Hrvatski Fokus
Hrvatska

Marijana Petir – priča o uspjehu

BEZ SKANDALA – Slučaj dugogodišnje HSS-ove političarke govori nam kako se može biti uspješan i u politici i u privatnom životu

 

Svi se čudom čude, pomalo sablažnjuju, pa čak i zgražaju nad ušteđevinom saborske zastupnice Marijane Petir. Svota je impresivna. Niti stan od 400.000 eura nije zanemariv. Našlo bi se tu još ponešto. Gospođa kaže da je sve to pošteno zaradila. I mnogi drugi pošteno rade, ali o nečemu sličnome vrijednome preko milijun eura, u još relativno mladim godinama, ne mogu niti sanjati. Ljudi moji, treba se znati prodati i na vrijeme prijeći s jednog posla na drugi, koji je bolje plaćen. Nije na odmet niti sa strane dobivati honorare i pinke, za svoje angažmane.

Na nekim portalima je do u detalje iznesen sav dosadašnji radni vijek spomenute zastupnice. Bilo je tu svega i svačega, duž cijelog političkog spektra, od lijevih, preko centra do desnih. Gdje je sada? pitaju se neki. Tamo gdje je eventualno najpotrebnija i gdje se najbolje plaća. Njezina ruka ne će omanuti. Zna ona dobro što radi i kako se po potrebi prilagođava, tamo gdje je to najunosnije. Ne može se reći niti da nije marljiva, poduzetna, ambiciozna, asertivna i nadasve pobožna. Sve su to predispozicije za zaradu. Vjerojatno je i štedljiva. Navodno još uvijek živi s roditeljima, na selu, koje po osobnoj  priči obožava i voli. Djevojka sa sela, nije baš tipična priča i ne može biti tipični primjer napredovanja i uspona i pokazatelj kako se sve može ako se hoće. Treba tu ipak biti nekakav podupiratelj sa strane i čuvar leđa pozadi. Tko je to bio? Tko bi to mogao biti. Možda ipak Crkva?

Ako je tako, onda je pitanje: Zašto baš Marijana Petir? Je li to skup i sklop određenih silnica ili pak dobro trasiran osmišljen, planiran i i programiran put. Netko ju je ipak vodio na tom putu, koji je često krivudao, od Mesića do Bozanića. Je li to prst Božji? Ne bih rekla. Prije su to karte koje su joj dobro pale. Ne izgleda da se baš namučila i napatila na tom putu. Sve je nekako samo od sebe došlo, pa tako i ta silna lova na računu.

Sve je to sigurno legalno, legitimno i transparentno. Neki autori po portalima pišu da joj je to sve donijelo utilitarno uhljebarstvo. Treba se znati i uhljebiti. Ne može to svatko. Za to treba ponekad imati dobar želudac i puno toga progutati. No, kad se zna zašto se to radi, onda se izdrži i puni račun, kupuje stan u centru Zagreba i živi u elitnom okruženju.

Žena je uspjela, nema se što drugo reći. Možda bi bilo dobro da napiše knjigu kako joj je to uspjelo i još nekoga usreći, ako je sreća imati 700.000 eura na računu. Možda neki uspjehom smatraju nešto drugo, kao na primjer imati svoju obitelj, supruga, djecu, unučad. Svatko je kovač svoje sreće i sređuje si život kako mu to najbolje odgovara.

Sve nekako u njenom životopisu mogu shvatiti, ali mi je nepojmljivo da je gospođa Petir bila zamjenica sisačko-moslavačke županice Marine Merzel. Po nekom ključu je na to mjesto postavljena. Pitanje je samo što je na toj funkciji radila, kad je spomenuta županica orgijala i trošila državni novac, te se beskrupulozno bogatila. Njih dvije mi ni u kojem poretku i sastavu nikako ne idu zajedno. No, nikad se ne zna. Vanjska manifestacija ponekad skriva karakter i narav dotične osobe. To nas ponekad zavara. Stvori krivi dojam i sliku. Opet i to treba znati. Treba se znati pretvarati, lažno prikazivati, Pritom je dobro i djelotvorno druge pozivati na moral i vjeru. Mnogi to rade i vrlo su u tome uspješni. Takve slike stvarnosti nas svuda prate i okružuju. Komu vjerovati? Tko je vjerodostojan? U čemu je ta vjerodostojnost? Gdje je tu lojalnost? Ideologija? Nema veze. Sve to je irelevantno, kad je u pitanju osoba koja si je stvorila image poštenjačine, u svakom smislu.

Treba pritom imati i barem malo sreće. Na neke se političare baš sve lijepi, naročito nešto prljavo i ne baš lijepo, dok drugi prolaze kroz politiku neokrznuti, mijenjajući političke stranke, političke pozicije, stranačke i državničke funkcije. Nije to bez vraga. Nečija moćna ruka otklanja sve negativnosti od nekih pojedinaca. Neki su naprosto nedodirljivi. Ne znam, spada li gospođa Petir u takve. Je li imala samo ludu sreću ili je to sposobna multifunkcionalna, svestrana osoba, koja se zna nositi s problemima i svakidašnjom situacijom. Nije lijepo viriti u tuđi novčanik i u tuđi život. Međutim, gospođa Petir je javna osoba, gotovo u vrhu politike dvadeset i više godina. Ona je dužna podrijetlo svoje imovine kao i svi drugi podastrijeti i obrazložiti javnosti. Vjerujem da ništa nigdje nije ukrala. Bilo bi dobro da nam barem približno objasni kako joj je uspjelo toliki novac uštedjeti.

Ankica Benček

Povezane objave

PREDIZBORNA BOJIŠNICA ILI OSMA OFENZIVA 2 – Izbori

HF

Hrvati nikada ne će uživati blagodati funte

HF

Afera Mreža: Što smo doznali o dubokoj državi te sprezi politike i medija?

hrvatski-fokus

Tko su pravi vlasnici medija u Hrvatskoj?

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više