Hrvatski Fokus
Hrvatska

OVAKO SE PODMIĆUJU MEDIJI! Plenković i ministri na Večernjakovoj konferenciji, a pogledajte sponzore

Svi prenose što je predsjednik Vlade rekao, a ono najvažnije ostalo je u pozadini

 

Unatoč tomu što je saborska zastupnica  Karolina Vidović Krišto podnijela prijavu zbog sustavnog korumpiranja medija od strane Vlade RH glavnom direktoru Europskog ureda za borbu protiv prijevara OLAF, Plenkovićeva vlada nastavila je s istom praksom. U ponedjeljak je u Koprivnici održana konferencija Večernjeg lista pod nazivom “Hrvatska kakvu trebamo – Ekonomska politika u funkciji podizanja konkurentnosti gospodarstva”. Na njoj su govorili Andrej Plenković i ministar financija. Novinari su naravno vjerno prenijeli samopromociju HDZ-ovih dužnosnika i to da će SAD uskoro ukinuti vize za Hrvatske, no nitko nije uočio ono što je najvažnije; radi se o samo još jednom paravanu za sustavno podmićivanje medija. Kao dokaz dovoljno je pogledati sponzore konferencije koje su Večernjem listu u vlasništvu austrijske Styrie proslijedili milijune državnih kuna da bi se Plenković i ekipa mogli promovirati u javnosti. S druge strane, Večernji će zato pisati lijepo o HDZ-u i samo ono što partija želi.

Glavni sponzor Večernjakove konferencije bila je državna Podravka na čelu s Martinom Dalić, koju je na to mjesto postavio sam Plenković. Zatim su tu bile brojne druge državne tvrtke: Hrvatska elektroprivreda (HEP), Hrvatske autoceste (HC), Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), koja uzgred rečeno obavlja poslove tiskanja novca za HNB, Fortenova grupa, Hrvatske ceste itd. Među sponzorima se našla i kvazi-privatna tvrtka Brodosplit, brodogradilište kojeg je vlada poklonila poduzetniku Tomislavu Debeljaku, a opstaje zahvaljujući državnim poticajima.

Cilj je konferencije, istaknuto je, komunikacija vlade s privatnim sektorom. No, kako to da nitko iz privatnog sektora, koji ne radi s državom nije bio sponzor?

– Hrvatska vlada putem različitih ministarstava, državnih agencija te tvrtki u državnom vlasništvu kroz različite, netransparentne radnje plaća visoke iznose tzv. ‘main stream’ medijima (Večernji, Jutarnji, itd.) kako bi osigurala zaštitu svojih protuzakonitih rabota te uskratila hrvatskoj javnosti objektivno izvještavanje, na koje hrvatski građani imaju pravo. Jedna od platformi preko kojih Vlada i navedeni mediji izvlače novce poreznih obveznika jesu tzv. tematske konferencije koje organiziraju Hanza media i Styria, a na kojima sudjeluju državni dužnosnici te državne monopolističke agencije, to jest tvrtke.

U ovom slučaju utjecaj i manipuliranje medijima pričinjava izravno kršenje temeljnih načela Europske unije i načela vladavine prava. Hrvatski građani imaju pravo na objektivno informiranje, a upravo to pravo moćnici iz SDP-a i HDZ-a sustavno ograničavaju – izravnim i neskrivenim utjecajem na javne medije (HRT i HINA), te koruptivnim metodama na tzv. privatne medije. U suzbijanju korupcije, uspostavi vladavine prava i jednakosti građana, koji su preduvjet za Hrvatsku blagostanja, slobodni mediji su neizostavan preduvjet, upozorila je nedavno zastupnica Vidović Krišto. No, po svemu sudeći, malo vajde

https://www.paraf.hr/ovako-se-podmicuju-mediji-premijer-i-ministri-na-vecernjakovoj-konferenciji-a-pogledajte-sponzore/

Povezane objave

Bijeli križevi traže istinu. I čekaju…

HF

Reforme će se sada ubrzati

HF

PONOS I DIKA

HF

Knjiga koja ruši lažni mit o Jasenovcu u prah i pepeo

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više