Hrvatski Fokus
Društvo

Zbornik sadrži 22 ekspertna autorska teksta koja je napisalo 50-ak autora

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti predstavila zbornik Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive

 

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak 26. siječnja predstavljen je zbornik Obnova povijesnog središta Zagreba nakon potresa – pristup, problemi i perspektive koji sadrži priopćenja sa znanstveno-stručne konferencije održane u palači HAZU-a 27. svibnja 2021. u organizaciji Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU-a koje je i nakladnik zbornika. Urednici su akademik Branko Kincl i prof. dr. sc. Zlatko Karač, a recenzenti akademik Radoslav Tomić i prof. dr. sc. Krunoslav Šmit. Zbornik je realiziran uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt uvodno je podsjetio da je Hrvatska akademija dva mjeseca nakon prvog potresa 22. ožujka 2020. donijela izjavu o obnovi Zagreba u kojem je navedeno sve najvažnije što Zagreb treba učiniti ne samo u obnovi, nego i daljnjem razvoju. Podsjetio je da je u tijeku proces obnove osam Akademijinih zgrada u Zagrebu, ali da su sredstva osigurana samo za konstrukcijsku, no ne i cjelovitu obnovu, što može dovesti do problema.

Kako je kazao akademik Branko Kincl, zbornik sadrži 22 ekspertna autorska teksta koja je napisalo oko 50 autora, a organiziran je prema strukturi konferencije u četiri tematske sesije izrazito interdisciplinarnog obuhvata pa su pojedine problemske aspekte poslijepotresne obnove obradili naši istaknuti znanstvenici iz svih relevantnih područja – arhitekti i urbanisti, građevinski i geodetski inženjeri, elektrotehnički i strojarski inženjeri, biolozi-ekolozi, geolozi-seizmičari, povijesničari umjetnosti, konzervatori, dizajneri, urbani sociolozi, politolozi, ekonomisti, pravnici… Uz članove Znanstvenog vijeća za arhitekturu, urbanizam i uređenje prostora HAZU, među pozvanim ekspertima su i profesori s više fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te stručnjaci iz nekoliko instituta i gradskih zavoda. Na taj način fokus obnove Zagreba je sa dosadašnjih primarno fizičkih (naglašeno konstrukcijskih) aspekata rekonstrukcije grada proširen na niz drugih problemskih razina, npr. očuvanja i obnove urbane kulture, povijesno-identitetskog kôda Zagreba i njegova spomeničkog supstrata, te demografskog, društvenog, ekonomsko-finacijskog i ambijentalnog segmenta cjelovite urbane obnove. Akademik Kincl upozorio je na važnost interdisciplinarnog pristupa, koji je „nakaradno zamijenjen brzinom“, očekujući da tehničko-tehnološka struka može učiniti sve. „Treba stvari podići na razinu interdisciplinarnog pristupa, a prije toga donijeti strategiju iz koje će se formulirati koncepcija rada“, rekao je akademik Kincl.

Podsjetio je da Zbornik nije mogao dotaknuti sva važna pitanja poput imovinsko-pravnih problema, što je, kazao je, jedan do temeljnih zadataka obnove.

Praktičnu aplikativnu vrijednost ima završni blok zbornika – Zaključci konferencije – gdje su ključni stavovi i preporuke za postupanje sistematizirani u „15 teza za bolju obnovu Zagreba“, koje je predstavio Zlatko Karač koji je posebno istaknuo potrebu revitalizacije identitetskih vrijednosti Zagreba, kazavši da identitet Zagreba treba posvijestiti i ne mijenjati ga. On je pročitao i izlaganje odsutnog prof. dr. sc. Ivana Rogića koji je istaknuo nužnost konsensusa između dionika, što uključuje i oslonac na građansku participativnost. Poručio da su sada, nakon objave i predstavljanja ovog zbornika, na redu upućeni i političari jer nikad nije kasno početi učiti. Prof. dr. sc. Damir Novotny istaknuo je potrebu revitalizacije Zagreba, posebno Donjeg grada koji bi se mogao staviti u funkciju gospodarskog razvoja, a Zagreb ponovno postao pokretač razvoja ovog dijela Europe. Upozorio je da je u obnovu trebalo uključiti i privatne investitore. „Na milijardu eura europskog novca mogli smo dobiti milijardu eura privatnog kapitala“, dodao je Novotny.

Iako u složenoj postpotresnoj situaciji s nizom problema u provedbi obnove nije moguće obuhvatiti baš sve važne teme, ovaj je zbornik do sada ipak najopsežnija, znanstveno profilirana i interdisciplinarnim obuhvatom najkompleksnija publikacija kojom Znanstveno vijeće HAZU želi pridonijeti uspješnosti obnove Zagreba.

Marijan Lipovac

Povezane objave

Dicu više ne donose rode

HF

O sudbinama živih, poznatih ljudi iz rata

HF

MUDROSITNICE – Znam, znam…

HF

Apokalipsa u globalnom kaosu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više