Hrvatski Fokus
Društvo

Fraze Gustava Le Bona

Kad bi se ateizam proširio, postao bi religija jako nesnošljiva poput onih drevnih

 

Gustav Le Bon (1841. – 1931.) stršio je u svome vremenu kada je namjesto hvalospjeva napretku i tzv. Francuskoj revoluciji opisivao vrlo negativno psihologiju masa, gomila (naroda), revolucija i napose vođa. Njegovo djelo proučavali su vrlo raznoliki ljudi, od Sigmunda Freuda do Stjepana Radića i Benita Mussolinija. Preskočit ćemo njegov stav o ženama i podijeliti nekoliko citata.

  1. Mase nikada nisu žeđale za istinom. Tko god ih može opskrbiti iluzijama, lako postaje njihov gospodar; tko god pokuša uništiti njihove iluzije uvijek je njihova žrtva.
  2. Gomile su uglavnom pod utjecajem slika koje nastaju razumnom upotrebom riječi i formula. 
  3. U gomilama se nakuplja glupost, a ne pamet. 
  4. Jedna od najstalnijih karakteristika uvjerenja je netolerancija. Što je uvjerenje jače, to je veća njegova nesnošljivost. Ljudi kojima dominira uvjerenje ne mogu tolerirati one koji ga ne dijele. 
  5. U gomili je svaki osjećaj i čin zarazan, i to do te mjere da pojedinac rado žrtvuje svoj osobni interes kolektivnom interesu. 
  6. Svjesni život uma je od male važnosti u usporedbi s njegovim nesvjesnim životom. ” (sjetiti se C. Junga!!!)
  7. Utjecaj vođa je u vrlo maloj mjeri rezultat argumenata koje oni koriste, ali u velikoj mjeri njihova prestiža. Najbolji dokaz za to jest da, ako pod kojim okolnostima izgube svoj prestiž, njihov utjecaj nestaje. 
  8. Muhammed je najveći čovjek kojeg je povijest ikada poznavala. 
  9. Kad bi se ateizam proširio, postao bi religija jako nesnošljiva poput onih drevnih. 
  10. Tiranija koja se nesvjesno provodi u ljudskim umovima jedina je prava tiranija, jer se protiv nje ne može boriti. 
  11. 11. Dva su temeljna činitelja u osnovi ove transformacije. Prvi je uništenje onih vjerskih, političkih i društvenih uvjerenja u kojima su ukorijenjeni svi elementi naše civilizacije. Drugi je stvaranje posve novih uvjeta postojanja i mišljenja kao rezultat suvremenih znanstvenih i industrijskih otkrića. 
  12. Veći dio naših svakodnevnih radnji rezultat je skrivenih motiva koji izmiču našem promatranju. 
  13. Velikipovijesni događaji vidljivi su učinci nevidljivih promjena ljudske misli. 
  14. Znanost nam je obećala istinu, ili barem znanje o takvim odnosima koje naša inteligencija može uhvatiti: nikada nam nije obećala mir ili sreću. 
  15. Danas zahtjevi masa postaju sve oštrije definirani i svode se na ništa manje nego na odlučnost da se potpuno uništi društvo kakvo sada postoji, s ciljem da se ono vrati na onaj primitivni komunizam koji je bio normalno stanje svih ljudskih skupina prije zore civilizacije. 
  16. Gomile su nešto poput sfinge iz drevne bajke: potrebno je doći do rješenja problema koje nudi njihova psihologija ili se pomiriti s time da će nas one proždrijeti. 
  17. Točan trenutak u kojem je velika vjera osuđena na propast lako je prepoznati; to je trenutak kada se njezina vrijednost počinje dovoditi u pitanje. 
  18. Sama ta činjenica da gomile posjeduju uobičajene kvalitete objašnjava zašto nikada ne mogu izvršiti djela koja zahtijevaju visok stupanj inteligencije. 
  19. Gomilama uvijek, a pojedincima u pravilu, trebaju gotova mišljenja o svim temama. Popularnost ovih mišljenja neovisna je o mjeri istine ili pogrješke koju sadrže i regulirana je isključivo  prestižem istih. 
  20. Ideje prošlosti, iako napola uništene, još uvijek vrlo moćne, a ideje koje će ih zamijeniti još su u procesu formiranja, moderno doba predstavlja razdoblje tranzicije i anarhije. 
  21. Samo iskustvo, taj vrhunski odgajač naroda, bolno će se  nam pokazati našu grešku. Samo će to biti dovoljno snažno da dokaže nužnost zamjene naših odvratnih udžbenika i naših jadnih ispita industrijskim uputama koje će moći potaknuti naše mlade ljude da se vrate poljima, radionicama i u kolonijalnim pothvatima koje izbjegavaju danas pod svaku cijenu. 
  22. Povijest nam govori da od trenutka kada su moralne snage na kojima je počivala jedna civilizacija izgubile svoju snagu, njen konačni raspad dovode one nesvjesne i brutalne gomile poznate, opravdano, kao barbari. 
  23. Svakako je moguće da dolazak masa na vlast označava jednu od posljednjih faza zapadne civilizacije,potpuni povratak onim razdobljima zbunjene anarhije koja su, čini se, uvijek predodređena da prethode rađanju svakog novog društva. 

Ovo nas jako podsjeća na SF roman Waltera Michaela Millera (1923. – 1996.) “Hvalospjev Leibowitzu” u kojem je čovječanstvo iz atomske ere katapultirano u benediktinsku.

Teo Trostmann

Povezane objave

Umijeće izgradnje betinske gajete

HF

Seve Balkanikus i dalje pali…

HF

Knjiga Alice Wertheimer-Baletić

HF

Veće obitelji – manji rizik od raka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više