Hrvatski Fokus
Znanost

Prolovi – niža i najbrojnija klasa koja se nikada ne buni

George Orwell: Prolovi su samo bezimena, bezumna masa

 

Prolovi (jed. prol, eng. jed. prole) izraz je kojim se u Orwellovu romanu Tisuću devetsto osamdeset četvrtoj označava nižu klasu, odnosno najbrojniji dio stanovništva fiktivne države Oceanije. Izraz potječe iz riječi proletarijat pa se pod time podrazumijevaju pripadnici radničke klase koji obavljaju fizičke poslove obično za slabu ili nikakvu plaću te im je životni vijek znatno kraći od pripadnika druge dvije klase. Goldsteinova knjiga sugerira da prolovi čine 85 posto stanovnika Oceanije.

Roman, s druge strane, sugerira da je težak materijalan položaj prolova kompenziran time što, za razliku od članova šire partije, uživaju određene slobode, mogu nositi odjeću kakvu žele, prakticirati slobodnu ljubav i održavati seksualne odnose po želji, nositi šminku pa čak i organizirati vlastitu tržišnu ekonomiju. Takav pristup uobličen u geslu partije “Životinje i prolovi su slobodni” tumači se shvaćanjem da su prolovi previše siromašni i neobrazovani da bi bili svjesni vlastite eksploatacije, odnosno da je daleko jednostavnije nadzor nad njima ostvarivati kroz jednostavnu propagandu i skretanje pažnje pomoću jeftine zabave. U tu svrhu Ministarstvo istine zaduženo je da stvara tzv. prolefeed koji se između ostalog sastoji i od proizvodnje pornografskih romana. Prolovima je, s druge strane, najstrože zabranjeno stupati u kontakt s članovima vanjske partije. Godlsteinova knjiga pak sugerira da partija tolerira da njezini članovi stupaju u kontakt s prolovima radi dobivanja seksualnih usluga ili određenih roba preko crne burze. Iako u njihovim kućama nisu instalirani telekrani, među prolovima djeluje misaona policija preko svojih doušnika i agenata provokatora čiji je cilj identificirati i preventivno ukloniti prolove koji se doimaju previše inteligentnima ili ambicioznima te stoga potencijalno opasnim po režim.

Winston Smith, protagonist romana uvjeren je da upravo “prolovi” predstavljaju “jedinu nadu” da se može stvoriti svijet bolji od Oceanije s obzirom na to da su za razliku od članova partije “sačuvali svoju ljudskost”.

»Prolovi su stvarno skupina ljudi, ali oni funkcioniraju s važnošću jednog lika. Zapravo, svuda okolo izgledaju kao jedan, kolektivni lik jer nisu izdvojeni kao pojedinci. To je poanta prolesa – oni su samo bezimena, bezumna masa. Sada se čini čudnim, zar ne, da im Winston zavidi kao jedinim slobodnim i ljudskim bićima koja su ostala? Nisu pametni, neuki i u osnovi su samo radnici – ali su sretni. Sretni su i ljudski jer nisu podložni istom nadzoru i kontroli kao Winston i njegovi vršnjaci. Zašto prole ne svrgnu vladu gladnu moći u velikom državnom udaru? Kao što nam Winston objašnjava, oni zapravo ne znaju kako. U stvari, oni ni ne shvaćaju da su potlačeni od strane konglomerirane vlade gladne moći. Dakle, nema puno nade za bilo kakav organizirani ustanak iz prolesa«, o prolovima je napisao George Orwell.

Vid Hinković

Povezane objave

Dva događaja

HF

Prvi integrator hrvatske književnosti

HF

Dr. Tau Braun: Zašto je bitna komponenta otrova (1)

hrvatski-fokus

Nuspojave cjepiva protiv COVID-19

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više