Hrvatski Fokus
Gledišta

Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija – odlukom Sabora – od 29. listopada 1918. je samostalna država

Dotične neistine treba ukloniti iz predmetne knjige i zamijeniti ih istinitim prikazima

 

URED REGENTA KRALJEVINE HRVATSKE, SLAVONIJE I DALMACIJE

Zagreb, 20. siječnja 2023.

Broj: 156/2023

 

Nakladnik ALFA d.d.

Ivan Petric, direktor

Zagreb, Nova Ves 23a

 

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA REPUBLIKE HRVATSKE

Prof. dr. sc. Radovan Fuchs

Zagreb, Donje Svetice 38

 

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO REPUBLIKE HRVATSKE

Zlata Hrvoj-Šipek, glavni državni odvjetnik

Zagreb, Gajeva 30a

Predmet: Opomena pred tužbu i zahtjev za mirno rješenje spora

Uvažena gospodo, usporedili smo spoznaje iznesene u autorsko-izdavalačkim djelima objavljenim pod skupnim imenom “JUGOSLAVIJA NIJE SRBSKI PROJEKT” s knjigom enciklopedijske naravi “Povijest 4 – Udžbenik iz povijesti za četvrti razred gimnazije”, Zagreb, 2021. godine – koja je rad više autora.

Naša analiza, koja će biti objavljena u časopisu “DRŽAVA HRVATSKA” br. 20 – za veljaču 2023. godine pod naslovom “ALFINA HRVATSKA POVIJEST POD SITNOZOROM HRVATSKOG ULJUDBENOG POKRETA” (kojeg ćemo Vam poslati), pokazuje da predmetna knjiga “Povijest 4” vrvi neistinama i boljševičkom propagandom.

Na primjer u predmetnoj knjizi piše: “Istodobno je raspad Austro-Ugarske rezultirao formiranje čitavog niza novih država (Austrija, Mađarska, Čehoslovačka, Kraljevstvo SHS), a velike dijelove mađarskog teritorija dobila je Rumunjska.” – str. 16.

“Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca (od 28. lipnja 1921. Kraljevina SHS) nastalo je povezivanjem dijelova tada već bivše Austro-Ugarske Monarhije sa Srbijom i Crnom Gorom.” – str. 45.

A da se pritom ne kaže da je Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija – odlukom Sabora – od 29. listopada 1918. godine samostalna država, i to u područnim okvirima definiranim Manifestom cara i kralja Karla I/IV od 16. listopada 1918. godine, a koja nije ušla u državnu tvorbu tzv. Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca, koje je – navodno – osnovano 1. prosinca 1918. godine.

S obzirom na neospornu činjenicu da Republika Hrvatska nije boljševičko-partizanska država stoga dotične neistine treba ukloniti iz predmetne knjige i zamijeniti ih istinitim prikazima.

U tome smo pak voljni savjetom pomoći predmetnom nakladniku, a ako on to ne bude htio učiniti – jer posljedično trpimo nacionalnu, uljudbenu i novčanu štetu – podnijet ćemo tužbu radi naknade štete (2,000.000,00 kuna) protiv nakladnika, Republike Hrvatske i ministra znanosti i obrazovanja.

Rok za otklanjanje predmetnih udžbeničkih manjkavosti: 90 dana.

S poštovanjem

Dr. sc. Tomislav Dragun, regent Kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije, direktor, autor i nakladnik
Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Stolci su letjeli (i) zbog Branimira Glavaša

HF

Srbija je ukrala filmove Nezavisne Države Hrvatske i mora ih vratiti

hrvatski-fokus

HDZ-ov prijedlog ustavnih promjena

hrvatski-fokus

Sedam godina je prošlo, a oni po staromu

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više