Hrvatski Fokus
Kultura

Kontrasti u slikama Duška Šibla

Sve slike ostavljaju dojam novorođene slobode, oslobođenosti, nema ograničenja, sve se giba, pomiče prema nevidljivim ciljevima

 

Paralelno s predanim radom na ciklusu posvećenom figurama u pokretu (u raznovrsnim inačicama), suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duško Šibl, trenutno u Londonu, strastveno je krenuo u realizaciju ciklusa apstraktnih motiva izvedenih na različitim veličinama platna simbolična naziva Kontrasti.

Sve slike ostavljaju dojam novorođene slobode, oslobođenosti, nema ograničenja, sve se giba, pomiče prema nevidljivim ciljevima, juri u oblacima neviđene energije, obilježene intenzivnim kolorom, koji bukti, erumpira, nezaustavljivo, bez ikakve mogućnosti predviđanja što će se desiti u idućem trenutku.

Oblaci emocija mijenjaju svoje oblike, transformiraju se, noseći sa sobom optimističnu, pozitivnu snagu, veselu, radosnu, bombastičnu, teško odredivu.

Mrlje, obojane plohe, nanosi boje, točkice i linje, nanešene bez ikakva ustezanja na površinu platna, raspoređene u ovom čudesnom rasporedu na pravo mjesto, razbuktale i obijesne, međusobno suprotstavljene ali i prepletene, priljubljene u žestokom ritmu mijena, promjena, u zagonetnoj preobrazbi do sada poznate pojavnosti.

Izrazito energičan ciklus, prepun kolorističkih sudara, dodira boja i nastalih formi, s finom dozom agresivnosti, čvrst ali i emotivan, bučan ali i posve tih na trenutku, jednom riječju, izvrstan opus Duška Šibla, nadahnut, iskren.

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Izložba Milana Zoričića u Salonu Galić

HF

Ciklus tekućih ulja i akrila Mladena Žunjića

hrvatski-fokus

Stvarno nestvarni svijet Sonje Đurić

hrvatski-fokus

Proljeće u doba korone virusa

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više