Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Vrijeme je da budemo upravitelji gospodarskog prosperiteta

Brojni pokazatelji ukazuju na američku recesiju

 

Dakle, znam da dolazimo na Dan zahvalnosti – i to je uistinu jedan od mojih omiljenih blagdana – a Dan zahvalnosti je suštinska američka povijesna priča koja slavi prvu žetvu naših najranijih doseljenika. To je vrlo inspirativna i optimistična priča. Jedan od razloga zašto ga volim je taj što je povijest tako optimistična, a ja sam optimistična osoba koja uvijek vjeruje u najveću dušu osnivanja Sjedinjenih Američkih Država.

Ali moram malo odstupiti od ovog optimističnog scenarija. Govorim o ekonomiji. Moram vam reći, vidim niz važnih pokazatelja koji sve ukazuju na recesiju. Ne sviđa mi se ovo, ali to je ono što gledam. Možda smo već u recesiji, ali sljedeće godine izgleda kao još dublji pad.

Sada, postoji izlaz iz ovog nereda, a ja ću doći do toga u nekoliko trenutaka, ali prvo neke izravne empirijske faktoide. Počinjem s velikim padom vodećeg ekonomskog pokazatelja konferencijskog odbora.

Ovo je vrlo staromodna serija, ali je vrlo točan alat za predviđanje. Ima raspone kamatnih stopa, očekivanja potrošača, proizvodnju, cijene dionica, građevinske dozvole za nove domove i druge mjere. Ukupno ih je 10 i, kao što možete vidjeti po grafikonu, stopa promjena apsolutno pada.

Inflacija namirnica tjera amerikance u restorane na dan zahvalnosti

Scott Wren upozorava na recesiju ‘početkom sljedeće godine’. Scott Wren iz Investicijskog instituta Wells Fargo govori o rizicima recesije i fedovom postupanju s inflacijom.

Drugo, možda kontroverzniji pokazatelj, nazvan M2 – što je neadekvatna mjera nacionalne novčane zalihe, ali ipak nešto na što treba obratiti pozornost. Bio je pionir velikog dobitnika Nobelove nagrade Miltona Friedmana. To je monetarno tumačenje gospodarstva i govori nam o budućoj inflaciji i rastu.

Po ovom grafikonu možete vidjeti da je 20 godina M2 u osnovi skromno rastao, što je imalo veze s prosječnom inflacijom od 2 posto. Ne sve, ali ima veze s niskom inflacijom. Onda dolazimo do ludosti u posljednje dvije godine, s ogromnim povećanjem federalne potrošnje koje je dovelo do jednako masovnog tiskanja novca od strane Federalnih rezervi.

Ovo je bila najveća greška Joea Bidena. Stopa inflacije povećana je s oko 1 % na gotovo 10 %, zbog toga su realne plaće pale 18 mjeseci zaredom. To je meko podzemlje Bidenove ekonomije i sada, dok Fed radi zakašnjelu korekciju za vlastite prethodne pogreške, američka ekonomija je u velikoj opasnosti.

Sve se to moglo izbjeći, ali nije izbjegnuto i sada smo ovdje, uz prijetnju teškog pada sljedeće godine. Onaj koji je vjerojatno počeo ove godine, ali Milton Friedman je tvrdio da je inflacija previše novca koji lovi premalo robe – i, malo pojednostavljujući, Uncle Sam je stvorio novac, a zatim preregulaciju, povećanje poreza i naravno rat protiv proizvodnje fosilnih goriva sve je stvorio visoke prepreke proizvodnji robe.

Da, imali smo mamurstvo u lancu opskrbe COVID-om, da, Vladimir Putin napada Ukrajinu, ali najveći dio ovog ekonomskog nereda je domaći na temelju politike socijalizma velike vlade i središnjeg planiranja u velikim razmjerima. Osim vodećih pokazatelja i ponude novca, samo da dodamo još jedan: Tržište obveznica okrenulo se naglavačke s kratkoročnim stopama koje su sada mnogo više od dugoročnih stopa.

Vrlo koristan model predviđanja recesije koji je razvijen prije mnogo godina u newyorškom Fedu i ima vrlo visok stupanj točnosti. Uglavnom, kada tromjesečni T-račun premaši prinos na 10-godišnju državnu obveznicu, vjerojatnost recesije jedne godine stoga raste i veća. Trenutno je tromjesečni račun sada 4,30, a 10-godišnji 3,80. Ovo je vrlo alarmantan znak.

Sada, postoji mnogo drugih pokazatelja na koje bih mogao ukazati: veliki pad stambenog prostora, veliko usporavanje proizvodnje, ne želim ulaziti dublje u korov nego što moram. Nijedan model nije savršen, ali predložit ću da praćenje vodećih ekonomskih pokazatelja i M2 i krivulje prinosa riznice daje svima prilično pristojan osjećaj kamo idemo. Dakle, inflacija će se polako smanjivati, ali recesija bi mogla biti vrlo teška.

Opet, uvijek optimist bismo trebali biti u mogućnosti učiniti puno bolje u budućnosti u vezi s ekonomskim politikama nego što smo to učinili u posljednje dvije godine. Čuli ste to već od mene, ali prvo, trebali bismo odmah otvoriti špine kako bismo proizveli više nafte i plina, omogućili dopuštanje, pipeliniranje, rafiniranje. Sve bi to smanjilo cijene, promicalo radna mjesta i gospodarski rast.

Cop-27 Green New Deal Johna Kerryja, socijalist, preraspodjela, shema klimatske odštete – pokušava podmititi siromašne zemlje da ne koriste naftu i plin, samo je gluplji od gluposti. Joe Biden zatvara tvornice ugljena diljem Amerike – gluplji nego gluplji. Novi EPA-ini regovi i porezi na čisti prirodni plin još su gluplji od gluposti, ako je takva glupost moguća.

Zatim moramo ponovno nametnuti radne uvjete i radne zahtjeve za sposobne osobe koje primaju vladinu pomoć. U redu? To je uspjelo prije 25 godina u smanjenju potrošnje za socijalnu skrb i u konačnici dovesti do uravnoteženog proračuna.

Također, moramo učiniti smanjenje poreza na posao na strani ponude Donalda Trumpa trajnim. Tada moramo obuzdati Bidenov regulatorni napad na sve tvrtke – politiku koja je doslovno zadavila gospodarstvo.

Na kraju dana, imali smo manje novca jurnjava više robe u skladu s tim politikama. Manje novca jurnjava više robe. Inflacija bi se srušila, gospodarstvo bi poraslo. Radili smo to u prošlosti i možemo to učiniti u budućnosti. Vrijeme je da se ponašamo kao upravitelji ekonomskog prosperiteta. Zamijenimo utopijske socijalističke sheme koje uvijek uzrokuju recesiju i osiromašenje gdje god se provode. Znam da možemo ispraviti ovaj brod i reći ću, Sretan Dan zahvalnosti – gobble, gobble, gobble – i to je moj rif.

Larry KudlowFOXBusiness, https://www.foxbusiness.com/media/larry-kudlow-americas-economy-jeopardy

Povezane objave

Oporezivanje nekretnina i imovine

HF

Austrijance Hrvatska i dalje zanima

HF

Vojna krajina i podmićivanje

HF

Teško nam je u uvjetima opustošene strojogradnje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više