Hrvatski Fokus
Religija

Smiljana Rendić: zlatno pero hrvatskoga novinarstva

Predstavljena knjiga Silvane Burilović Crnov o Smiljani Rendić

 

Knjiga „Smiljana Rendić: zlatno pero hrvatskoga novinarstva“ autorice dr. sc. Silvane Burilović Crnov predstavljena je u četvrtak 12. siječnja 2023. u galeriji Vinko Draganja dominikanskoga samostana u Splitu.

„Smiljana Rendić: Katolička novinarka i pratiteljica Drugoga vatikanskog sabora“, tema doktorskog rada autorice, prva je knjiga objavljena u novopokrenutoj biblioteci „Znameniti katolički novinari“ koja je zajednički projekt Glasa Koncila i Društva hrvatskih katoličkih novinara. Uz autoricu, knjigu su predstavili glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić, tajnica Hrvatskog društva katoličkih novinara Marija Belošević, prof. dr. sc. don Mladen Parlov i književnica Zdenka Čorkalo. Promociju su pjesmom animirali Pivači evanđelisti sa splitskih Brda i Ravnih njiva.

Knjiga u šest poglavlja prikazuje život i djelo Smiljane Rendić (1926. – 1994.), novinarke, vatikanistice, kritičarke, prevoditeljice, polemičarke, judaistkinje i dugogodišnje suradnice Glasa Koncila, te istaknute laikinje Crkve u Hrvatskoj tijekom i nakon Drugoga vatikanskoga koncila. Riječ je o važnoj knjizi koja predstavlja rad osobe koja se bez ikakve dvojbe može smatrati prvakinjom katoličkoga novinarstva u Hrvatskoj. Nastala je na temelju analize njezinih tekstova i privatnih pisama te razgovora s osobama koje su ju poznavale i s njom surađivale.

Prvo poglavlje prikazuje povijesno–društvene, kulturno–religijske okolnosti u kojima je Smiljana Rendić živjela i u kojima se oblikovala i kao osoba i kao novinarka, a drugo je posvećeno njezinoj domagojskoj duhovnoj formaciji i njezinu hrvatskomu nacionalnomu usmjerenju, zbog kojega je bila žrtva komunističkoga progona i političkoga procesa jer su ju zbog glasovitoga članka „Izlazak iz genitiva ili drugi hrvatski preporod“ socijalističke vlasti optužile za djelo neprijateljske propagande.

O njezinu novinarskom i književnom radu u brojnim katoličkim časopisima i Glasu Koncila govori treće poglavlje, a četvrto predstavlja njezin požrtvovni rad kao kroničarke Drugoga vatikanskoga koncila. Nerazumijevanje njezina rada te uloge vjernika laika u Crkvi tema je petoga poglavlja. Posljednje poglavlje donosi zanimljiv odnos Smiljane Rendić prema autoritetima, a osobito s glavnim urednicima Glasa Koncila.

Glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić kazao je kako glavni cilj knjige, koja obiluje zanimljivim informacijama, nije otkriti sve o Smiljani Rendić nego približiti njen genijalan lik kojem Crkva u Hrvatskoj, Glas Koncila i katoličko novinarstvo duguju mnogo. Pohvalio je temeljitu analizu arhivske građe te opširnost razgovora koje je sa Smiljaninim suvremenicima obavila autorica te zaključio da Smiljana Rendić svima u domovini i Crkvi može biti uzor i nadahnuće.

Tajnica Hrvatskoga društva katoličkih novinara Marija Belošević istaknula je kako od Smiljane Rendić mogu učiti svi, a napose novinari, jer je njen život i rad svjedočanstvo promicanja objektivnosti, istine, moralne odgovornosti za napisanu riječ, hrvatskog jezika, povijesti, kulture i domoljublja.

Prof. dr. sc. don Mladen Parlov kazao je kako je važno da postoje knjige kao ova koje će neke osobe i događaje izvući iz tame prošlosti i zaborava jer osobe kao što je Smiljana Rendić doista je vrijedno osvijetliti jer su dali veliki doprinos hrvatskoj kulturi, novinarstvu i Crkvi. Posebno se osvrnuo na članak „Izlazak iz genitiva ili drugi hrvatski preporod“, objavljen 1971. u časopisu ‘Kritika’. „Bez ikakve sumnje riječ je o jednom od najvažnijih članaka koji su u vrijeme komunističke Jugoslavije objavljeni u režimu nesklonom tisku. U tomu kritičkom članku Rendić analizira razaranje hrvatskoga jezika koji smatra ključnom odrednicom nacionalnog identiteta. Taj članak izvrsno dokumentira iznimnu erudiciju autorice, njezin interdisciplinarni pristup, golemo povijesno, jezikoslovno i politološko znanje, ali i jedinstvenu sposobnost komunikativnog, jasnog, preciznog i pitkog izražavanja“, zaključio je prof. dr. Parlov.

Književnica i doktorica Zdenka Čorkalo istaknula je kako je, zahvaljujući ovoj knjizi, Smiljana Rendić rođena po drugi put. „Snagom prvorazrednog interpreta autorica je ušla u Smiljanin lik i u likove koji su o njoj govorili, nije dodavala svoje mišljenje nego je sve pročitano zaoblila, u intelektualnom i emocionalnom nadahnuću povezala vjerno i logično, kao da čitajući tekstove gledamo paralelno i film o njima.  Knjiga se lagano čita,  što je zasluga autorice, a teško pamti, za što se pobrinula sama Smiljana koja je enciklopedijskim znanjem i toplinom prema najmanjima, najslabijima, dala na znanje tko ju je obdario svime što je imala“, rekla je Čorkalo.

Autorica knjige dr. sc. Silvana Burilović Crnov rekla je kako je ova knjiga rasterećena znanstvenoga aparata i svjedoči o hrabroj i odlučnoj, osebujnoj i borbenoj ženi, vjernici laikinji i vatikanistici, višedesetljetnoj hrvatskoj novinarki i književnici, ali i o vremenu u kojemu je djelovala, pisala, živjela svoj vjernički i nacionalni identitet ne odričući se istine, ne bježeći od poteškoća i nepravdi na koje je nailazila. „Zbog svega spomenutog i zbog cjelokupnog njezinog doprinosa hrvatskom društvu, kulturi, jeziku a osobito Crkvi i hrvatskom katoličkom novinarstvu nadam se da će djelo Smiljane Rendić biti vrednovano onako kako ona to zaslužuje, da će ova knjiga i njezina promocija biti poticaj tome da će se njezino djelo jednom sabrati u sveske, prevesti na strane jezike, biti tema znanstvenih skupova i simpozija, da će se organizirati Dani Smiljane Rendić, a svakako je zaslužila da nagrada hrvatskih katoličkih novinara nosi njezino ime“, zaključila je. 

Premda su o Smiljani Rendić objavljene knjige Vlade Čuture o njezinu životu i djelovanju te Ivana Mužića, koja je zapravo zbir njezinih objavljenih tekstova, još nigdje nije objavljena cjelovita bibliografija Smiljane Rendić, koja će biti potpuna tek kad se do kraja uredi njezina ostavština.

Silvana Burilović Crnov diplomirala je, licencirala i doktorirala teologiju na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, na kojemu od ove akademske godine predaje kolegij o Drugom vatikanskom koncilu i laicima. Nedavno je izabrana u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika. Objavljuje znanstvene radove i sudjeluje na znanstvenim simpozijima i skupovima. Više od sedamnaest godina radi s medijima stvarajući sadržaj za katoličke medije i kao voditeljica Tiskovnog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije surađuje aktivno sa svjetovnim medijima. Urednica je tv emisije „Radosna vijest“ s novinarskim iskustvom u različitim elektroničkim i tiskanim medijima. Završila je i za menadžera za odnose s javnošću. Dobitnica je rektorove nagrade najuspješnijim studentima Sveučilišta u Splitu. Članica je Hrvatskoga društva katoličkih novinara, Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, Matice hrvatske i hrvatske sekcije European Society of Women in Theological Research.

Nives Matijević

Povezane objave

LAŽNA SVJEDOČANSTVA – Neutemeljeni napadi na papu Pija XII.

hrvatski-fokus

Je li Francisco Bergoglio pravi ili lažni prorok?

hrvatski-fokus

Teološki ‘sparing partner’ pape Benedikta prisjetio se ‘obogaćivanja’ rasprave

hrvatski-fokus

Molitvene slike Miljenka Romića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više