Hrvatski Fokus

Nizozemski parlament usvojio je 20. listopada 2022. deklaraciju o BiH kako bi djelomice oprao svoju nečistu savjest za genocid iz srpnja 1995.

 

Kur’an časni jasna je knjiga: “Nezamislivo je da vjernik ubije vjernika, to se može dogoditi samo nehotice… Onoga tko hotimice ubije vjernika kazna će biti Džehennem (Pakao) u komu će vječno ostati. Allah će na njega gnjev svoj spustiti i proklet će ga i patnju mu veliku pripremiti.” (sura IV, 92/93)

Sura 5 /32/ je nedvosmislena: “ako netko ubije nekoga koji nije ubio nikoga ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao.”

Sura V /48/: “A da je Allah htio, On bi vas sljedbenicima jedne vjere učinio, ali vas on hoće iskušati u onome što vam propisuje, zato se natječite tko će više dobra učiniti.”

Kako je onda moguće da kršćani u Ruandi i Kongu, Ukrajini i Rusiji međusobno ratuju? Kako je onda moguć rat Iraka protiv Irana, ili građanski ratovi u Libiji, Afganistanu, Siriji? Znači da većina ljudi ne vjeruje u Boga i ne boji ga se.

Pogledajmo sada u Nizozemskoj ravnozemljašku logiku; dvojica zastupnika nizozemskoga parlamenta potaknula su deklaraciju o BiH.

Nilüfer Gündoğan je liberalka, pristaša eutanazije i ateist, pardon, ona vjeruje u klimatske promjene. Tunahan Kuzu rođen u Carigradu pokazao je muškost i stav odbivši se rukovati s izraelskim državnikom Benjaminom Netanyahuom, u Izraelu se 2019. s palestinskom zastavom penjao na brdo Hrama gdje je džamija Al Aqsa, zbog čega je imao nevolja s izraelskom policijom. Kada bi iste kriterije  Kuzu primjenjivao (poštovanje ljudskih prava, prava manjina, okupacija ili agresija stranoga teritorija) i na druge državnike s malo kojim bi se rukovao (od velesila nijednim).

Nizozemski parlament usvojio je 20. 10. 2022. deklaraciju o BiH u kojoj se navodi da su nametnute promjene izbornog zakona i Ustava Federacije BiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta “nepravedne” budući da su “neke zajednice favorizirane u odnosu na druge”. U deklaraciji se navodi da susjedna Hrvatska potkopava demokratski razvoj BiH. Čime? Time što ne pristaje na nametanje Hrvatima Željka Komšića koji nije izabran glasovima hrvatskih glasača. Zašto Nizozemska to izglasava. Zato jer u tragediji Srebrenice – oko 8.000 bošnjačkih žrtava i tri hrvatske žrtve [Rudolf Aleksandra Hrena (1960.), Marko Marinka Markovića (1963.) i Anto Ive Stanića (1930.)] koje su ubili bosanski Srbi – ima svoju neslavnu ulogu i  brojno mali nizozemski bataljun.

Nizozemski parlament ima pravo davati izjave, rezolucije, deklaracije ali i hrvatska strana ima na raspolaganju diplomatske i parlamentarne reakcije koje su primjerene, pogotovo što se radi o dvije demokratske države koje su dio iste nadtvorevine zvane EU. Jest, Hrvati i Bošnjaci ne mogu se u potpunosti složiti oko oblika ustavne i administrativne vladavine u zajedničkoj Federaciji BiH, ponajprije zbog miješanoga stanovništva okruga Mostar, Stolac, Jajce, Srednja Bosna i dr. To su problemi koji se mogu zajednički riješiti na obostranu dobrobit. Ali Hrvatska, koja je usred građanskoga rata u BiH zbrinula brojne bošnjačke izbjeglice, spasila Bihać od sudbine Srebrenice, među prvima priznala državu BiH i bila kreator Daytona 1995., unatoč svojim grješkama i lutanjima ne zaslužuje takav tretman od jedne europske demokratske države. Ili Nizozemci nemaju vremena za analizu činjenica jer moraju žurno pobiti krave da smanje emisiju dušika? 

Teo Trostmann

Povezane objave

Moja pomirba s ustašama i “ustašama” (1)

HF

Tko financira Miroslava Škoru?

HF

Dražen Lalić – sociolog ili ostrašćeni navijač

HF

Cargo vlakići bez voznoga reda

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više