Hrvatski Fokus
Religija

Predstavljen zbornik radova ‘Brgulje – štovanje svetaca u Zabiokovlju’

Zbornik su priredili don Ivan Bodrožić i don Mladen Parlov

 

Zbornik radova „Brgulje − štovanje svetaca u Zabiokovlju“ objavljen u nakladi Crkve u svijetu  i Udruge za očuvanje kulturne baštine Slivno, predstavljen je u utorak, 8. studenog 2022. u Dominikanskom samostanu u Splitu. Knjigu su predstavili prof. dr. Ivan Bodrožić, dr. sc. Domagoj Volarević i Mladen Vuković, a prof. dr. sc. Anđelko Mrkonjić, predsjednik Udruge za očuvanje baštine Slivno, predstavio je rad Udruge od samog osnutka 2003. godine.

Zbornik je plod devetog stručnog skupa održanog u Slivnu, 29. rujna 2021. godine, a priredili su ga prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić i prof. dr. sc. don Mladen Parlov. Recenzenti zbornika su doc. dr. sc. Josip Knežević i dr. sc. Domagoj Volarević. 

Svaka religija ima svoje svete osobe kojima iskazuje poštovanje, odnosno koje časte nekim vjerskim obredom ili kultom. Kod velikog dijela kršćana (katolika i pravoslavaca) štovanje svetaca je iznimno razvijeno, a povijest mu seže u prva stoljeća kršćanstva. Danas je iskustvo svake katoličke župe da ima nekog sveca ili sveticu zaštitnika ili suzaštitnika župne zajednice. Unutar brojnih katoličkih župa i pravoslavnih zajednica postoji praksa da određeni zaselci ili obitelji imaju vlastitog sveca zaštitnika. Na godišnju proslavu sveca zaštitnika tzv. brgulju okuplja se obitelj te u goste poziva kumove i prijatelje. Takva stoljetna praksa još je živa u nekim župama Zabiokovlja.

„Unutar tematske raznolikosti zbornika, zanimljiva je činjenica zašto uopće slavlja i brgulje o kojima se u zborniku govori? Zašto govoriti i posljedično pisati o nečemu što se ionako u tradicijskim okvirima pozna i proslavlja? Dio odgovora moguće je naći u uvodnom teološkom dijelu zbornika. Općenito možemo ga sažeti kao proslavu svetosti, i poziva na svetost, što je jedna od pastoralnih svrha kršćanstva. U tom kontekstu među ostalim slavlje brgulje povezano je sa samim čovjekovim bićem. Ili ukoliko gledamo šire, slične ćemo manifestacije pronaći u mnogim kulturama na religijskim osnovama. To jednostavno znači da je čovjeku prirođeno slaviti, proslavljati bitne događaje u životu. Proslava nikada nije usamljena, već joj je cilj uključiti što više sudionika, ili malo službenije ‘pripadnika određene skupine’. To je iskonski zov ljudskoga srca koje je u religioznome okviru čovjeku usađen od Stvoritelja. To je dodir svetoga u svjetovno (profano) i poticaj da se ta svetost i dalje širi“, kazao je dr. sc. Domagoj Volarević.

Zbornik donosi osam tekstova. O teološkima pogledima na čašćenje svetaca pišu svećenici i profesori na Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Splitu don Mladen Parlov „Štovanje svetaca zaštitnika“, don Alojzije Čondić „Svetost je pastoralna hitnost“ i don Ivan Bodrožić  „Sveti Jeronim o štovanju mučenika i njihovih relikvija“. O čašćenju svetaca i tradiciji brgulje u našim okobiokovskim mjestima, osobito u Slivnu, pišu Ivan Mišur „Brgulja u kontekstu običaja ‘sveca’ u Makarskom primorju i ‘slave’ u Vrgorskoj krajini“, Marko Dragić „Brgulja, plemenska slava u tradicijskoj duhovnosti Slivna i okolice“  i Dragica Zeljko Selak „Slivanjska brguja (brgulja): svetkovina i „gozba ljubavi“, a u trećem dijelu zbornika o društvenom značenju čašćenja svetaca pišu Lidija Petrić „Upravljanje destinacijom vjerskog turizma: od teorijskih koncepata do praktičnih rješenja“ i Frane Strikić „Maslina zaštitnica svijeta“.

„Vjerujem da će ovaj zbornik poradi raznovrsnosti radova biti privlačan i zanimljiv, ali jednako tako da će biti kvalitetan doprinos svima koji žele više saznati o obrađivanoj temi. Osim toga, radovi su upućeni jedni na druge, preko onih teoloških do etnološko socioloških pa sve do onih praktične naravi. Jednako tako jedni teže dati sveobuhvatan pogled na temu, a drugi istražuju kako se tema odrazila u konkretnom ambijentu Zabiokovlja, čime se radovi upotpunjuju i međusobno potvrđuju. Zato vas prepuštam blagovanju riječi u ovim uradcima koje će vam hraniti i srce i pamet dok vas autori uvode u nove spoznaje i rezultate svojih istraživanja“, zaključio je prof. dr. sc. Ivan Bodrožić.

Nives Matijević

Povezane objave

Čuvar armenske zajednice u Vječnom gradu

HF

Trag

HF

Marakeški (ne)sporazum ‘opasnih namjera’

HF

Ljepota Isusova evanđelja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više