Hrvatski Fokus
Društvo

Iako EU odbija sudjelovati u bilo kakvoj natalističkoj politici za Europljane, podržava rađanje u Turskoj!

EU financirao pronatalitetni program u Turskoj, dok isto izbjegava u europskim zemljama

 

Projekt u Turskoj, koji su financirali porezni obveznici EU-a u iznosu od 25.472.000 eura, ponudio je potporu odabiru žena koje će ostati zaposlene plaćajući školovane dadilje da se brinu o njihovoj djeci. Sufinancirali su ga Republika Turska i Europska unija, a provodi Zavod za socijalno osiguranje. Projekt je trajao u Ankari, Istanbulu i Izmiru.

Populacija Turske već iznosi 85 milijuna, a Svjetska banka procjenjuje da će populacija zemlje dosegnuti 109 milijuna do 2050. Za razliku od europskih zemalja, populacija Turske ostaje na samoodrživoj razini, s Turcima koji imaju otprilike 2,05 djece po obitelji. Stručnjaci upozoravaju da je Turska suočena s problemima vezanim uz gustoću naseljenosti, posebice u iznimno napučenim područjima poput Istanbula, koji je također stradao od potresa u prošlosti. Članak u Hurriyet Daily News upozorio je ove godine da bi “mogao nastati ozbiljan kaos u slučaju moguće prirodne katastrofe, s nekim stručnjacima koji tvrde da bi grad trebao imati oko 8 milijuna stanovnika da bi se u gradu moglo kvalitetno živjeti.” Trenutačno je stanovništvo gradskog područja Istanbula gotovo dvostruko veće od tog broja, ukupno 15,8 milijuna. Neki stručnjaci kažu da je taj broj daleko veći od službenih podataka.

“Iako su službene brojke objavljene kao 16 milijuna, broj stanovnika grada premašio je 20 milijuna. Ni zemlja, ni zrak, ni voda ne mogu biti dovoljni takvoj populaciji. Istanbul ide prema kolapsu,” rekao je Mikdat Kadıoğlu, akademik s Tehničkog sveučilišta u Istanbulu (İTÜ). Slučajno se dogodilo da je EU pronatalitetna politika bila usmjerena na Istanbul i druge turske gradove s gustom populacijom. Turska nije članica Europske unije. Zemlje poput Mađarske, Švedske, Francuske i Njemačke imaju širok raspon pronatalitetnih politika, ali Europska unija ne osigurava sredstva za te inicijative.

Francuski konzervativni političari reagirali su s bijesom na nedavnu objavu Europske unije o uspjehu 23,5 milijuna eura vrijednog demografskog projekta usmjerenog na obitelj u Turskoj. Program, koji uključuje financijsku potporu EU-a za zapošljavanje žena kroz brigu o djeci kod kuće, završio je konferencijom održanoj u Ankari. Prema EU-u, projekt je zadržao 12.000 žena u formalnom radnom odnosu i ponudio usluge skrbi o djeci kod kuće za više od 5300 djece mlađe od tri godine. Francuski konzervativni europarlamentarac Nicolas Bay tvitao je da “Iako Europska unija odbija sudjelovati u bilo kakvoj natalističkoj politici za Europljane, ona podržava rađanje u Turskoj!”

tribun.hr/eu-financirala-pronatalitetni-program-u-turskoj-dok-isto-izbjegava-u-europskim-zemljama

Povezane objave

Zagrebački Poncije Pilat

HF

Salaminski vojnici

hrvatski-fokus

Bandi

HF

AFORIZMI – Sestre doktore poštuju službeno, a vole privatno

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više