Hrvatski Fokus
Društvo

Naši dragi, hrvatski masoni

I za njih trojicu se tvrdi da su masoni: Među njima Milanovićev bivši savjetnik, povjesničar i čovjek koji je režirao doček Vatrenih?

 

Nakon što su otkrivena neka imena utjecajnih pripadnika masonske lože u Hrvatskoj, među kojima je i bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, nagađa se i o nekim novim imenima vezana uz druge lože.

Kao članovi Velike lože Hrvatske spominju se hrvatski povjesničar te profesor na Filozofskom fakultetu Neven Budak i redatelj koji je organizirao doček Vatrenih nogometaša sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji kada je isključen mikrofon Marku Perkoviću Thompsonu, Krešimir Dolenčić. To je treća udruga u Hrvatskoj sa sjedištem u Rijeci. Na čelu Velike lože Hrvatske su Bojan Šober i tajnik Damir Sila-Zih.

Kako je vidljivo na fotografiji, uz Budakovu navodnu molbu za prijem u bratstvo iz 2011. godine priložena je biografija. Budaku je kao jamac naveden “br. Tvrtko Jakovina“, poznati hrvatski povjesničar, ukoliko je ona vjerodostojna to bi značilo da je i Jakovina član (ili je to bio). Dolenčić je pak navodno predložen za prijem u masonsku ložu još 2008. godine.

Budak je svojevremeno bio imenovan za jednog od tri posebna savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića i to za znanost te je bio profesor na Sorosevom Srednjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Tijekom 2016. godine izjavio je kako vjeronauku ne bi trebalo biti mjesto u javnim školama, već u župama.

“Živimo u društvu koje je većinski katoličko, ne samo po stvarnoj religioznosti nego i po tradiciji. Ne prihvaćati religioznost znači ne pripadati većinskoj skupini i biti obilježen. Jedno je kada se s time nose odrasli, no kada djecu dovodimo u poziciju da ne pripadaju većini, to postaje ozbiljan problem.”

Povjesničar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Tvrtko Jakovina, koji se također našao ili je bio među masonima, kazao je jednom prilikom za Globus: “Otvoreno društvo Hrvatska Georgea Sorosa imalo je velik utjecaj na moj osobni profesionalni život, baš kao i život mnogih mojih kolega” te otkrio da je “zahvaljujući Sorosevoj donaciji, imao plaćenu školarinu na Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji”.

Jakovina je inače poznat po tome što je ustvrdio da je “Jugoslavija bila naša prva Europa“, a na Centru za studij demokracije i ljudskih prava koji je osnovao kontroverzni Dragan Markovina predaje “Antifašizam u međunarodnoj politici” te “Svijet budućnosti s ili bez antifašizma”

Dolenčićeva navodna molba za prijam u bratstvo datira iz 2008. godine, a navodno je član Velike lože Hrvatske od travnja 2018. godine.

Podsjetimo, hrvatska nogometna reprezentacija tijekom dočeka nakon Svjetskog prvenstva je tražila da im na dočeku na Trgu bana Jelačića u Zagrebu pjevaju Prljavo kazalište, Marko Perković Thompson i Mladen Grdović, no ta im želja nije ispunjena. Organizator dočeka je bio Grad Zagreb, a režiser Krešimir Dolenčić.

Na kraju dočeka na Trgu bana Jelačića igrači su, predvođeni Modrićem, zatražili i zamolili Marka da otpjeva još jednu pjesmu, međutim, s pozornice se čulo ”Laku noć” i ugašen je mikrofon. Hrvatski sportski heroji pjevali su nakon toga zajedno s navijačima i Thompsonom bez glazbene podloge, bez matrice. Nakon svega je rekao:

“To je tipično hrvatski, što bih ja sad trebao odgovarati i za to kakva je bila frizura od Vrsaljka. Program je trajao više od šest sati, igrači su putovali više od 16 sati. Bilo je sve fantastično.”

Masonske lože u Hrvatskoj

Sukob među masonima je navodno rezultat borbe oko pozicije koja će loža biti glavna. Uz gore spomenutu Veliku ložu Hrvatske, postoji i Veliki Orijent Hrvatske kojoj je na čelu Nikica Gabrić. Nakon nje postoji i Velika Loža Hrvatske grof Ivan Drašković, a najpoznatiji član ove lože bio je pokojni odvjetnik Marijan Hanžeković. Na čelu Velike lože Croatia je Damir Pokupec, odvjetnik kojemu mandat na ovoj funkciji istječe ove godine.

Struktura i broj masonskih organizacija komplicirani su čak i samim njihovim pripadnicima, govori tportalu jedan hrvatski mason.

Iako je na službenim stranicama hrvatskih slobodnih zidara još uvijek nalazi uvodna riječ velikog meštra Marijana Hanžekovića (preminuo u siječnju 2018.), na izbornoj skupštini Velike lože Hrvatske grof Ivan Drašković, koja je održana 9. listopada 2018. godine, šef hrvatskih slobodnih zidara postao je liječnik Slobodan Kuvalja, njegov zamjenik Boris Vucelić, dok je na tajničku dužnost izabran Dragutin Lovrenčić. Iako je rodom iz Srbca, gdje nikada nije bilo puno Hrvata, on je jedan od obnovitelja slobodnoga zidarstva u Republici Hrvatskoj i nalazi se i na prvom službenom popisu slobodnih zidara od ponovne uspostave masonerije u Hrvatskoj. 1999. godine Ujedinjena Velika Loža Engleske priznala je Veliku ložu Hrvatske.

Nikica Gabrić na čelu je Velikog orijenta Hrvatske. Prvi predsjednik udruge i ujedno prvi veliki meštar ove lože je Zoran Vojnić Tunić, autor nekoliko tekstova u primjerku ‘Lože’ koji možete vidjeti u ovom članku.

U glasilu ‘Loža’ spominje se da je Nikica Gabrić Veliki majstor. Ispod njega se nalaze četiri podorganizacije: Velika loža Stup mudrosti koju vodi Veliki majstor Rajko Vučković, 33. stupanj; Velika loža Stup snage koju vodi Veliki majstor Damir Jandrašek, 33. stupanj; Velika loža Stup ljepote koju vodi Veliki majstor Hrvoje Kolarić, 33. stupanj; Velika loža Libertas koju vodi Veliki majstor Mirko Kostelac, 33. stupanj. U svakoj se od njih nalazi i četiri-pet manjih loža koje imaju svoje vođe.

Jelenić je otkrio kako je početkom ožujka 2018. pozvan pristupiti udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom kojoj tada nije bio na čelu Nikica Gabrić. Dodao je da je nakon što je primljen u udrugu građana veliki Orijent sudjelovao na još jednom sastanku te udruge koju je, zajedno s još nekolicinom članova, napustio u listopadu te godine nakon što ju je preuzeo Nikica Gabrić.

‘’Članovi koji su napustili udrugu osnovali su istovrsnu udrugu čiji sam član. Od kraja ožujka 2018. pa do danas, zbog brojnih poslovnih obveza ni na koji način ne sudjelujem niti u radu udruge Nikice Gabrića iz koje sam istupio, a niti u radu novoosnovane udruge’’, pojasnio je Jelenić.

Ako se pogleda registar udruga, Veliki Orijent Hrvatske je tamo i osnovan je u veljači 2017., tj. 6017. godine, jer slobodni zidari drugačije računaju godine – dodaju im četiri tisuće godina, što zovu anno lucius ili godina svjetla. U registru su i druge velike lože, jedna od njih je i Velika loža Croatia, također osnovana 2017., kojoj je na čelu ranije navedeni odvjetnik Damir Pokupec.

“U slobodnom zidarstvu ne postoji nadnacionalna organizacija. Imate tzv. regularnost ili neregularnost. Osnuje se udruga i ako želi raditi po pravim zasadama i starim tradicijama, mora ispunjavati određeni broj uvjeta. Među njima je i uvjet da u članstvo ne prima žene. Tri veće lože u Hrvatskoj primaju žene, stoga se ne mogu smatrati regularnim. Tri od njih ispunjavaju pravila regularnosti”, otkriva sugovornik tportala, a koji navodi i da u svakoj zemlji može postojati samo jedna priznata loža.

Za to je potrebno da joj se prizna regularnost u 120 drugih regularnih loža, pa je to u Hrvatskoj jedino Velika loža Hrvatske ‘Grof Ivan Drašković’.

Poznata lica s fotografija

U nedavno objavljenom masonskom časopisu “Loža”, našla su se i neka poznata imena, a među njima su:

Ratko Matijević, dr.med., pročelnik Zavoda za ginekologiju u KB Merkur

Boris Sruk i njegovi otac i brat, on je za vrijeme Gorana Radmana bio šef poslovanja na HRT-u, ranije radio za Medikol

Hrvoje Kolarić, predsjednik Uprave Belupa i član Uprave Podravke

Damir Jandrašek, član Uprave Raiffeisen Investa, društva za upravljanje investicijskim fondovima

Ratko Maček, nekadašnji glasnogovornik HDZ-a i Vlade Ive Sanadera

Damir Pokupec, odvjetnik i počasni konzul Rusije

Rajko Vučković, spominje se kao uvoznik velikih brendova traperica u Hrvatsku

Mirko Kostelac, vlasnik nekoliko manjih hotela

Veljko Miljević, poznati odvjetnik

Poduzetnik Saša Cvetojević također se nalazi u glasilu. Na svom Facebook profilu potvrdio je da je na fotografijama, no tvrdi kako nije član.

Fotografije i neka od imena možete vidjeti u ‘Loži’.

https://narod.hr/hrvatska/za-njih-trojicu-se-tvrdi-da-su-masoni-milanovicev-savjetnik-povjesnicar-redatelj-vatreni

Povezane objave

Ministre Oleže, od Rijeke Dubrovačke, malo morgen

HF

O, pobačaj je nasilje

HF

Običaji na Pelješcu i Lastovu

hrvatski-fokus

Pozdrav iz Staljingrada

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više