Hrvatski Fokus

Faktograf cenzurira sve hrvatske istine

 

Faktografov rad je protuustavan. Krši članak 38. Ustava RH. Zar ne bi Ustavni sud trebao reagirati? Ova blokadu na Twitteru je moja pobjeda nad Faktografom i svemu što on predstavlja. Nisu imali odgovore na istinu koju sam iznosila, pa su me blokirali. Faktograf cenzurira i smanjuje doseg onim portalima koji su konzervativno i desno orijenitirani. Za njih imaju pravo djelovati u društvu samo lijevo-liberalni, LGBT i globalistički orijentirani portali i pojedinci. Očiti je demokratski deficit u prihvaćanju društvenih normi ponašanja i djelovanja.

A ta istina objavljena je u nizu tekstova o njihovom radu, evo redom:

  1. Neviđena cenzura na Facebooku, pod plaštom borbe protiv dezinformacija – HRVATSKE PRAVICE (hrvatskepraviceblog.com)

U ovom prvom tekstu o Faktografu upozorila sam da krši  ljudska prava prema Deklaracija  o ljudskim pravima i Ustavu RH

Deklaracija o ljudskim pravima objavljena je u NN 12/2009   

Članak 19.

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.

Ustav RH, NN 85/2010   

Članak 38.

Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli.

Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja.

Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji.

Jamči se pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti. Ograničenja prava na pristup informacijama moraju biti razmjerna naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju te nužna u slobodnom i demokratskom društvu, a propisuju se zakonom.

Jamči se pravo na ispravak svakomu komu je javnom viješću povrijeđeno Ustavom i zakonom utvrđeno pravo.

Članak 14.

Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki.

  1. Faktograf nije vjerodostojan, niti jednim dokazom nije obrazložio ocjenu, ni F od fakta – HRVATSKE PRAVICE (hrvatskepraviceblog.com)

Novinar Petar Vidov je  negirao da u knjizi uopće piše broj žrtava u Jugoslaviji, a time i Titinu ulogu i odgovornost za broj žrtava koje su pobijene, jer bez ikakvog argumenta ili dokaza zaključuje da „se radi o fabriciranoj brojci”

  1. Na što je spala istina u Hrvatskoj ?Faktografu hr.mjerilo istine su Novosti SNV-a – HRVATSKE PRAVICE (hrvatskepraviceblog.com)

Uzor i mjerilo istine su im Novosti SNV-a koje sramotno ponižavaju hrvatski narod, zlorabe Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i godinama optužuju današnju Hrvatsku za ustaštvo.

Moram svakako istaknuti ogromnu razliku između optužbi za ustaštvo SNV-a i srpske agresije 1991-1995.godine. Tu agresiju počinila je još živa generacija, ova generacija sa kojom živimo, generacija u kojoj je i  Milorad Pupovac. Svjedok je i sudionik vremena.

I upravo  on Hrvate optužuje i stigmatizira za ono što je  učinila generacija koje više nema, generacija koja je platile danak u krvi za sudjelovanje u tom prošlom vremenu. Bleiburg, Križni put, Huda, Jazovka i bezbrojne druge jame i fojbe.

Dakle, Pupovac pokvareno optužuje i stigmatizira ustaštvom, Hrvate za zločine u prošlosti,  u kojoj ova generacija nije sudjelovala, niti naslijedila, da umanji i zamagli zločine koje je njegova  generacija napravila u sadašnjosti! To je jedna od točaka Memoranduma SANU 2 koji Pupovac provodi u Hrvatskoj.

Usporedba Hrvatske s NDH vrhunac je Pupovčeva 30-godišnjeg moralnog zlostavljanja hrvatskog naroda! A HDZ-ova Vlada uzima ga kao koalicijskog partnera? Uvažavao ga je i dr. Franjo Tuđman! Što reći, nego izdaka hrvatskih interesa. Zaštitili su ga od svake odgovornosti! Sramotno ponižavanje hrvatskog naroda od Hrvatske vlade i premijera Plenkovića.

  1. Otvoreno pitanje cjelokupnoj hrvatskoj javnosti; Zar ćemo dopustiti da nam par novinara Faktografa određuje što smijemo čitati, a što ne smijemo i to po kriterijima pupovčevih Novosti? – HRVATSKE PRAVICE (hrvatskepraviceblog.com)

Novinar Petar Vidov kaže: „Partnerska suradnja između Facebooka i IFCN-a, međunarodne mreže koja okuplja medije poput našeg, specijalizirane za provjeru činjenica, traje godinama. Ponuda za partnerstvo s Facebookom stigla je nakon što se Faktograf uključio u inicijativu FactCheckEU, zajednički projekt europskih fact checkera koji su odlučili udružiti snage kako bi se efikasnije borili protiv dezinformacija tijekom kampanje za europarlamentarne izbore. Faktograf će svoj posao nastaviti raditi kao dosad. Partnerstvo će pomoći da se efikasnije suprotstavimo onim „medijima’“čiji je posao obmanjivati javnost, koji zarađuju na propagandnim aktivnostima. Takvim činjenično neutemeljenim sadržajima Facebook će, kad nezavisni fact checkeri utvrde da se radi o dezinformacijama, značajno smanjivati doseg. Korisnike koji požele dijeliti takav sadržaj Facebook će upozoravati da se radi o tvrdnjama koje su nezavisne organizacije ocijenile netočnima.”

Ovlasti su dobili, ali ne i za zloupotrebu i privilegiranje pojedinih portala! Tko više obmanjuje javnost od Faktografa? Petar Vidov kojemu smeta krunica u taksiju? Ili slika Ante Gotovine? Sa kojim pravom se ima miješati u to što će  netko staviti u svoj taksi? Koji siledžija i agresivac? I takav će se suprotstavljati obmanjivanju javnosti? Sramotno! Ni račun taksisti nije platio. (https://crodex.net/kako-je-petar-vidov-voditelj-faktografa-i-bivsi-novinar/) Međutim iza tih lijepih riječi ne stoji istina, već zloupotreba ovlasti i zadaće koju su dobili, odnosno kreiranje javnog mnijenja po mjerilima Faktografa i Novosti SNV-a Milorada Pupovca. Faktograf umjesto da ocjeni kao neistinite članke Novosti, on ih uzima kao mjerilo istine! Time je praktički Milorad Pupovac preko Faktografa postao kreator javnog mnijenja, jednostavno CENZOR!!! Osnivač Faktografa je GONG, na Twitteru čitam da je Luka Mišetić tužio Milorada Pupovca za klevetu na sudu u New Yorku i dolazim do saznanja da je GONG tužio Luku Mišetića Strasbourgu  zbog obrane generala Gotovine, pa su se kockice posložile https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/najskuplji-odvjetnicki-promasaj-luki-miseticu-32-milijuna-eura-anti-gotovini-24-godine-zatvora/2042700/

Na sve ove tekstove Faktograf nije imao odgovor, već me blokirao. Jasno , sve jasno kome služi i sa koje pozicije, protiv hrvatskog naroda I tako smo u Hrvatskoj spali na tu “medijsku slobodu” odnosno farsu da nam Novosti određuju  istinu! A Nikola Bajto jedan je od autora huškačke pogrdne i ponižavajuće  hrvatske himne ” Lijepa naša haubico”, zbog čega  je  Vijeće časti HND-a,  zaključilo  da krši etički kodeks novinarstva! Novinarsko vijeće časti HND-a većinom glasova odlučilo je da je Nikola Bajto prekršio Etički kodeks hrvatskih novinara napisavši, a Ivica Đikić kao urednik objavivši u tjedniku Novosti od 7. kolovoza 2015. satiričnu pjesmicu „Lijepa naša haubico“, priopćio je u nedjelju HND”. Taj isti Nikola Bajto po kome Faktograf određuje istinu piše: “Novosti se ne ‘služe huškanjem na hrvatski narod’. Novosti  za sebe pišu da: „ne huškaju nijednu etničku skupinu protiv bilo koje druge, upravo suprotno, one su dosljedno antinacionalistički list koji negativno piše o svakom nacionalizmu, dolazio on sa srpske ili hrvatske strane. Novosti kritički pišu o osobama i organizacijama čije djelovanje ocjenjuju kao štetno za hrvatsko društvo i kao prijetnju temeljnim civilizacijskim i ustavnim vrijednostima kao što su sloboda, jednakost, nacionalna ravnopravnost, ravnopravnost spolova, mirotvorstvo, socijalna pravda ili poštivanje prava čovjeka.“

„Te organizacije predvode ultrakonzervativni fundamentalisti i nacionalisti koji sebe oholo proglašavaju hrvatskim narodom. No oni nisu hrvatski narod, oni su samo desničarski ekstremisti kakvi postoje u svakom narodu. Njihov je politički program zadrt i isključiv. On isključuje osobe homoseksualne orijentacije iz definicije braka, on iz sustava zaštite od diskriminacije isključuje ljude čiji je rodni identitet drugačiji od dodijeljenog im spola, on oduzima ženama pravo da odlučuju o svojem tijelu, a nacionalnim manjinama pravo da odlučuju o političkim pitanjima i ravnopravno sudjeluju u javnom životu jer su Novosti prepoznate kao manjinski medij otvoren za sve one koji slobodno misle i koji zagovaraju pluralističko, tolerantno i solidarno društvo. Upravo je tjednik Novosti, koji stvaraju i koji čitaju i Srbi i Hrvati, i ne samo Srbi i Hrvati, jedan od najuspješnijih primjera ostvarivanja manjinske ravnopravnosti i integracije u Hrvatskoj. Upravo to je ono što najviše smeta nacionalističkim i ultrakonzervativnim ekstremistima, koji svojim lažima i difamacijama pokušavaju prikazati Novosti kao nekakvo protuhrvatsko i pročetničko glasilo. To, naravno, ne može biti dalje od istine.“ https://www.portalnovosti.com/referendum-protiv-novosti

Kako je to samopohvalno i slatkorječivo napisao Nikola Bajto i sam je svjestan koliko je to licemjerno i daleko od istine, upravo sve suprotno od onog što je napisao. On sebi umišlja da može određivati tko je pripadnik hrvatskog naroda, i tko ga ne predstavlja? On sebi umišlja da ima pravo određivati kriterije po kojima trebaju svi živjeti? S kojim pravom? Tko je on uopće?

Novosti zagovaraju” pluralističko, tolerantno i solidarno društvo” čime?

Primjer 1.

Zar vrijeđajući hrvatski narod sa “parodijom ” na himnu Lijepa naša domovino? Ne zna Nikola Bajto da smo mi Hrvati u propaloj Jugoslaviji čekali ponoć, da bi na Radio Zagrebu poslušali himnu i tek onda otišli spavati! Toliko nam je značila! Njemu sigurno nije, kada je bio sposoban onako je gnjusno derogiratii i naružiti. Je li to tolerancija Nikole Bajto?

Primjer 2.

Piše Nikola Bajto o Društvu za istraživanje trostrukog logora Jasenovac i njegovim članovima Igoru Vukiću, Stjepanu Razumu, Tomislavu Vukoviću, Josipu Pečariću, Vladimiru Mrkocija, Vladimiru Horvata, Mladenu Iveziću i Josipu Jurčeviću. https://www.portalnovosti.com/glas-konclogora

 “Ljudi su to dakle mahom zaposleni o trošku državnog proračuna zaposleni u javnim kulturnim, znanstvenim i školskim ustanovama, koji predaju povijest učenicima i studentima, ocjenjuju doktorske disertacije i publiciraju svoje radove u stručnim i znanstvenim časopisima, ponekad i one sa sumanutim teorijama o karakteru jasenovačkog logora. Oni su naprosto postali dio sistema koji je 1990-ih uspostavio revizionistički povjesničar Franjo Tuđman, autor ideje o miksanju kostiju u Jasenovcu, a sve su naznake da vrijeme njihove pune afirmacije tek dolazi. Nema sumnje da će im registracija udruge, odobrena u ime liberalnih ustavnih načela, uskoro omogućiti prikupljanje značajnih donacija, zašto ne i onih iz državnog proračuna, za još intenzivniju promidžbu fašističke ustaške države”

Nikoli Bajto ovakvo pisanje nije “huškanje na hrvatski narod”? Zar doista? Pa ovaj citat je čisti govor mržnje uperen protiv prvog hrvatskog predsjednika dr,. Franje Tuđmana, hrvatskih profesora, povjesničara, države Hrvatske! Jasno, jer njima je Hrvatska neželjena, nikada prihvaćena, pa je ovaj citat je obrana Jugoslavije, jugokomunističke i velikosrpske ideologije, obrana jugokomunističke „istine” odnosno dogme o Jasenovcu! Cijeli ovaj članak je ispunjen mržnjom, napisan huškačkim tonom, huškanjem ne  priznajući  bleiburške žrtve, osporavajući i rad Komisije  za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava i “gorljivih antikomunista” Vice Vukojevića i Bože Vukušića, razvidno i jasno pisan sa pozicija yugo-komunističke ideologije!

Koristeći se istim rječnikom kao i novinari Faktografa sasvim jasno  pokazuju istu antihrvatsku političku orijentaciju i odnosom prema Prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, kojemu nikako ne mogu oprostiti stvaranje hrvatske države.(Oni su naprosto postali dio sistema koji je 1990-ih uspostavio revizionistički povjesničar Franjo Tuđman) Više nego jasno napisano!

Hrvatska država je po Viktoru Ivančiću “neizlječivo bolesna, sadistički izopačena, moralno destruirana i, u osnovi, zločinačka”. Iskazujući veliku ”brigu“ o trošenju državnog proračuna Nikola Bajto zaboravlja tko financira Novosti i SNV, a upravo su Novosti o tomeuopširno pisale. https://www.portalnovosti.com/savjet-za-nacionalne-manjine-raspodijelio-sredstva-za-2019

  1. Faktograf se sramoti sa Stefanom Gužvica kao jedinim mjerilom istine. Može li novinarstvo niže pasti? – HRVATSKE PRAVICE (hrvatskepraviceblog.com) E u ovom tekstu vidi se sav jad i bijeda Faktografa, gdje im je mjerilo istine pisanje ridikula od povjesničara Stefana Gužvice. Stefan Gužvica sam se hvali na svom FB profilu da je dio #SorosArmy,  i da ga Soroš financira, tako da je i to dokaz da Faktograf radi suprotno od proklamiranog “lišenog utjecaja raznih partikularnih interesa” Upravo suprotno rade o korist soroševih partikularnih interesa, kada uzimaju kao mjerilo točnosti tekstove i analize ljudi koji su dio #soros Army. Neka Stefan Gužvica slobodno piše, komunističke tekstove na svojem blogu, ali nikako njegovi tekstovi ne mogu biti mjerilo istine, jer je izrazito neobjektivan, zadojen komunističkom ideologijom.

I još nešto novinarima Faktografa na znanje, što je znakovito ,ali se prave da ne znaju. Stjepan Gužvica nikako ne može biti taj koji će određivati istinu, jer je EU Parlament 19.rujna 2019.godine izglasao Rezoluciju kojom su izjednačeni svi totalitarni režimi kao isto zlo; komunizam, fašizam i nacizam. Prema tome  gospodo iz Faktografa  žalosno je po vaše novinarsko zvanje da vas ja moram upozoriti na Rezoluciju EU  Parlamenta , pa u skladu s njom, Stefan Gužvica ne može nikako biti mjerilo istine, jer je komunizam zločinačko društveno uređenje , a njegovi simboli trebaju nestati iz javnog prostora. https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2019-0021_HR.html

Članak 3.   odsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u XX. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti; najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalitarni režimi;

Članak 17. izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola;

Članak 18. napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava;

  1. Faktograf se ipak boji istine o njemu – HRVATSKE PRAVICE (hrvatskepraviceblog.com) Na osnovi čega sam to zaključila? Blokirali su me na Twitteru! Izrazito sam ponosna na tu blokadu! Ahaha, doista mi je smiješno, jer njihove ingerencije vrijede samo na FB, a tamo me ne smiju blokirati, jer onda ne bi vidjeli što pišem. Pa da vidimo koji su to „heroji“ Faktografa koji se boje istine. Citirano sa portala Faktograf:

Izvršna direktorica:

Ana Brakus
ana.brakus@faktograf.hr

Glavni urednik:

Petar Vidov
petar.vidov@faktograf.hr

Zamjenica glavnog urednika:

Sanja Despot
sanja.despot@faktograf.hr

Izvršna urednica:

Ivana Živković
ivana.zivkovic@faktograf.hr

Urednik rubrike Razotkriveno

Ivica Kristović
ivica.kristovic@faktograf.hr

Sanja Despot

Sanja Despot je zamjenica glavnog urednika i novinarka na portalu Faktograf.hr. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Radila je u redakcijama vodećih hrvatskih dnevnih novina poput Novog lista, Jutarnjeg lista i Večernjeg lista te u redakcijama magazina Tjednik i Forum.tm. Bavi se temama iz unutarnje i vanjske politike, funkcioniranjem državnih institucija te temama vezanim uz zaštitu ljudskih prava. Dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo.

Moj Komentar: Po Sanji Despot jedini koji imaju pravo postojati u hrvatskom društvu su “napredni, slobodoumni ljevičari” Svi koji drugačije promišljaju i vjeruju su nepoželjni, nazadni i za njih nema mjesta u hrvatskom društvu. „Manifest ultraklerikalnog globalnog pokreta od 134 stranice, koji danas objavljujemo u cijelosti, kako smo već pisali, nije potpisan, ali po ciljevima i metodama dolaska do tih ciljeva u potpunosti se poklapa s onim što udruge poput U ime obitelji, GROZD, Vigilare i slični, kao i političari poput Ladislava Ilčića, Hrvoja Zekanovića pa i Davora Ive Stiera propovijedaju i u praksi već dulji niz godina pokušavaju provesti.” piše Sanja Despot.

Znači po Sanji Despot bi trebalo zabraniti ljudima koje je navela slobodu mišljenja i svjetonazora! Za njih ne vrijede ljudska prava i pravo  da se bore za svoje ideje i svoj svjetonazor? Imaju li oni pravo na svoj način života ili to  pravo ima samo Sanja Despot? Zar samo ona i njeni istomišljenici imaju pravo pisati i zalagati se za svoj svjetonazor i svoje ideje? A gdje su jednaka prava za sve ljude kao što piše u Deklaraciji o ljudskim pravima i u Ustavu RH? Zar jednaka prava samo za njih i njihove istomišljenike?

U Ustavu RH Članak 14. piše: Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama. Svi su pred zakonom jednaki. Po Faktografu i njegovim novinarima očito nisu! To je kršenje Ustava RH!

Što čeka DORH? Po dosadašnjem iskustvu sa djelovanjem DORH-a ćemo se načekati! I kada se napiše istinit sadržaj, ali koji se ne dopada invizitorima istine iz Faktografa, onda su našli novu smicalicu. Potresan sadržaj

  1. Faktograf kada nema fakta cenzurira potpuno istinite i faktografski točne tekstove i proglašava ih –POTRESNIM DOGAĐAJEM – HRVATSKE PRAVICE (hrvatskepraviceblog.com) Faktograf je proširio svoje djelovanje izvan okvira točnosti, jer kada je sve točno, onda je bitan dojam koji je na njih ostavio neki tekst. Brinu za zdravlje čitatelja da ih sadržaj ne potrese.

Objavama koje Faktograf ocijeni kao činjenično netočne Facebook smanjuje doseg, a poduzima i druge mjere. Među ostalim, obavještava autore da je njihov sadržaj ocijenjen kao netočan, a korisnike i korisnice Facebooka da su podijelili sadržaj ocijenjen kao netočan. Cilj mjera je postići da korisnici budu što manje izloženi dezinformacijama ili malformacijama. U tekstu Zašto za zločine komunizma nitko nije kažnjen nema netočnih informacija, nema dezinformacija i nema osnove da se smanji doseg i druge mjere, ali je za Faktograf to potresan sadržaj ili izvan konteksta. To dokazuje njihovu osnovnu zadaću a to je klasična cenzura. Jedva smo se oslobodili komunističke cenzure, a evo ih opet samo pod drugim nazivom. Putem Twittera ih ne mogu kontaktirat jer su me blokirali, putem Fb nema svrhe, jer imaju sve pod kontrolom, ali ovaj tekst ću im poslati na mail, pa da vidim što će mi odgovoriti? Do sada sam napisale desetak tekstova, na koji sam dobila samo odgovor u vidu blokade na Twitteru. Znači nemaju ni osnovne kulture, ni argumenata  odgovoriti na moju adresu elektroničke pošte.

Lili Benčik

Povezane objave

Pa čak da su i na TV-u gledali čovjeka bez pola glave, mogli su zaključiti kako nešto nije u redu

HF

Goran Puklin i njegovi kumovi

HF

Crna strana iz životopisa Budimira Lončara

HF

Od kapitalističke demokracije do Radničke fronte

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više