Hrvatski Fokus
Religija

Margareta Krstić na međunarodnoj izložbi ‘100 presepi in vaticano’ 2022.-2023.

Izloženo je 120 jaslica inspiriranih tradicijom ali i današnjim kriznim vremenima

 

Na lijevoj strani grandioznih Kolonada koje je dizajnirao Bernini, na Trgu sv. Petra u Vatikanu u četvrtak  8.  prosinca 2022. godine u 14 sati otvorena je izložba „100 PRESEPI IN VATICANO“. Izloženo je 120 jaslica inspiriranih tradicijom ali i današnjim kriznim vremenima a Sveta obitelj iz Nazareta uvijek je u središtu pažnje. Jaslice su izložene u pripremljenim drvenim kućicama. Izrađene su u različitim tehnikama, stilovima i materijalima a dolaze sa svih strana svijeta te su ogledalo različitih kultura i tradicija. Ovo je već peto izdanje Vatikanske izložbe a otvorio ju je mons. Rino Fisichella. Izložba je u organizaciji Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije u svijetu i biti će otvorena do 8. siječnja 2023. Lanjske godine ovu izložbu je vidjelo 214 tisuća posjetitelja.

Nakon dvije pandemijske godine Margareta Krstić ponovno izlaže u Vatikanu na izložbi 100 Presepi. Ovu godinu izlaže hrvatsku priču jaslica sa Šestinskom Svetom obitelji kojoj se klanjaju pastiri i hrvatski kraljevi te ljudi odjeveni u odjeću inspiriranu hrvatskim nošnjama. Postavila je dvadeset i tri skulpture visine oko 38 cm u bijeloj engobom oslikanoj keramici.

Margareta Krstić tijekom boravka u Rimu posjetila je Papinsko hrvatsko učilište sv. Jeronima i hrvatsku crkvu sv. Jeronima. Rektor don Marko Đurin primio je Margaretu Krstić i Svjetlanu Lipanović, predsjednicu AIC-a tj. Talijansko-hrvatske udruge. Don Marko Đurin poklonio je Margareti Hrvatski Rimski adresar 2022./2023. u znak zahvalnosti za darovane jaslice Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima. Ove godine treći puta Hrvatska priča jaslica  biti će postavljena u Crkvi.

Prošlost crkve sv. Jeronima priča priču o hrvatskoj zajednici prisutnoj u Vječnom gradu od 7. stoljeća. Godine 1453. papa Nikolaj V. darovao je Hrvatima crkvu Svete Marine, kasnije posvećenu San Girolamu Dalmati, zaštitniku Hrvata. Godine 1585. izabran je papa Siksto V., podrijetlom ih Hrvatske. Siksto V. je uz razne reforme dao sagraditi novu crkvu San Girolamo, dovršenu 1589. a radovi na ukrašavanju dovršeni su u 19. stoljeću. Papinsko hrvatsko učilište San Girolamo ima vrlo složenu povijest koja je tijekom proteklih stoljeća bila pod raznim utjecajima, uključujući i političke. I današnja zgrada Visoke škole izgrađena je 1938./39. godine nakon što su srušene sve zgrade oko Augustova mauzoleja. Kipar Ivan Meštrović i slikar Jozo Kljaković uljepšali su Kolegij „La Pieta“, bareljefom sv. Jeronima i Siksta V., poprsjem Pija XII., trima golemim mozaicima s prizorima iz hrvatske povijesti i brojnim slikama.

Umjetnička djela kipara Josipa Turkalja, Augustina Filipovića dio su bogate zbirke različitih hrvatskih i talijanskih majstora. Ivo Dulčić (1916.-1975.) veliki hrvatski slikar darovao je sliku koja se nalazi u sakristiji na glavnom zidu i prikazuje „Raspetog Krista s hrvatskim svecima i blaženicima“.  Bareljef svetog Jeronima i pape Siksta V., poprsje Pija XII., tri ogromna mozaika s prizorima iz hrvatske povijesti. Umjetnička djela kipara Josipa Turkalja, Augustina Filipovića dio su bogate zbirke različitih hrvatskih i talijanskih majstora.

Papinsko hrvatsko učilište i crkva San Girolamo čuvaju svoje umjetničko blago, a ujedno su i mjesto susreta hrvatske zajednice o blagdanima i obljetnicama, zajedno s hodočasnicima iz Hrvatske i drugih zemalja, dok hrvatski svećenici borave u Kolegiju tijekom studija u Rimu.

 Kasnije je Margareta posjetila Hrvatsku školu u Dvorani sv. Jeronima te učenicima podijelila knjigu Graditelji, to smo mi koju je Margareta napisala i posvetila Likovnoj radionici koju je vodila u svojoj Župi sv. Mihovila u Jelenju. Podijelila je i slikovnicu Riječina – Ričina koje su hrvatska djeca napisala i ilustrirala tijekom tečajeva crtanja koje je Margareta organizirala svake godine. Margareta je objasnila djeci u Hrvatskoj školi da u njenom zavičaju izvire i teče rijeka Riječina koja vodom opskrbljuje cijeli njihov grad Rijeku i okolicu pa su u slikovnici djeca o tome pisala.

Gospođa Svjetlana Lipanović Margareti je poklonila cijeli komplet  dvojezičnog časopisa “Insieme/Zajedno“ koje izdaje Talijansko-hrvatska udruga i časopise „ Arte/trA“ u kojima su objavljeni članci o Margaretinu radu. Također joj je poklonila knjigu LO SPLENDORE DELL’ARTE CROATA  (Sjaj hrvatske umjetnosti) autorice Svjetlane Lipanović koja je objavljena je u listopadu 2020.

Riječ je o zbirci tekstova koji se odnose na hrvatske umjetnike prošlosti i sadašnjosti te onih koji govore o izložbama u Hrvatskoj i Italiji, a objavljeni su u časopisu „Arte&trA“ od 2013. nadalje.

O knjizi je autorica  govorila u raznim radijskim i televizijskim emisijama u Hrvatskoj

A ćlanci vezani uz zanimljivo izdanje objavljeni su u časopisina „Insieme/Zajedno“ br. 55/2020. i „Matici“ br. 2/2021.

Jedna od najvažnijih aktivnosti Udruge bilo je otvaranje „Hrvatske škole“ za djecu hrvatskih građana koji žive i rade u Rimu a  organizira i tečajeve hrvatskog jezika za studente i odrasle, čuvajući sjećanje na protekle godine i povijesne razloge koji su doveli do nastanka između tradicije i obnove, ali uvijek na zacrtanom putu u kojem je promicanje hrvatske kulture najvažnije.

Margareta će se dugo sjećati ovog lijepog susreta s don. Markom, gospođom Svjetlanom, učiteljicom Annom Blajić i njenim učenicima.

Važno je naglasiti da djeca uče jezik ali i produbljuju svoje znanje o hrvatskoj povijesti, zemljopisu, kulturi i tradiciji i sudjeluju u raznim projektima, druže se s vršnjacima hrvatskog podrijetla i grade svoj hrvatski identitet.

Povijest Talijansko-hrvatske udruge počinje 1993. godine u Rimu, u vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj. Nakon prvih ratnih napada na Hrvatsku, u studenom 1991. godine formirala se „Rimska udruga prijatelja Hrvatske“ ali i druge udruge u Milanu i Trstu  prikupljale su pomoć u hrani i novčanoj pomoći, senzibilizirajući talijansko stanovništvo, političke ličnosti i predstavnike medija s ciljem pomoći Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U međuvremenu tj. 1993. godine nekoliko Hrvata s prebivalištem u Rimu i predstavnicima naša dva veleposlanstva i Papinskog hrvatskog učilišta svetog Jeronima osnovali su Talijansko-hrvatsku udrugu koja broji 400 članova.  

Nakon rata udruga se posvetila kulturnoj djelatnosti s namjerom promicanja hrvatskog jezika i kulture. Organizirala je brojne koncerte gdje su nastupali mnogi glazbenici i pjevači, razni zborovi i hrvatske folklorne skupine. Organizirali su skupove o povijesnim ličnostima, književnicima i umjetnicima.

Predstavnici Talijansko-hrvatske udruge, proteklih godina – tijekom boravka u Rimu susreli su razne poznate ličnosti. Fotografije su na njihovoj web stranici u rubrici SUSRETI dragocjene uspomene spašene od zaborava vremena. (s.s.)

Povezane objave

Duh dominikanskog Reda

HF

Molitva Velikog Zavjeta

HF

Biskup Holub javno očituje svoje unutarnje jedinstvo s Bergoglijevim herezama

hrvatski-fokus

Prva nagrada Luciji Zovko

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više