresiji na Ukrajinu. Sastanak na vrhu Krimske platforme okupio je dužnosnike ukrajinske vlade i međunarodne stručnjake kako bi se usredotočili na “kriterije za reintegraciju Krima” nakon što je Moskva anektirala ukrajinski poluotok 2014. godine. Glavni cilj Platforme je povratak Krima pod suverenitet Ukrajine što je svakako pohvalno. Na skup u Zagrebu pozvane su sve članice Europskoga vijeća, OESS-a, NATO-a i EU-a, ali nisu se odazvale dvije države – Bjelorusija i Srbija. To su jedine dvije europske države koje nisu uvele sankcije Rusiji. U svomu govoru na skupu predsjednica američkoga Kongresa Nensy Pelosi poručila je da će svi biti uz Ukrajinu “dok Ukrajina ne dobije rat”. Na kraju skupa govorio je u ime domaćina predsjednik Sabora Gordan Jandroković i održao ratnički govor poput najvećih političkih „jastrebova“. Nakon uvodnih fraza Jandroković se dotaknuo usporedbe srbijanske agresije na Hrvatsku 1991. i agresije Rusije na Ukrajinu 2014. godine, ali bez spominjanja agresora Srbije. Budući je Jandroković 1991. imao 24 godine, i budući da je izbjegao sudjelovanje u obrani domovine, mučno je bilo slušati i gledati ga kada je izrekao ove riječi: »I mi smo svoj ponos prije trideset godina stavili sučelice vojno nadmoćnom agresoru. Kod hrvatskih je građana uništavanje Ukrajine probudilo sjećanja na uništavanje hrvatskih gradova. Mi to nikada ne ćemo zaboraviti. Ne treba čuditi hrvatski senzibilitet za Ukrajinu i naša želja da pomognemo«. Jer on se nije “stavio sučelice vojno nadmoćnom agresoru”, pa uništavanje Ukrajine nikako kod njega nije moglo “probuditi sjećanja na uništavanje hrvatskih gradova”. On je tada bio negdje – u zavjetrini! Poput svoga aktualnog šefa Andreja Plenkovića kojemu je majka kao 21-godišnjaku pribavila liječnički nalaz da je sinek – “anemičan”! A neugodan je bio i završetak Jandrokovićeva obraćanja nazočnima kada je rekao da su on i njegovi vladajući “predani zajedničkim vrijednostima, vladavini prava i temeljnih sloboda” jer jako dobro znamo da je u Hrvatskoj u tijeku, na djelu i na vlasti vrlo opasna klika koja svakodnevno guši ljudska prava i temeljne slobode hrvatskoga naroda.

Još jedan žetončić iz SDP-a

  • I saborski zastupnik Domagoj Hajduković priklonio se Andreju Plenkoviću. Nakon što je primio nekakvo odlikovanje od Ukrajine – najvjerojatnije za “prava seksualnih manjina” – udario je po predsjedniku Zoranu Milanoviću jače i od samoga Plenkovića što daje naslutiti da je i ovo odlikovanje paravan da se udobrovolji tzv. hrvatska oporba i pribavi Plenkovićevu HDZ-u još jedan žetončić.

Lijepo je boriti se za ukrajinski Krim…

  • U Hrvatskoj sam za svoga života pronašao jako malo ljudi koji poznaju povijest Hrvata. Ovdje prije svega mislim na hrvatske povijesne zemlje i teritorije koji više nisu hrvatski, a bili su, primjerice, hrvatski do 1945. ili 1946. godine. Mislim na okupirani istočni Srijem i okupiranu Boku Kotorsku s primorjem koje pripada Barskoj nadbiskupiji. Istočni Srijem okupiran je ili predan Srbiji poslije Drugoga svjetskog rata bez ikakvoga razloga i bez ikakvoga zapisa, što znači da je istočni Srijem i danas, i katastarski, i gruntovno, i povijesno, hrvatski! Isto tako je i u isto vrijeme Boka Kotorska s primorjem sve do Šuška pripojena Crnoj Gori iako je taj hrvatski teritorij kroz povijest i sve do otimačine 1945. i 1946. uvijek bio hrvatski. Zašto ovo podsjećanje? Pa zbog A. Plenkovića i G. Jandrokovića koji se bore za povratak Krima Ukrajini – što je za pohvalu – ali pritom „zaboravljaju“ da bi ipak prije trebali tražiti od Srbije i Crne Gore povratak matici istočnoga Srijema i Boke Kotorske s primorjem. Za početak, ili prije podsjećanja na Srijem i Boku Kotorsku, neka od Srbije zatraže devet hrvatskih rukavaca na Dunavu koje Srbija drži od 1991. godine. Velim, za početak… A tada neka nastave s Krimom i neka zatraže da se na taj poluotok vrate i Tatari i svi oni koji su tamo živjeli do 1944. kada ih je protjerao Josif Staljin.

Plenković gubi ministre brže nego Rusi generale u Ukrajini

  • Podignuta je optužnica zbog opravdane sumnje u zlouporabu položaja protiv bivšeg ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata, bivšeg potpredsjednika Vlade Srbina Borisa Miloševića, bivšeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i bivšeg ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića, kao i protiv njihovih suradnika: Ane Mandac, Velimira Žunca, Katice Mišković i Damira Juzbašića. To je dovoljan razlog za zabrinutost predsjednika Vlade Andreja Plenković. Ali, Plenković se ne da. Veli da mu to nije problem. I dodaje da zašto bi bio zabrinut kada nitko od njih nije član Vlade. A to što su do jučer bili, za njega ništa ne znači. To je klasično bezobrazno i neodgovorno Plenkovićevo ponašanje. Ignoriranje hrvatskoga naroda, logike i zdrave pameti. Jer sve te ljude on je pozvao u Vladu, surađivao s njima, naređivao im što moraju za njega odrađivati, a kada su „zabrljali“, neovisno o tomu je li im on to naredio ili ne, sada ih se pokušava lako riješiti. Čovjek koji se na ovakav bezobrazan način rješava svojih dojučerašnjih suradnika ili je kriv skupa s njima ili bi mjerodavni stručnjaci napokon trebali istražiti njegov psihološki profil. Zato nije naodmet pogledati kako danas o Plenkoviću pišu novinari, koji su ga do jučer tetošili i čuvali od „desnice“. Pogledajte kako je o Plenkoviću ovih dana, uspoređujući ga s Ivom Sanaderom, napisao novinar Indexa Branimir Perković: »Prema svakom kriteriju je Plenković bolji od Sanadera. Na parlamentarnim izborima 2020. HDZ je pod njegovim vodstvom osvojio veći postotak glasova nego što je ikada osvojio sa Sanaderom, vlada duže od Sanadera, smijenio je daleko više ministara. Na državnoj razini praktički nema oporbe, što je Sanader mogao samo sanjati, kao ni unutar stranke. Najnovijim optužnicama ušao je u legendu jer se još jako dugo ne će dogoditi da četiri bivša ministra iz vlade istog premijera budu optužena u jednom danu. Plenković gubi ministre brže nego Rusi generale u Ukrajini.«

SOA demantirala Plenkovića

• Izjave Andreja Plenkovića da je oporba plaćenička i da djeluje „pod vanjskim utjecajem“ navela je predsjednika saborskoga Odbora za nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Sinišu Hajdaša Dončića iz SDP-a da zatraži mišljenje Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) i dobio ga je. SOA je odgovorila kako nema nikakvih spoznaja da oporba radi za strane države, što znači da je i ovaj puta Plenković lagao. Sve u cilju da odvrati javnost od bitnoga, a to je podizanje optužnice protiv njegovih donedavnih ministara i potpredsjednika Vlade zbog kriminala.

Nije isto milijarda i 3,5 milijuna

  • U komentarima na jednom portalu komentator se upitao da kako to da Ivu Sanadera progone za 3,5 milijuna kuna, a Andrej Plenković je u Ini maznuo preko milijardu kuna i nikomu ništa. O toj najvećoj otkrivenoj pljački u Hrvatskoj govorio je za portal Direktno odvjetnik Željko Olujić. Na pitanje zašto se Plenković ne odaziva na poziv saborskoga Antikorupcijskog vijeća, Olujić kaže kako to nije dobar Plenkovićev postupak. Posebice nakon svjedočenja dugogodišnjeg člana Uprave Ine Davora Mayera koji je dosad najviše razotkrio kriminalnu hobotnicu u Ini u vrijeme Plenkovićeve vladavine. “Nemoguće da nitko nije znao za tako veliku pljačku koja je učinjena u INA-i”, ustvrdio je Olujić. “Nije isključeno da Ćorić bude obuhvaćen, kao i druge osobe. Zato kažem tu su ozbiljnost i temeljitost važni, prije svega USKOK-a u otkrivanju točnih dokaza da se s njima ide na sud”, kazao je Olujić i nastavio: “Antikorupcijsko vijeće ukazuje na neke pojave, a sad je na DORH-u da to istraži. Bez obzira kako se odnosili prema Antikorupcijskom vijeću, a govori se u javnosti da nemaju ovlasti i da postupaju protuzakonito, to nije točno. Činjenica je da njihov rad do sada ukazuje na vrlo ozbiljno obračunavanje s korupcijom, ali nemaju instrumente da to privode kraju. To je u okviru organa gonjenja i DORH-a”, pojasnio je Olujić. I sada nam je puno jasnije zašto se Plenković ne odaziva.

Što je rekla Tramišak?

Agenda 2030. na djelu

  • Španjolski sud u općini Siero na sjeveru ove višenacionalne države u pokrajini Asturiji izrekao je nekoliko kazni seljacima koji uzgajaju krave jer je neka telad mučila (blejala) iznad dozvoljenih 55 decibela. Kazna je 300 eura po govečetu. To je na tragu Agende 2030. prema kojoj će biti zabranjeno proizvoditi hranu, a to podrazumijeva drastičnu zabranu uzgajanja domaćih životinja. Sve u cilju globalizacijskoga fašizma koji ima za cilj uništenje čovječanstva kako bi se oslobodio prostor samo za odabrane.

Jesu li policajci „zvijeri“?

  • Nakon utakmice Hajduk – Dinamo na Poljudu tristotinjak navijača pripadnika Torcide svratilo je ispred svojih prostorija u Zrinsko-frankopanskoj ulici i bili preglasni. Policiji su ih u ponoć prijavili građani i stigao je manji broj policajaca. Prema jednima 11, a prema drugim izvorima 12. Nisu mogli djelovati i umiriti brojnije navijače pa su pozvali interventnu policiju da im pomogne. Tijekom incidenta navijači Torcide policiju su gađali bocama, te ozlijedili jednu policajku. U jednom trenutku došli su do policajaca s razbijenim bocama i prijetili da će ih zaklati nakon čega je policajac ispalio tri hica u zrak. Pojačana policija je uvela red. Kako? To samo oni znaju. Prema izjavama policijskih službenika djelovali su i uredovali prema nemirnim navijačima onako kako su morali i trebali. Nakon intervencije policije oglasila se Torcida priopćenjem u kojem vrijeđaju policiju nazivajući ih raznim nemilim epitetima. Policiju su nazvali da su „zvijeri“. U otvorenom pismu ministru policije Davoru Božinoviću bili su još opasniji i bezobrazniji. U pismu su napisali da su se policajci „razulareno ponašali prema navijačima“ i da su se „pendrecima iživljavali na navijačima“. Posebno je zazvučala Torcidina zadnja rečenica iz pisma Božinovića koja glasi: »Svjesni smo činjenice da se narod iz Hrvatske masovno iseljava u druge zemlje u potrazi za boljim uvjetima, znamo da ni hrvatska policija nije lišena manjka kvalitetnog kadra, stoga apeliramo, poštovani Ministre, da obuzdate “zvijeri” koje se kriju pod policijskim značkama, ili još bolje, vratite ih u školske klupe odnosno u policijsku akademiju, gdje iskreno vjerujemo, policijske službenike uče o njihovim ovlastima«. Na potezu je ministar policije.

Lažna konferencija o klimi

  • Veliko ispitivanje javnog mišljenja nevladine organizacije Otvoreno društvo Georgea Sorosa o klimatskim promjenama, ruskoj agresiji na Ukrajinu i o manipuliranoj COVID (pan)demiji kao najvećim izazovima s kojima se trenutačno svijet suočava potvrdilo provedeno je na inicijativu Ujedinjenih naroda i u anketi sudjelovalo je više od 21.400 ljudi iz 22 države. Navodno prema toj anketi 86 posto ispitanika smatra da klimatska kriza koja se očituje u toplinskim valovima, sušama, poplavama i drugim ekstremnim vremenskim prilikama već utječe na živote ljudi. Klimatske promjene su navedene kao jedan od tri ključna globalna problema u gotovo svim zemljama sudionicama kako bi se potvrdilo zasjedanje UN-a o klimi. Zanimljivo je da su drukčije odgovarali na anketna pitanja u dvije arapske države – Saudijskoj Arabiji i Egiptu, upravo u državama koje će biti domaćini konferencije o klimi COP27 u Sharm el-Sheikhu na jugu sinajskoga poluotoka u studenome ove godine. Ni Sorosu baš ne ide sve kako je zamislio.

Nizozemski Turci protiv Hrvata

  • Turčin Tunahan Kuzu, rođen u Carigradu, podnio je deklaraciju o Bosni i Hercegovini u nizozemskom parlamentu protiv Hrvatske i Hrvata u BiH. Podržala ga je druga Turkinja, nezavisna parlamentarka Nilufer Gündoğan. Nizozemski parlament usvojio je 20. listopada 2022. deklaraciju o BiH u kojoj se navodi da su nametnute izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta “nepravedne” budući da su “neke zajednice favorizirane u odnosu na druge”. U deklaraciji se navodi da susjedna Hrvatska potkopava demokratski razvoj BiH.

Moždani udar posljedica cijepljenja

  • Otkad je počelo “cijepljenje” protiv Covida moždani udar je postao najčešći uzročnik smrti, i to kod mlađih osoba! To je činjenica, a u lijevim globalizacijskim medijima neukim ljudima i dalje prodaju bozu. Lažu ih na razne načine. Na portalu Živim.gloria.hr (zivim.gloria.hr/zivim/ucim/simptome-krvnog-ugruska-treba-prepoznati-na-vrijeme-a-rizik-za-nastajanje-moze-umanjiti-i-odredeno-voce-15264872) vele kako ne problema. Treba se što češće cijepiti, a protiv simptoma krvnog ugruška samo treba „prepoznati vrijeme“, a „rizik za nastajanje (ugruška) može umanjiti i određeno voće“! Da ne bi!
  • Umro je Dietrich Mateschitz (Matešić ili Maćešić) izumitelj pića Red bull. Rođen je u mjestu Sankt Marein im Mürztal sjeverno od Graza 20. V. 1944., a umro 22. X. 2022. godine. Matešić je podrijetlom Hrvat, iako brojni hrvatski mediji iz neznanja pišu da je on – austrijski Slovenac. Majka mu je Hrvatica, a otac iz Maribora što je navelo neke od novinara da krivo izvijeste javnost o njegovom podrijetlu. Ima rodbinu kod Zadra. Naime, u Sloveniji nema prezimena Matešić ili Maćešić.

Marijan Majstorović

Povezane objave

Propao novi pokušaj udružene oporbe

HF

Pavić egzekutor, Plenković nalogodavac

HF

Plenković je ustrajao kod Turudića kako bi mu zaštitio leđa

hrvatski-fokus

Izborna kampanja bez sadržaja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više