Hrvatski Fokus
Aktualno

Kategorički tvrdim da je riječ o trgovini djecom. Oni su morali imati utjecajnog pomagača u vrhu države

Ovdje je riječ o međunarodnoj trgovini. Nemoguće je dobiti državljanstvo, a djeca su bila državljani Konga, bez Ministarstva vanjskih poslova

 

Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak dugo se godina bavi problematikom dobivanja državljanstva. Iznenađen je što su djeca iz Konga tako brzo i, kako kaže, mimo svih uobičajenih zakonskih procedura dobila hrvatsko državljanstvo.

 • Što možete zaključiti iz ovog što ste do sada vidjeli u medijima? Što se zapravo dogodilo?
  – Hrvatski helsinški odbor godinama se bavio pitanjem državljanstva, tako da sam igrom slučaja bio uključen u te procese. Ovo je tako velik organizirani kriminal koji vapi do neba. Dobro je da se uključila SOA, a mislim da je uključen i Interpol. Ovdje je riječ o međunarodnoj trgovini. Nemoguće je dobiti državljanstvo, a djeca su bila državljani Konga, bez Ministarstva vanjskih poslova. Zatim vidimo da je bilo uključeno Ministarstvo pravosuđa s obzirom na sudske dokumente, uključeno je i Ministarstvo unutarnjih poslova jer državljanstvo jedino izdaje Odjel za upravne poslove MUP-a. Zanimljivo je da je zaobiđeno Ministarstvo obitelji. Netko je iz vrha morao sve ovo pokrivati. Državljanstvo se može dobiti mimo procedure jedino ako netko za vas garantira iz vrha države.
 • Znači, djeca koja su trebala biti posvojena dobila su državljanstvo preko reda i mimo uobičajene procedure?
  – Apsolutno. Nemoguće ga je drukčije dobiti. Riječ je o međunarodnom organiziranom kriminalu. Ovdje će se otkriti velika afera jer tko zna koliko je djece “zatrovano” preko te linije. Ako se dobro sjećam, prije godinu, godinu i pol dana, neki je odvjetnik iz Afrike bio u Zagrebu i tu je dočekan kao božanstvo. Navodno je već tako u Hrvatsku prebačeno najmanje desetero djece iz afričkih zemalja.
 • Zanimaju me hrvatske institucije koje su sudjelovale u davanju državljanstva. Koje su hrvatske institucije prekršile zakon? 
  – Moramo vidjeti tko je njima izdao domovnice, odnosno državljanstvo. Je li riječ o Ministarstvu pravosuđa ili je u to prije bilo uključeno Ministarstvo vanjskih poslova. Moralo je biti uključeno. Nakon toga imamo uključenje sudskih institucija, zatim i Ministarstva uprave i Ministarstva financija koje izdaje OIB. Čovjek je zaprepašten koja su sve ministarstva bila uključena da se dobiju ta državljanstva. Procedura je morala trajati najmanje godinu dana. Najmanje.
 • Jesu li s ovim slučajem morali biti upoznati premijer Plenković, predsjednik Milanović i ministri unutarnjih i vanjskih poslova Božinović i Radman?
  – Nisu morali znati. Objektivno, oni snose stanovitu vrstu odgovornosti jer im je to prošlo ispod radara. Najodgovornija institucija je Ministarstvo unutarnjih poslova, ali ne ministar, nego Ravnateljstvo policije. To ne spada pod ministra, nego pod Ravnateljstvo policije. 
 • Ali sami ste rekli da je nemoguće tako brzo i preko reda dobiti državljanstvo ako nema nekog moćnog tko to “gura”. Zato vas pitam: jesu li oni to znali i pustili preko reda?
  – Ne. Predsjednik države apsolutno nema veze s tim. Drugo, kako su odnosi između Banskih dvora i Pantovčaka loši, to je nemoguće. Oni bi samo čekali da jedan drugoga “zahaklaju”. Dakle, to je nešto išlo ispod radara. A taj koji je to radio mora da je jako utjecajan i na to su potrošeni ogromni novci. Tu će biti ozbiljnog posla za sve državne institucije i Interpol. 
  Kako je, po vama, izgledala procedura? 
  – Ako su djeca imala kongoansko državljanstvo, onda je to moralo ići preko konzularne služba. Vidim da je za to zaduženo naše predstavništvo u Južnoafričkoj Republici. Oni su trebali poslati dopis Ministarstvu unutarnjih poslova koje odlučuje o državljanstvu. Za to nije morao znati nijedan ministar. A tko je u Ravnateljstvu policije uspio izboriti državljanstvo po skraćenoj proceduri, to je zanimljivo pitanje. Nakon tog državljanstva dobivaju se ovi drugi dokumenti. Interesantno je da je zaobiđeno Ministarstvo obitelji koje je zaduženo za to da daje privole za posvajanje. 
  Zar može netko biti toliko jak u ministarstvu na nižim razinama da tako bitnu odluku može donijeti a da ne pita svoga šefa, dakle ministra?
  – To samo govori da u Hrvatskoj djeluje dobro organiziran međunarodni kriminal i to je ozbiljan problem za Hrvatsku.
  Kako će se sve ovo završiti?

  – Ne znam kako će se sve ovo završiti, ali znam da se za ova četiri uhićena para neće dobro završiti. Oni su to preko nekog platili i to velike novce. Sada je pitanje hoće li se njima suditi za trgovinu djecom u Zambiji, Kongu ili Hrvatskoj. Hoće li afričke države prepustiti slučaj hrvatskom pravosuđu jer oni su prije svega prekršili hrvatske zakone? Mislim da neće jer su osumnjičeni imali takve veze u hrvatskim institucijama da su mogli raditi što god hoće. To baca sumnju na objektivnost hrvatskih institucija.
  Vi kategorički tvrdite da je riječ o trgovini djecom?

  – Apsolutno. Stojim iza toga.

Dražen Ćurić, https://teleskop.hr/hrvatska/ivan-zvonimir-cicak-kategoricki-tvrdim-da-je-rijec-o-trgovini-djecom-oni-su-morali-imati-utjecajnog-pomagaca-u-vrhu-drzave/ 

Povezane objave

​Dvije ruže

hrvatski-fokus

Spletkarenje drugarice Blaženke Divjak

HF

Hrvatske vlasti ne smiju odbacivati intelektualnu i moralnu pomoć svoga iseljeništva

hrvatski-fokus

Suđenje bez uvjerljivih dokaza (2)

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više